• Categorie: Zoet
  • Gepubliceerd op: september 8, 2015
  • Geschreven door:

Als ik tarte tatin op een menukaart zie staan word ik meteen blij. Ik ben er gek op. En ze zijn  nog makkelijk om zelf te maken ook. Deze Franse omgekeerde gekarameliseerde appeltaartjes zijn heerlijk!  De rozijntjes zijn geweld in Pedro Ximenez sherry. Dit is een aromatisch alcoholisch drankje dat heel goed bij deze mini tarte tatin past.  Door de taartjes verkeerd om te bakken blijft het deeg lekker krokant. Bij het omkeren druppelt de gekarameliseerde suiker over de bladerdeegbodem: heerlijk! Serveer ze met wat vanille ijs en slagroom. Een echt genietmomentje voor jezelf. Yum!

untitled-568
De taartjes zijn vernoemd naar de zussen Tatin. Bij het vullen van de taartvorm werd de taartbodem vergeten en lagen de appels er al in. De verstrooide zus dekte de appels af met deeg en keerde de taart na het bakken om. De bodem bleef daarmee heerlijk krokant en de per ongeluk gecreëerde tarte tatin werd beroemd.

untitled-85

Dit heb je nodig voor 4 verrukkelijke taartjes
4 taartvormpjes met een diameter van 10 cm en een hoogte van ongeveer 4 cm
4 plakjes diepvries bladerdeeg, ontdooid
100 gram kristalsuiker (geen andere suiker gebruiken)
100 ml water
1 jona gold appel (Cox kan ook, de meeste andere appels zijn te zoet en te zacht)
2 eetlepels rozijnen, een half uurtje geweld in 2 eetlepels Pedro Ximenez sherry
2 eetlepels roomboter
kaneel

Verder heb je een kleine koekenpan nodig met een dikke bodem voor het maken van de karamel.

En zo maak je de mini tarte tatin appeltaartjes
1. Verwarm de oven voor op 170 graden (electrische oven). Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in dunne schijfjes (2-3 mm).

2. Verwarm de suiker met het water in een kleine koekenpan met een dikke bodem totdat het mengsel zachtjes begint te koken. Eerst zal al het water verdampen. Als de luchtbellen groter worden en er bijna geen damp meer van de pan afkomt zal het mengsel langzaam gaan verkleuren. De gewenste kleur en dikte is die van die van honing. Doe voorzichtig de roomboter erbij en schuif de pan voorzichtig rond zonder de pan van het vuur te nemen. Als de roomboter is opgenomen verdeel je het mengsel over de 4 taartvormpjes (pas op deze worden heet).

3. Verdeel de appelschijfjes en de rozijnen over de taartvormpjes. Bestrooi ze met kaneel en dek ze af met het bladerdeeg. Je kan het teveel aan bladerdeeg gebruiken om de de taartjes ‘in te stoppen’. Prik gelijkmatig gaatjes in het deeg met behulp van een vork.

4. Bak de taartjes gaar in ongeveer 30 minuten of totdat het bladerdeeg goudbruin en krokant is. Haal ze voorzichtig uit de oven en laat ze 10 minuten rusten. Laat ze niet veel langer rusten anders wordt de karamel hard en krijg je de taartjes niet goed uit de vormpjes. Er komt wat vocht vrij bij het omkeren van de taartjes. Dit is superlekker, gewoon erbij serveren dus.

5. Serveer ze warm met een bolletje vanille ijs en wat slagroom. Hemels!

untitled-568
Mini tarte tatin zijn leuk en lekker om als nagerecht te serveren maar ook voor bij een verjaardag. Je zet er wat bijzonders mee op tafel.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan zijn deze speculaasrotsjes misschien ook wat voor je.  Of heb je meer zin in lekkere tiramisu? Of neem eens een kijkje in de receptenindex. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk