Varkenshaas met truffel-knolselderijpuree en paddenstoelen

19 december 2018Dagmar
Blog post

Tover deze varkenshaas met truffel-knolselderijpuree en paddenstoelen met Kerst op tafel! Ik werd door Coop uitgedaagd om een Kerst klassieker met een twist te bedenken. Wat een superleuke uitdaging! Varkenshaas is een echte Kerst klassieker en ik gaf er een lekkere vertruffelijke twist aan door hem met truffel-knolselderijpuree en gebakken paddenstoelen te combineren. Ik ben dol op Kerst. Kerst staat voor mij in het teken van samenzijn, of dat nou met familie of vrienden is. Even tijd en échte aandacht voor elkaar in het hectisch leven van alledag waarbij je op de klok leeft. Van lekker en gezellig samen eten kan ik intens genieten en dat maakt wat mij betreft echt het verschil. Met deze vertruffelijke Kerst klassieker met een twist gaat dat ongetwijfeld lukken! Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen toe en alvast een vertruffelijk nieuwjaar! O ja! Je kan kans maken om een KitchenAid pan te winnen, lees snel verder!

Varkenshaas met truffel-knolselderijpuree en paddenstoelen
Is deze varkenshaas met truffel-knolselderijpuree en gebakken paddenstoelen geen plaatje? Dit kun jij ook. Naast het makkelijke recept vertel ik je graag hoe jij ook zo’n mooi bord kunt opmaken. Met deze Kerst klassieker met een twist tover je een heerlijke feestmaaltijd op tafel. De varkenshaas gaar je met behulp van een keukenthermometer tot een kerntemperatuur van 65 graden. Daarna laat je hem even rusten en vervolgens snijd je hem in mooie plakken. 

Varkenshaas met truffel-knolselderijpuree en paddenstoelen
De knolselderijpuree is makkelijk om te maken en kun je fijn voorbereiden. Je hoeft hem vlak voor het serveren alleen nog maar even opnieuw te verwarmen en op smaak te brengen met peper, zout en lekkere olijfolie met truffel voor een vertruffelijk tintje. De smaakcombinatie met de heerlijke plakjes varkenshaas en goudbruin gebakken paddenstoelen is top! Als je van een lekker sausje houdt voor erbij (dat raad ik je aan) dan heb ik een paar lekkere recepttips voor je:
Champignonroomsaus
Rode wijnsaus met port 
Béarnaisesaus
Stroganoffsaus

Varkenshaas met truffel-knolselderijpuree en paddenstoelen
Door te kiezen voor een mooi bord, wat aandacht te schenken aan hoe je alle ingrediënten op het bord legt en het gerecht te garneren met wat eetbare bloemen en cress tover je een hartstikke mooie en hedendaagse Kerst klassieker met een twist op tafel deze Kerst. Lijkt het je leuk om de varkenshaas met truffel-knolselderijpuree en paddenstoelen te maken? Je maakt kans om er een heuse KicthenAid pan mee te winnen als je het eindresultaat vóór 28 december 2018  deelt op social media met de hashtag #coopkerstklassieker (winactie via Coop)! Hoe leuk is dat? Lees snel verder voor het recept!

Ingrediënten voor varkenshaas met truffel-knolselderijpuree en paddenstoelen
(klein feestelijk hoofdgerecht voor 4 personen)
2 varkenshaasjes (zo gelijkmatig mogelijk van vorm)
boter om te bakken
125 gram gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld oesterzwammen en kastanjechampignons)
peper en zout

Voor de truffel-knolselderijpuree
ongeveer 600 gram knolselderij (gewicht geschild, dit is ongeveer de helft van een redelijk grote knolselderij)
2 eetlepels olijfolie
2 sjalotten, gesnipperd
50 ml droge witte wijn
200 ml kippenbouillon
8 eetlepels slagroom (ongeklopt en ongezoet)
olijfolie met truffel van mooie kwaliteit

Om te garneren
vene cress en eetbare bloemen

Verder heb je een keukenthermometer nodig en een ovenbestendige braadpan of -schaal

Varkenshaas met truffel-knolselderijpuree en paddenstoelen recept
1. Begin met het maken van de truffel-knolselderijpuree.  Schil en snijd de knolselderij in dikke plakken en vervolgens in blokjes van ongeveer 2-3 cm. Bak de sjalotjes in de glazig in de olijfolie en bak de knolselderij 5 minuten mee. Blus af met de wijn, doe na 5 minuten de bouillon erbij en kook zachtjes gedurende 20 minuten met het deksel op de pan (schenk er zo nodig nog een beetje kippenbouillon bij mocht het wat te weinig vocht zijn). Schep de gare stukjes knolselderij met een schuimspaan uit de pan. Pureer de knolselderij tot een glad mengsel en roer de slagroom erdoor.

2. Verwarm de oven voor op 160 graden (electrische oven). Verhit wat boter. Dep de varkenshaasjes droog met wat keukenpapier en kruid ze met peper en zout. Bak ze rondom goudbruin aan in de ovenbestendige pan. Steek de keukenthermometer in het dikste deel van de varkenshaas en schuif de pan in de oven. Gaar het vlees verder in de oven tot een kerntemperatuur van 65 graden. Laat het vlees daarna een paar minuutjes rusten voordat je hem in schuine mooie plakken snijdt.  Bak ondertussen dat de varkenshaasjes in de oven staan de in schijfjes en zo nodige kleinere stukken gesneden paddenstoelen goudbruin in wat boter. Kruid ze met peper en zout naar smaak.

3. Als de varkenshaasjes rusten verwarm je de knolselderijpuree opnieuw. Breng deze naar wens op smaak met wat olijfolie met truffel *, peper en zout.

* Breng de warme knolselderijpuree van het vuur af op smaak in verband met het anders al snel vervliegen van de subtiele truffelsmaak. Je kan ook truffelpuree of -boter gebruiken voor het vertruffelijk tintje.

Opmaken
Schep op elk bord 2 hoopjes truffel-knolselderijpuree en laat er ruimte tussen. Leg per bord 2 à 3 mooie plakjes varkenshaas tussen de truffel-knolselderijpuree. Verdeel de gebakken paddenstoelen over de puree. Garneer met de cress en eetbare bloemen. Serveer meteen.

Tip: je houdt wat minder mooie stukjes varkenshaas over van ongelijke grootte. Gooi deze niet weg maar maak er de volgende dag bijvoorbeeld een clubsandwich met truffelmayonaise mee. Dan geniet je twee dagen van dit lekker stukje vlees!

KitchenAid pan winnen?
Maak kans op een KitchenAid pan door deze vertruffelijke kerstklassieker met een twist te maken en vóór 28 december 2018 te delen op social media met de hashtag #coopkerstklassieker. Vergeet ook mij niet te taggen, vind ik superleuk! Deze winactie loopt via Coop. Ben je nog op zoek naar meer lekkere kerstinspiratie en kerstklassiekers met een twist? Neem dan een kijkje op de website van Coop.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met COOP. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht