Pair je feestdagen met Gallo wijnen!

1 december 2019Dagmar
Blog post

Wijn en gerechten mooi combineren? Best een uitdaging, toch? Onlangs proefde ik tijdens een Fine Food Tour kriskras door de Amsterdamse Jordaan allerlei leuke, lekkere en bijzondere wijn-spijs combinaties met de wijnen van Gallo Family Vineyards! Ik was zo aangenaam verrast! Niet alleen door de geweldige foodie zaken die we aandeden onder begeleiding van sommelier Erik Heijkamp, maar ook door de wijnen. Ik vond ze zo lekker en toegankelijk dat het me een leuk idee leek om een artikel te schrijven waarin ik je graag vertel waarmee je de verschillende witte, rosé en rode wijnen van Gallo (verkrijgbaar bij o.a. Jumbo, Plus, Coop, Dirk, Spar en bol.com *) zou kunnen combineren! Met deze tips zorg jij de komende feestdagen voor mooie wijn-spijs combinaties. Lees, proef, ontdek (en proost) je mee?

Over Gallo Family Vineyards
Het verhaal van E&J Gallo Winery begon in 1933 aan het einde van de ‘Drooglegging’, toen Ernest en Julio Gallo – twee broers van Italiaanse afkomst in de leeftijd van begin twintig – een wijnmakerij in Californië oprichtte met niet meer dan een liefde voor wijn en veel vastberadenheid.

Vanaf de eerste dag was het doel van #gallofamilyvineyards duidelijk: het creëren van heerlijke wijnen waar iedereen op elk moment van de dag van kan genieten. Vier generaties later, met meer dan 80 jaar toewijding, ervaring en kennis, volgt Gallo nog steeds dezelfde filosofie. Gallo probeert voortdurend de wijnen te verbeteren om te voldoen aan de constant ontwikkelende smaken van de wijnliefhebbers.

Petit Gateau.
De eerste stop van de Fine Food Tour was bij Petit Gateau. Zoals de naam al verklapt kun je hier allerlei watertandend lekkere mini gebakjes kopen. Hier mocht ik de Gallo white zinfandel proeven in combinatie met een schattig frambozentaartje met amandel en confituur. Ik moet eerlijk zeggen: ik houd normaalgesproken niet zo van wat zoetere wijn, maar de combinatie was top! Deze wijn zit hoog in de restsuikers en daardoor laag in de alcohol. Door een korte weking van de blauwe druivenschillen ontstaat deze mooie rosé. Ik vond ook het idee om een rosé wijn te pairen met een gebakje erg origineel! De fruitige haast jamachtige smaken in deze rosé pasten perfect bij dit gebakje. Tip: serveer de Gallo white zinfandel met kerst als dessertwijn bij een bijpassend gebakje. Wedden dat je hiermee je gasten zult verrassen? Bij Petit Gateau kun je trouwens ook workshops volgen. Inmiddels zijn er twee boeken verschenen van Petit Gateau: kleine taartjes en kleine hartige taartjes. Ook leuke kerstcadeautjes trouwens!

Meer combi’s met Gallo White Zinfandel
– Gegrilde zeevuchten/coquilles (de ietwat zoete smaak van de coquilles past mooi bij deze lichtzoete rosé)
– Pompoensoep (een tip van Erik, deze pompoensoep met wortel en gember lijkt me een mooie combinatie)
Een milde curry. Tip: serveer de curry in kleine glaasjes tijdens de feestdagen. Dat ziet er hartstikke feestelijk uit!
– Ook lekker bij pasta pesto (op een amuse vorkje met een blaadje basilicum) en een mooie uitnodigende schaal met allerlei lekkere antipasti. Mmm!


Bourgondisch Lifestyle.
Stop twee was Bourgondisch Lifestyle: een kaaswalhalla! De mooie frisse en fruitige Gallo Sauvignon Blanc proefden we met een stukje Blaue kornblomst uit Denemarken (een heerlijke romige blauwaderkaas) en Charolais Chevre uit de Bourgogne. Die laatste is een wat stevigere mooie frisse geitenkaas met een kleine schimmelkorst. Het water loopt me alweer in de mond terwijl ik dit schrijf; wat een mooie wijn-spijscombinaties! Eigenaar René Koelman licht toe dat je met witte wijnen eigenlijk veel meer balans vindt met kaas dan bijvoorbeeld rode port. De Gallo Sauvignon blanc is een leuke combinatie van fris en fruitig in mooie verhoudingen. Je proeft groene appel met hinten van perzik en wat citrus. De smaken van de wijn en de kaas liggen mooi in het verlengde van elkaar en dat maakt deze pairing tot een regelrecht succes! Wat lekker! Als je deze combinatie met de feestdagen serveert als onderdeel van een kaasplankje of borrel dan zullen je gasten zich verheugen!

Meer combi’s met Gallo Sauvignon Blanc
Flammkuchen met kip en truffel (snijd hem in stukken en serveer als borrelhapje)
– Ook lekker bij zeevruchten pasta, vis, salade, gegrilde kip en Thaise noodles.

De tweede wijn-spijs combinatie die we proeven bij Bourgondisch lifestyle is de Gallo Chardonnay. Dit keer in combinatie met Zwaluwgekwetter en Compté Fort Zuidwijkermeer. Op deze chardonnay werd ik een beetje verliefd: een rijke witte wijn met tonen van perzik en een vleugje honing en vanille. Ik houd van chardonnay (en viognier). Chardonnay is een makkelijke combinatie met witschimmel kaas (zoals bijvoorbeeld camembert), een top combi. De door René uitgekozen kazen zijn een mooie combinatie met de Gallo Chardonnay! Maar deze Chardonay kun je ook prima solo drinken. Heerlijk!

Meer combi’s met Gallo Chardonnay
Pasta carbonara (waarom geen Italiaanse kerst: de tafel gevuld met dampende schalen heerlijke Italiaanse gerechten die jullie lekker informeel aan elkaar doorgeven). Romige sauzen zijn heerlijk in combinatie met deze Chardonnay!
– Zet een borreltafel klaar waarmee iedereen zich naar keuze zelf kan bedienen en laat je gasten met een koel glas chardonnay gezellig genieten van elkaars gezelschap. Deze aubergine dip lijkt me top bij deze chardonnay!
– Deze bloemkool gratin met truffel
– Verder smaakt deze chardonnay goed bij gegrilde kip en zachte kaas.

Terre Lente.
Derde stop is Italiaanse delicatessenzaak Terre Lente. Eigenaar Luigi Pucciano maakt ons blij met de combinatie van heerlijke bruschetta met lardo en kastanjenhoning en een bruschetta met overheerlijke capocollo. Daarbij deze keer rood in het glas: Gallo Cabernet Sauvignon en Gallo Merlot. Héérlijk! De Gallo Merlot kende ik al dus ik was me al aan het verheugen.
Dit is een soepele en aromatische rode wijn met tonen van bosvruchten en frambozen. Deze wijnen zijn allebei een heerlijke combinatie met Italiaanse vleeswaren. Die van Terre Lente zijn top en het omrijden waard. Maar eigenlijk geldt dat voor alle zaken die we tijdens de Fine Food Tour bezoeken!

Meer combi’s met Gallo Merlot
– 1 van mijn favoriete combi’s met deze Merlot is mijn vertruffelijke carpcaccio. Zo lekker! Ik krijg er nu alweer zin in! Je kunt natuurlijk ook toastjes carpaccio of carpaccio bonbons serveren tijdens de feestdagen. Superleuk!
– Wild stoofpotje met chili en chocolade. Serveer het stoofpotje in mini cocottes, extra leuk en feestelijk! En makkelijk om voor te bereiden, een extra pré!
– Andere aanbevelingen zijn gegrild vlees, pittige pasta gerechten, kaas en zelfs chocolade brownies!

Meer combi’s met Gallo Cabernet Sauvignon
– Deze heerlijke lamsbout uit de oven
– Côte de boeuf
Chocolademousse van bonbonbloc

Puccini Bomboni.
De vierde stop is chocolade walhalla Puccini Bomboni. Hier waan je je Sjakie in de chocolade fabriek! Hier proeven we deze heerlijke walnoot bonbon (kijk eens hoe mooi die chocolade krulletjes!) met een glas Gallo Moscato. Pure chocolade en deze zoete Moscato zijn een mooi stel dat je gerust aan je familie en vrienden kan voorstellen. Een zoete en fruitige witte wijn met tonen van ananas, perzik en oranje bloesem.

Meer combi’s met Gallo Moscato
Aziatische gerechten, zachte kaas, vers fruit of desserts.

We sluiten de avond gezellig af bij Kookstudio Keizer Culinair waar we nog even met zijn allen nagenieten met een glas van onze meest favoriete Gallo wijn van die avond. Kroon op het werk, Erik, deelnemende zaken en natuurlijk Gallo Family wijnen: bedankt voor deze superleuke tour en heerlijke goodie bags!

* De beschikbaarheid van de wijnen verschilt per winkel(keten). Kijk voor meer informatie op www.gallofamily.nl

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Foto’s en tekst: Dagmar
NB: ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan deze rondleiding en schreef er dit artikel over. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht