Patatas bravas met gerookte aioli

5 september 2020Dagmar
Blog post

Als ik ergens dol op ben dan is het wel op lekker goudbruin gebakken aardappeltjes, krokant van buiten en romig van binnen, met een lekkere dot echte mayonaise! Maar varieren vind ik ook leuk dus maakte ik gebakken aardappeltjes met een zelfgemaakte licht rokerige Spaanse knoflookmayonaise! Old skool met de garde geklopt tot ik bijna opsteeg – dus een kleine workout – maar het resultaat was ernaar: om je vingers bij op te eten zo lekker!

Wat is het toch een heerlijke combi: goudbruin gebakken of gefrituurde aardappels met mayonaise (of aioli)! Hier mag je me voor wakker maken!
Aioli is Spaanse knoflookmayonaise en naast o.a. gewoon paprikapoeder voegde ik er ook nog een beetje gerookte zoet paprikapoeder aan toe voor een licht rokerig tintje. Daarmee maak je net weer even een andere lekkere aioli!
De basis van aioli is mayonaise. Die kun je zelf maken of lekkere kant-en-klare mayonaise nemen als uitgangspunt.
Ook lekker met gebakken zoete aardappel. Zin om patatas bravas met gerookte aioli te maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor patatas bravas met gerookte aioli
(bijgerecht voor 2 personen)
ongeveer 500-600 gram aardappels
olijfolie en vloeibare bakboter
zout

Voor de gerookte aioli
150 ml milde olijfolie of andere plantaardige olie
1/2 teentje knoflook uit de pers
1 eidooier
1 theelepel milde mosterd
ongeveer 1 theelepel citroensap + extra naar smaak
ongeveer 1 eetlepel tomatenketchup
mespunt zoet gerookt paprikapoeder
ongeveer 1 theelepel paprikapoeder
een klein scheutje azijn
een klein beetje maple syrup
peper en zout

Patatas bravas met gerookte aioli recept
1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 3-5 cm. Kook ze in 20 minuten gaar in ruim gezouten water (zet ze op in koud water). Giet af en laat uitwasemen.

2. Ondertussen dat de aardappels opstaan kun je aan de slag met het maken van de gerookte aioli. Meng in een kom mosterd en eidooier met een garde. Schenk eerst druppelsgewijs en onder voortdurend kloppen de olie toe. Je zult zien dat er een dikke saus ontstaat. Schenk pas opnieuw wat olie erbij als alle olie is opgenomen. Naarmate steeds meer saus zich vormt kun je steeds een beetje meer olie toevoegen. Dit is je mayonaise basis.

3. Voeg knoflook, citroensap, (gerookt) paprikapoeder, ketchup, azijn en maple syrup toe. Proef en breng naar wens verder op smaak met nog wat meer van het een of ander en kruid met peper en zout. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.

4. Bak de aardappels rondom goudbruin in hete olijfolie en vloeibare bakboter. Kruid ze naar wens met zout. Lepel wat van de aioli over de gebakken aardappels en je patatas bravas zijn klaar om van te smullen! Pas op dat je je vingers er niet bij opeet!

Tip: De mayonaise viel erg dik uit, dus ik heb hem verdund met een klein scheutje koud water.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht