• Categorie: Zoet
  • Gepubliceerd op: februari 1, 2016
  • Geschreven door:

Vind je dit niet nou ook een romantisch dessert: witte chocolade panna cotta met frambozen coulis en kaneelkoekjes. Mmm! Panna cotta is een klassiek Italiaans dessert dat letterlijk ‘gekookte room’ betekent. En het is superlekker!

In deze versie heb ik witte chocolade gesmolten in de slagroom en deze met behulp van wat gelatine laten opstijven in de koelkast. De frambozen coulis maak je eenvoudig door frambozen met o.a. wat water aan de kook te brengen, te pureren, te zeven en nog even te laten inkoken. De fris-zure vruchtensaus smaakt heerlijk bij de zoete witte chocolade panna cotta!  En wat crunch is dan natuurlijk erg lekker voor erbij.

Met wat bladerdeeg, kaneelsuiker en wat uitsteekvormpjes maak je heel makkelijk zelf krokante kaneelkoekjes die er niet alleen mooi uitzien maar ook erg lekker combineren met de romige zoete panna cotta met witte chocolade en frambozen coulis. Dit gerecht kun je prima voorbereiden, dus ideaal voor een romantisch of gezellig avondje thuis uit eten.

untitled-303

Dit heb je nodig voor 4 personen (4 porties)

Voor de panna cotta
500 ml slagroom
200 gram witte chocolade (in stukjes)
3-4 blaadjes gelatine

Verder heb je 4 vormpjes en wat huishoudfolie nodig. Ik gebruikte speciale panna cotta vormpjes van aluminium die de warmte goed geleiden. Dat is handig bij het storten van de panna cotta. Het is ook erg leuk om deze panna cotta in mooie glazen op te laten stijven. Of bijvoorbeeld in weckpotjes.

Voor de frambozen coulis
250 gram frambozen
100 ml water
2 eetlepels suiker
1 eetlepel balsamico crème

Voor de kaneelkoekjes
1 velletje bladerdeeg (ongeveer 10 minuten voor gebruik ontdooid)
kaneelsuiker
een beetje bloem

Verder heb je wat uitsteekvormpjes naar wens nodig.

En zo maak je de panna cotta met witte chocolade en frambozen
1. Breng de slagroom tegen het kookpunt aan en smelt de witte chocolade er in door voortdurend te roeren. Week de gelatine 5 minuten in koud water, knijp uit en roer met een garde door het slagroom-chocolade mengsel totdat deze helemaal is opgelost (van het vuur af). Verdeel de panna cotta over de vormpjes, dek af met huishoudfolie en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.

Tip: terwijl de panna cotta op staat te stijven kun je alvast de frambozen coulis en de kaneelkoekjes maken.

2. De frambozen coulis maak je als volgt: breng de frambozen met het water en de suiker aan de kook. Pureer en zeef vervolgens. Vang de gezeefde frambozen op in een schoon pannetje en kook tot de consistentie van siroop. Breng op smaak met de balsamico crème.

3. Voor de kaneelkoekjes verwarm je de oven voor op 220 graden (electrische oven). Bestrooi het aanrechtblad met een dekkend laagje kaneelsuiker. Het laagje kaneelsuiker moet iets groter zijn dan het velletje bladerdeeg. Leg het velletje bladerdeeg op de kaneelsuiker en bestuif de bovenkant met bloem. Rol het velletje dun uit. Zo druk je de kaneelsuiker in het bladerdeeg. Steek de vormpjes uit het bladerdeeg en bak de koekjes met de gesuikerde kant naar boven gedurende ongeveer 5 minuten in de oven.

4. Serveren: voor het serveren houd je de panna cotta vormpjes al draaiend onder een hete kraan. Stort op bordjes. Desnoods haal je even een mes langs de panna cotta en het vormpje om dit te vergemakkelijken. Druppel wat frambozen coulis om de panna cotta en garneer met wat kaneelkoekjes. Bestrooi eventueel nog met wat poedersuiker. Ook leuk: garneer nog met wat munt en een eetbaar viooltje.

untitled-293
Ziet deze panna cotta met witte chocolade en frambozen er niet Vertruffelijk uit? Een echte aanrader ter afsluiting van een bijzonder etentje.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze chocoladetaart met een dikke laag chocoladeglazuur misschien ook wat voor jou. Of wat dacht je van deze aardbeien trifle? Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

8 Responses to Panna cotta met witte chocolade en frambozen

  1. Lianne schreef:

    Nou, het ziet er echt Vertruffelijk uit! Wat een leuke blognaam heb je zeg! 🙂
    Ik twijfel wel over witte chocolade, ik ga het eens proberen met puur of melk.

  2. Daphne schreef:

    Ooh dit dessert ga ik zeker een keer maken!

  3. Maris schreef:

    Binnenkort geef ik een Italiaans eetfeestje en ik was toevallig ook op zoek naar panna cotta recepten. Dit recept lijkt me heerlijk, ik ga hem opslaan!

  4. Linda schreef:

    Mmmmm, zit er overheerlijk uit !
    Zaterdag feestje, ik ga dit zeker op het menu zetten. Toch nog klein vraagje : de gelatineblaadjes hoeveel gram zijn deze ? Er zijn namelijk verschillende gewichten in. En bladerdeeglapje 10×10 of groter.

    Bedankt voor zoveel lekkere recepten te delen.

    • Dagmar schreef:

      Hoi Linda,

      Je kunt zo’n 6 gram gelatine aanhouden of de gebruiksaanwijzing op de verpakking gelatine als uitgangspunt nemen. Voor de bladerdeeglapjes kun je inderdaad uitgaan van 10×10 cm. Het hangt ook een beetje af van de grootte van je uitsteekvormpjes en de hoeveelheden koekjes die je wilt serveren hoeveel bladerdeeg je nodig zult hebben. Veel plezier met je feestje, geniet ervan!

      Hartelijke groet,

      Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk