Ben je dol op bastognekoekjes?
Houd je van de romige smaak van panna cotta?
Gek op caramel?

Dan is dit echt een toetje voor jou!

Panna cotta is een heerlijk toetje dat bestaat uit net niet aan de kook gebrachte slagroom, in dit geval verrijkt met vanillestokjes voor een heerlijke vanillesmaak. Met dit recept ben ik al een aantal weken bezig. Het idee was eerst om een soort panna cotta taart met een bastognekoekjesbodem te maken. Helaas werd de bodem zacht na poging 1 en besloot ik de de bodem de volgende keer met een laagje chocolade af te smeren. Hoewel dit op zich werkte, had de panna cotta het idee om op avontuur te gaan in m’n koelkast en zat de panna cotta overal, behalve in de vorm. Je ziet, ook hier gaat heus weleens iets anders dan de bedoeling is : ) Tip: gebruik geen springvorm voor panna cotta! Toen had ik er even genoeg van en heb ik het ultieme bastognekoekjes toetje visioen 2 weekjes laten liggen. Toen kwam ik op het idee om het allemaal net even anders te doen. Ik besloot  bastognecrumble te maken. En zelfgemaakte karamelpoedersuiker. Dat laatste idee kreeg ik door de film’Chef’.

Dit heb je nodig voor 4 personen
Voor de panna cotta
750 ml slagroom
2 vanillestokjes
25 gram rietstuiker
1 eetlepel stevia poeder
1 eetlepel vanillesiroop

Voor de karamel
100 gram kristalsuiker
3 eetlepels water

Voor de crumble
100 gram bastognekoekjes, in stukjes

IMG_8747-2
En zo maak je de panna cotta met karamel en bastognecrumble

Bereiding panna cotta

1. Snijd de vanillestokjes in de lengte door en schraap de vanille met een messenpunt eruit.
2. Doe de slagroom in een steelpannetje en voeg alle ingrediënten, inclusief de vanillestokjes toe.
3. Laat alles op een zeer laag vuurtje gedurende een half uurtje op elkaar inwerken. Belangrijk is dat de room niet aan de kook komt.
4. Verwijder de vanillestokjes. Week 6 blaadjes gelatine 5 minuten in koud water (leg de blaadjes er 1 voor 1 in). Haal de pan van het vuur, knijp de blaadjes uit en voeg ze toe aan de panna cotta. Meng met een garde.
5. Giet de panna cotta in een mengbeker. Schenk de panna cotta in 4 schaaltjes. Ik gebruikte ramequins.
6. Laat de ramquins met panna cotta in een met ijswater gevulde ovenschaal een kwartiertje afkoelen. Dek de schaaltjes daarna af (met huishoudfolie) en zet ze minstens 4 uur in de koelkast.

Bereiding karamel
1. Verwarm in een pan met een dikke bodem de suiker met het water op een matige temperatuur. Roer niet.
2. Zodra de karamel begint te verkleuren en mooi goudbruin is, stort je deze op een bakplaat bekleed met bakpapier
( de kleur lijkt op barnsteen, en deze karamel is minstens net zo mooi vind ik).
3. Laat de karamel een paar uurtjes afkoelen.
4. Vlak voor het serveren maal je de karamel tot een grof poeder fijn in een keukenmachine.

Serveren
1. Houd de onderkant van de schaaltjes met panna cotta ongeveer een minuutje onder heet kraanwater. Let op dat er geen water in de schaaltjes loopt. Draai de schaaltjes zodat de warmte wordt verdeeld. Door deze stap laat de panna cotta makkelijker los.
2. Strooi de karamelpoedersuiker over een bordje. Stort de panna cotta op het bordje. Garneer met wat bastognecrumble.

Jum! Bastogne heaven…


cotta2

Lijkt dit je een lekker recept? Dan zijn deze speculaasrotsjes misschien ook wat voor je.  Of heb je meer zin in lekkere tiramisu? Of neem eens een kijkje in de receptenindex. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Responses to Panna cotta met karamel en bastognecrumble

  1. jolanda schreef:

    Hoi! Kan ik de vanille siroop ook door een zakje vanille vervangen? Groetjes, Jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk