Met dit recept voor vers pastadeeg maak je je een soepel pastadeeg dat je als basis gebruikt om je favoriete pasta mee te maken. Of dat nou spaghetti, lasagna of ravioli’s zijn, met dit fijn basisrecept kun je alle kanten uit. Het is best een klusje dus trek er een paar uurtjes voor uit. Maar dan heb je ook wat. Dit recept kreeg ik tijdens de kookles die ik in mijn vrije tijd volg en die les maakten we er ravioli gevuld met ricotta en spinazie in een salie botersaus mee. Zalig! Ik krijg er nu alweer zin in.

untitled-115
Met dit recept voor vers pastadeeg maak je je een soepel pastadeeg dat je als basis gebruikt om je favoriete pasta mee te maken. Na het rusten van het deeg ben je ruim een uur bezig met het verwerken van de pasta. Een heerlijk klusje waarin je fijn je aandacht kunt focussen.

Dit heb je nodig voor het verse pastadeeg (voor ongeveer 6 personen)
400 gram Farina ’00’ (hele fijne Italiaanse bloem) + extra voor het bestuiven
5 eieren
2 eetlepels olijfolie
snufje zout

En zo maak je vers pastadeeg
1. Meng alle ingrediënten in een kom met een vork totdat het kruimelig begint te worden. Stort op een met bloem bestoven werkblad en kneed het tot een soepel samenhangend deeg. Is het deeg te droog, doe er dan een beetje olijfolie bij. Is het te nat doe er dan wat bloem bij.

2. Als je nog wat frustraties kwijt wil, dan is dit het moment. Kneed het deeg 10-15 minuten met je handen en laat het 15 minuten afgedekt met een handdoek rusten.

3. Verdeel het deeg in kleine gelijke porties. Rol uit met de deegroller tot het door de grootste opening in de pastamachine past en draai het door de pastamachine. Bestuif elk stuk deeg voor het draaien met bloem zodat het niet blijft plakken in de pastamachine. De eerste keer 8 maal door de grootste opening. Vervolgens steeds 2 maal door elke volgende stand. Ik haal ze tot en met stand 6 door de pastamachine.

Voor spaghetti en tagliatella de vellen ongeveer 10 minuten laten rusten. Voor ravioli’s, canneloni’s en dergelijke de deegvellen onmiddellijk verwerken.

untitled-116
untitled-121
 
Tip: je kunt het deeg ook invriezen en er een volgende keer pasta naar wens mee maken. Zelf wikkel ik het deeg in huishoudfolie en vervolgens in een hersluitbare plastic zak. Laat het deeg voor gebruik een dag ontdooien in de koelkast. Koud deeg laat zich prima verwerken. 

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Recept: Marnix Claes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk