Pudding kruimelvlaai cupcakes

27 januari 2017Dagmar

Pudding kruimelvlaai cupcakes! Met dit recept maak je 12 heerlijke cupcakes met pudding en afgetopt met heerlijke roomboterkruimels. Klinkt heerlijk, toch? Naast rijstevlaai met slagroom ben ik ook dol op kruimelvlaai. Toen ik in een cupcake winkel in Sittard kruimelvlaai cupcakes zag vond ik dat een geniaal idee. Die moest en zou ik zelf maken! Zo kwam het dat ik op een zaterdagmiddag aan het bakken sloeg. Dit is het resultaat!

Pudding kruimelvlaai cupcakes
Pudding kruimelvlaai cupcakes. Dat is weer eens een wat andere cupcake! Met een Limburgse knipoog.

Dit heb je nodig voor de pudding kruimelvlaai cupcakes
Voor de cupcakes
125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram roomboter, op kamertemperatuur
125 gram rietsuiker of kristalsuiker
3 eieren (medium)
1 theelepel vanille-extract
papieren cupcakevormpjes

Voor de roomboter kruimels
65 gram bloem
45 gram koude roomboter
45 gramkristalsuiker

Voor de pudding
30 gram custard
30 gram suiker
500 ml melk
2 pakjes klopfix
1 theelepel vanille extract
Tip: maak de pudding de avond van tevoren

Verder heb je bakpapier, een spuitzak en spuitmondje nodig.

Zo maak je de pudding kruimelvlaai cupcakes
1. Je begint met het maken van de pudding. Maak deze op basis van custard. Meng de suiker met de custard en doe hier 6 eetlepels melk bij. Meng tot een glad papje (dit verkleurt geel) met een garde (tegen klontjes). Verwarm de rest van de melk. Voeg het custardmengsel al roerende toe aan de hete melk. Doe het vanille extract erbij. Breng al roerende aan de kook met een garde. Laat onder voortdurend roeren 3 minuten zachtjes doorkoken. Haal van het vuur en roer de klopfix erdoor. Laat afkoelen en laat de custard minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Tip: druk voorzichtig een velletje huishoudfolie op de afkoelende pudding tegen velvorming (voorzichtig, heet!)

2. Maak de cupcakes. Verwarm de oven voor op 200 graden (electrische oven). Meng de zachte boter met de suiker met de mixer tot een luchtig geheel.

3. Zeef het bakmeel boven de kom met boter-suiker mengsel, doe de eieren en het vanille-extract erbij en roer alles door met bijv. een spatel. Zo stuift het meel niet overal heen als je vervolgens met de mixer alle ingrediënten mengt tot een luchtig geheel. Mix ongeveer 5 minuten op medium snelheid.

4. Schep het beslag in de cupcakevormpjes en bak ze in het midden van de oven gedurende zo’n 15-20 minuten goudbruin.De cupcakes zijn gaar als een satéprikker schoon uit de cupcakes komt. Laat afkoelen.

5. Maak de roomboterkruimels door de bloem met de suiker in een kom te doen. Snijd kleine klontjes van de koude boter en wrijf de boter fijn met je vingertoppen met de suiker en bloem. Je krijgt als het goed is een soort grof zandmengsel.

6. Verdeel de kruimels gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 graden (electrische oven). Laat helemaal afkoelen. Maak er dan met behulp van een vork kruimels van (of breek in stukjes). Het lukte me niet om losse kruimels te bakken omdat de boter smolt. Er ontstond een hele grote koek die ik liet afkoelen en waar ik vervolgens kruimels van maak. Niet helemaal hetzelfde als de kruimels op puddingkruimel vlaai, maar ook erg lekker!

7. Roer de pudding met een garde door. Vul een spuitzak met de pudding. Spuit de pudding op de cupcakes en strooi er wat kruimels over.

Lijkt dit je een lekker toetje? Dan is deze chocoladetaart met glazuur misschien ook wat voor je. Of wat dacht je van deze aardbeien slagroomtaart?

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
         

untitled-166

Bereiding, styling en foto’s: Dagmar

3 Reacties

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht