Marokkaanse goulashsoep met lamsvlees

23 oktober 2020Dagmar
Blog post

Deze goedgevulde Marokkaanse goulashsoep met lamsvlees is een lekkere maaltijdsoep voor de wat koudere dagen. Een heerlijke verwarmende kruidige soep bomvol groente zoals paprika, linzen, wortel en bleekselderij. Dankzij de ras-el-hanout, een heerlijke Marokkaans kruidenmix en het wat zoetere lamsvlees maak je een heerlijke aromatische maaltijdsoep met een knipoog naar goulashsoep.

Serveer met warme hompen brood en boter. Iets om je aan het begin van de dag al op te verheugen! (Dat doe ik tenminste…) Deze soep is geïnspireerd op de harira van Mascha Lammes uit haar kookboek ‘De wereld thuis’, een aanrader! Ik heb de verhoudingen aangepast, meer en verschillende soorten groenten en kruiden toegevoegd en er een eigen draai aangegeven. De kikkererwten uit het oorspronkelijke recept heb ik weggelaten.

Stukjes mals lamsvlees met o.a. ras-el-hanout en allerlei groenten zoals paprika, wortel, bleekselderij, ui en knoflook. Een lekkere basis voor deze goedgevulde maaltijdsoep. Uit je keuken zullen heerlijke geuren opstijgen terwijl je deze soep aan het maken bent! Tip: in het ras-el-hanout zitten korianderzaadjes (denk ik) die heel blijven. Ik vind dat wat minder lekker qua mondgevoel. Je zou de kruiden voor gebruik even kunnen fijnmalen om dit te voorkomen.
Inmiddels is dit 1 van mijn lievelingssoepen en dat is natuurlijk niet voor niets! Wat een lekkere comfort food soep boordevol groente en met de lekkere smaken van ras el hanout is dit toch. Yummie! Door de paprika’s deed de soep me aan goulashsoep denken. Vandaar de gekozen naam.

Ingrediënten voor Marokkaanse goulashsoep met lamsvlees
(voor ongeveer 1.5 liter stevige maaltijdsoep)
500 ml kippenbouillon (liefst zelfgemaakt)
ongeveer 500 gram lamspoulet (in blokjes van ongeveer 1 cm gesneden)
1 opgehoopte eetlepel tomatenpuree
2 theelepels balsamico azijn
2 eetlepels ras-el-hanout
1/4 theelepel gemalen kaneel
1/4 theelepel gemalen gember
1 kleine rode en 1 kleine groene paprika (in blokjes van ongeveer 1 cm gesneden)
2 teentjes knoflook uit de pers
2 stengels bleekselderij in stukjes van ongeveer 1 cm gesneden
2 kleine winterpenen, geschrapt, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
1 gesnipperde ui
1 eetlepel fijngesneden lavas en 1 eetlepel fijngesneden bladpeterselie (plus eventueel wat extra om de soep bij het opdienen mee te garneren)
2 a 3 laurierblaadjes
2 kleine takjes tijm
350 gram frito
160 gram uitgelekte bruine linzen uit blik (uitlekgewicht 130 gram)
peper en zout
olijfolie

 Marokkaanse goulashsoep met lamsvlees recept
1. Bak de stukjes lamsvlees rondom goudbruin aan in een flinke scheut olijfolie. Gebruik het liefst een grote stoofpan met een dikke bodem. Bak de tomatenpuree 2-3 minuten mee.Voeg de azijn en ras-el-hanout, kaneel, gember en een snuf zout toe en verwarm een minuut mee.

2. Doe de paprika, wortel, ui, bleekselderij, knoflook erbij en bak 5 minuten mee. Doe een flinke scheut water in de pan als de boel dreigt aan te bakken om alle aanbaksel los te weken. Voeg de lavas en bladpeterselie toe.

3. Schenk de bouillon erbij en voeg de laurierblaadjes, takjes tijm, frito en ongeveer 300 ml water toe. Kruid met peper en zout en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer een uur/anderhalf uur zachtjes koken met het deksel driekwart op de pan. Het laatste kwartiertje verwarm je de linzen mee. Verwijder voor het opdienen de takjes tijm en laurierblaadjes.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar


Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht