Kookboekentip: Over Drank van meneer Wateetons

23 december 2016Dagmar
Blog post

Gist is dé baas van de speelplaats, als het om drank maken gaat. Schrijver meneer Wateetons weet in je in zijn boek Over Drank al snel duidelijk te maken wat belangrijk is bij het zelf maken van je eigen brouwsels. Dat doet hij aan de ene kant heel gedegen en haast wetenschappelijk onderbouwd, maar tegelijkertijd brengt hij ingewikkelde chemische processen zodanig terug naar de essentie zodat je als leek goed begrijpt waar het om gaat.

‘….want ik heb drank, en snoep, en drank en snoep’ 
Over Drank: een lijvig handboek, maar met de nodige spot en humor geschreven wat deze naar drank vertaalde quote uit het nummer Drank & Drugs dat onder het recept voor snoepvodka prijkt al snel duidelijk maakt.  Buiten humor worden de recepten naast een duidelijke uitleg ook wel voorzien van een shotje sarcasme. Wat het naast praktisch en begrijpelijk ook leuk en prettig lezen maakt. Een must-have als je graag meer wilt weten over het maken van bijvoorbeeld je eigen likeurtjes, wijn, bier en gedestilleerd. En dat was voor mij ook meteen de aanleiding om in te gaan op een uitnodiging voor een  workshop likeur maken door meneer Wateetons.

Op naar Bourgondineren
Die kans liet ik natuurlijk niet liggen, dat begrijpen jullie. Zeker nu ik wat moeite had met het zelf brouwen van een limoncello en ik zo de kans kreeg wat tips hierover te krijgen van meneer Wateetons himself. Zo reisde ik eind december af naar de workshoplocatie Bourgdineren in Amsterdam voor een persoonlijke ontmoeting met de meneer achter Wateetons en de fijne kneepjes over likeur maken.

untitled-962
Hoe begin je nou een workshop likeur maken en laat je zien wat je allemaal nog meer kunt ontdekken met het handboek ‘Over Drank’? Proeven natuurlijk! Heel veel proeven! Dat moet Joost -de echte naam van meneer Wateetons-  hebben gedacht. Uit het meegenomen drankarsenaal mochten we ons verheugen met het proeven van door meneer zelfgemaakte apelcider, port, bier, jenever en nog veel meer! Met name de port en het bier vielen bij mij erg in de smaak. Ook de jenever was een lekkere verrassing. Leuk dat je dit allemaal zelf kunt maken. Een mooie manier om een indruk te krijgen wat je zoal zou kunnen maken met behulp van het boek.

– Foto links: een greep uit de drankkast van meneer Wateenons. Foto rechts: meneer himself met twee flessen van zijn eigen gestookte booze –

untitled-963
Op de sfeervolle workshop locatie Bourgondineren aan de rand van Amsterdam mochten we na het proeven van diverse zelfgemaakte drankjes (op de foto’s: appelcider en port) ook zelf aan de slag met het maken van twee eigen brouwsels: een zelfgemaakte likeur en een gin naar eigen creatie. We gingen eerst aan de slag met het maken van een fruit likeur. Ik besloot om te gaan voor een watermeloen-passievrucht likeur op basis van vodka. Daarna mochten we gaan experimenteren met een eigen gin schepping. Zelf vindt meneer het vooral grappig om te experimenteren met het brouwen van bier omdat je daar redelijk snel de vruchten van plukt.

untitled-961
 Tijdens de workshop likeur maken verteld meneer Wateenons -die trouwens meerdere kookboeken op zijn naam heeft staan- dat hij niet zozeer een goede kok is, maar het vooral ontzettend leuk vindt om te experimenteren en daar graag over schrijft. De boeken van meneer Wateenons kenmerken zich door de wat ruigere kooktechnieken: het verwerken van dieren van kop tot staart, roken, fermenteren, worsten en paté maken. Die boeken worden dus aangevuld met handige workshops maar ook tijdens heuse wilde weekenden in Zweden leert Joost je graag zijn kneepjes van het vak. Wil je graag meer weten? Neem dan eens een kijkje op de volgende sites:
wateetons.com
worstlog.com
wildplukwijzer.nl
bourgondineren.nl 

Kortom: zoek je nog een ruig kookboek voor een echte man of vrouw? Of wil je zelf aan de slag met de technieken van meneer Wateetons? Dan raad ik je zijn boeken van harte aan. Inmiddels weet ik dankzij meneer Wateetons ook wat er mis ging met het maken van mijn eigen limoncello: het alcoholgehalte was niet niet hoog genoeg. In het handboek Over Drank heb ik bovendien een recept voor limoncello gevonden waar ik mee aan de slag kan. Wordt vervolgd! O ja, het boek Over Drank à ongeveer € 29.99 kun je trouwens onder andere hier bestellen.  Nu wacht me de moeilijke taak om met smacht twee weken te wachten tot mijn watermeloen-passievrucht likeur klaar is. Maar van m’n eigen gin met citroengras en vanille kan ik nu al genieten. Ik zeg proost!

Met hartelijke dank aan meneer Wateenons en uitgeverij OverAmstel voor de leuke workshop en prettige organisatie.

untitled-166

Foto’s en tekst: Dagmar
Dit arikel bevat affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht