• Categorie: Vlees
  • Gepubliceerd op: mei 20, 2015
  • Geschreven door:

De varkenswangetjes worden 2 uurtjes gesmoord in leffe, kaneel, kruidnagel en anijs en worden daardoor heerlijk zacht. Heerlijk in combinatie met de wortelpuree met kerrie, koriander en gember. De chips van truffel aardappel maken dit bijzonder hoofdgerechtje af. Van de fantastische kleuren en lekkere smaakcombinatie word ik spontaan vrolijk, jij ook?

untitled-95
Dit is een klein hoofdgerecht. Je kunt de varkenswangetjes en de wortelpuree prima voorbereiden. Je hoeft ze alleen even opnieuw op te warmen, de chips te bakken en dan kun je het gerecht serveren. Niet moeilijk om te maken, prima om voor te bereiden en oogstrelend mooi. Hier maak je indruk mee. De eetbare bloemen zijn van Bloombites.

Dit heb je nodig voor 4 personen
Voor de wortelpuree
600 gram winterpeen of bospeen (gewicht na schrappen)
3 a 4 eetlepels olijfolie
1 grote ui, gepeld
1 grote eetlepel geraspte verse gember of gemberpuree uit een potje
2 afgestreken theelepels kerrie
1 theelepel gemalen koriander
500 ml groentebouillon
wat versgemalen peper en zeezout
9 eetlepels slagroom

Voor de varkenswangetjes
8 varkenswangen (vraag de slager om het vlies te verwijderen)
2 flesjes donkere leffe (of ander donker bruin bier)
2 grote uien,gepeld en grof gesnipperd
2 winterpenen, geschrapt en in schijfjes gesneden
1 teentje knoflook
4 takjes tijm + 4 stengels peterselie +4 laurierblaadjes: met keukentouw samengebonden (bouquet garni)
1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel gemalen anijs
2 kruidnagels
2 eetlepels fijne mosterd
2 eetlepels bloem
2 eetlepels roomboter
peper en zout

Voor de chips van truffel aardappel
2 truffelaardappeltjes, met schil, gewassen en afgedroogd
500 ml arachide olie
wat fleur de sel (mooi wat grover Frans zeezout)
verder heb je een mandoline nodig

Optioneel: bloombites zijn online en in beperkte mate bij Intratuin verkrijgbaar

untitled-200
Met behulp van een mandoline snijd je dunne schijfjes van de paarse truffel aardappel. Zoals je kunt zien doet het aardappeltje aan een truffel denken. En wat een fantastische kleuren. Leuk om als garnituur te serveren bij een bijzonder etentje.

En zo maak je de wortelpuree
1. Snipper de wortels met de ui in een grote keukenmachine.

2. Bak het wortel-ui mengsel in olijfolie goudbruin op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de gember, koriander en kerrie toe en roer goed om.

3. Voeg de bouillon toe en laat zo’n 20 minuten zachtjes doorkoken met het deksel op de pan.Controleer halverwege de kooktijd of de bouillon niet is verdampt.

4. Pureer met een staafmixer of blender.

5. Voeg wat peper en zout naar smaak toe. Roer de slagroom eronder. Proef of de smaken naar je wens zijn. Kruid desgewenst bij.

untitled-209
De kleuren knallen van het bord af. Op de foto zie je ook nog wat rode basilicum. 

Zo maak je de varkenswangetjes
1. Verwarm de oven voor op 170 graden (uitgaande van een electrische oven).

2. Snijd elke wang in twee stukken en kruid ze met wat peper en zout. Bak ze aan beide kanten goudbruin in de roomboter. Je hoeft ze niet door te garen, alleen maar even goudbruin aanbakken.

3. Haal het vlees uit de pan en bak de uien, wortelschijfjes en knoflook goudbruin in het braadvocht van het vlees.

4. Doe het vlees er weer bij en roer de mosterd, kruidnagels, kaneel en anijs erdoor.

5. Bestrooi het vleesmengsel met de bloem en bak deze kort mee. Doe de het bouquet garni erbij. Schenk het bier erbij en laat de varkenswangetjes in 2 uurtjes botermals worden in de oven (met deksel op de pan).

Zo maak je de chips van truffel aardappel
1. Verwarm de arachide olie in een klein steelpannetje totdat een stukje brood in zo’n 15 seconden goudbruin kleurt.

2. Snijd met behulp van een mandoline fijne dunne schijfjes van de truffel aardappel.

3. Bak de schijfjes totdat je een bruin randje om elk schijfje ziet verschijnen. Frituur de aardappeltjes in een paar keer. De chips moeten krokant zijn en nog grotendeels paars. Schep ze uit de olie met behulp van een schuimspaan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Kruid af met wat fleur de sel.

Serveren: verwarm zo nodig het vlees en de wortelpuree opnieuw. Schep 2 flinke eetlepels wortelpuree op elk bord en verdeel dit met de bolle kant van een lepel of met behulp van een paletmes. Verdeel de varkenswangetjes over de borden. Lepel over elk stukje vlees en beetje saus. Leg de chips erbij en serveer.

Lijkt dit je een lekker gerecht? Dan is deze knolselderijpuree met biefstuk en rode wijnsaus misschien ook wat voor jou. Of neem eens een kijkje in de receptenindex, klik hier.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar. De bereiding van de varkenswangetjes is naar een recept van Jeroen Meus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk