Sticky toffee dadel cupcakes

29 juni 2016Dagmar

Fenomenaal lekker. Deze sticky toffee dadel cupcakes moet je ècht een keer proberen. De sticky toffee saus op basis van heerlijke dadelstroop, slagroom en roomboter is zò lekker, dat ik mijn bord heb afgelikt. Daarmee staat dit gerechtje in de top 5 van recepten op Vertruffelijk die deze titel verdient hebben! Dit juweeltje van een recept en een aantal van de ingrediënten zaten in een hele speciale Arabfoodlovers foodybox die ik onlangs in ontvangst mocht nemen. Een leuke foodbox om kennis te maken met de Arabische keuken. Er zitten een aantal basisingrediënten uit de Arabische keuken in die met wat verse toevoegingen de basis vormen voor een aantal lekkere recepten. Mijn aandacht werd meteen getrokken naar dit recept. Pas op! Deze sticky toffee dadel cupcakes zijn tè lekker. Dus maken is op eigen risico…

Sticky toffee dadel cupcakes
Deze zoete kleverige sticky toffee saus is onweerstaanbaar lekker. En dat heeft alles te maken met de heerlijke dadelstroop die samen met roomboter en slagroom de basis vormt voor deze watertandende lekkere saus. 

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 sticky toffee dadel cupcakes
Voor de sticky toffee saus
225 gram Naz dadelsiroop
125 ml slagroom
50 gram boter

Voor de dadel cupcakes
250 gram (ontpitte) dadels
180 gram rietsuiker
2 eieren
200 gram bloem
60 gram boter (op kamertemperatuur)
1 theelepel baksoda
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout

Verder heb je een cupcake bakblik nodig

En zo maak je de sticky toffee dadel cupcakes
1. Verwarm de oven voor op 175 graden (electrische oven). Vet het cupcake bakblik in met boter en bestuif met bloem.

2. Breng de dadels met 300 ml water aan de kook. Haal van het vuur en roer de baksoda erdoor. Laat afkoelen. Zeef de dadels. Het vocht schenk je weg. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en het zout.

3. Mix de boter met de suiker tot het op broodkruim lijkt. Mix er 1 ei onder totdat dit helemaal is opgenomen. Mix er de helft van de bloem en de helft van de dadels erdoor. Herhaal met de rest van ei, bloem en dadels. Verdeel het beslag over het cupcake bakblik.

4. Bak de cupcakes in ongeveer 20 minuten gaar. Laat 15 minuten afkoelen en wip ze dan uit de vorm. Laat verder afkoelen op een taartrooster. Prik de cupcakes daarna in met bijvoorbeeld een saté prikker (dan wordt de saus zo lekker opgenomen als je deze erover schenkt). Ondertussen kun je aan de slag met de sticky toffee saus.

5. Breng de dadelstroop met de boter en de slagroom aan de kook. Laat 10 minuten op een matig vuur pruttelen en roer regelmatig door. Schenk de saus eventueel in een maatbeker om mooi te kunnen doseren. Verdeel de sticky toffee saus over de dadel cupcakes en smullen maar!

Tips:
– Als de saus teveel is afgekoeld dan kun je voorzichtig weer verwarmen tot hij weer vloeibaar genoeg is om weer te kunnen schenken.
– Je zou een scheutje rozensiroop kunnen toevoegen aan de saus.

Sticky toffee dadel cupcakes

Lijkt dit je een lekker recept? Dan zijn deze Bossche bollen misschien ook wat voor je. Of wat dacht je van deze aardbeien slagroomtaart? Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!

untitled-166

Bereiding, styling en foto’s: Dagmar

NB: De Naz dadelstroop en dadels zaten in een speciale foodybox die ik in ontvangst mocht nemen namens Kroon op het Werk en Arabfoodlovers. Ik bedacht er dit lekkere recept mee. Kijk voor meer informatie op de website van Arabfoodlovers.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht