
Kiprollade met champignon roomsaus
Iets simpels goed bereid. Daar kan ik echt van genieten. Jij ook? Dan is deze kiprollade met een zelfgemaakte krachtige champignon roomsaus misschien ook wat voor jou. De rollade maak je gewoon lekker zelf op basis van kipfilet die je zelf opbindt met wat keukentouw. Ik heb een linkje naar een filmpje onderin gezet waarin je o.a. kunt zien hoe je dit makkelijk zelf kan doen. De champignonsaus wordt gemaakt op basis van runderfond (voor een extra diepe smaak), boter en bloem. Plus room natuurlijk. En ik geef je een tip over je de beste goudbruine champignons kunt bakken. Voor nog meer handige tips lees je hieronder verder.
Een klassieke combinatie: mals gebakken rollade met een zelfgemaakte champignonsaus. Dankzij een vleesthermometer haal je de rollade op het juiste moment uit de oven. Hallo malse rollade, bye bye droge kip.
Dit heb je nodig voor 5 personen
1 kg kipfilet, liefst biologisch of scharrelkipfilet
peper en zout
wat roomboter voor het aanbraden van de rollade
Voor de champignon roomsaus
250 gram champignons, waar nodig schoongeborsteld en in elk in 4 stukjes gesneden
400 ml runderfond
50 gram boter + 100 gram voor het bakken van de champignons
50 gram bloem
50 ml slagroom
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel tijm (gedroogd)
peper en zout naar smaak
1 eetlepel citroensap
Verder nodig:
Verder heb je een braadslede (of ovenschaal), deegroller, keukentouw, huishoudfolie, aluminiumfolie, een snijplank en vleesthermometer nodig.
Voor de saus heb ik de champignons waar nodig voorzichtig schoongeborsteld. Je kan dit met een speciaal champignonborsteltje doen. Met een stukje keukenpapier lukt het ook.Was ze niet om ze schoon te maken.Champignons nemen namelijk snel vloeistof op. Ik heb ze in vier stukjes gesneden. Schijfjes of blokjes kunnen natuurlijk ook.
En zo maak je deze heerlijke malse rollade
Bereiding kiprollade
1. Verwarm de oven 10 minuten voor op 160 graden (electrische oven).
2. Dep de kipfilets droog met keukenpapier. Leg ze op een snijplank. Leg er een laag huishoudfolie over en sla hiermee de kip zo nodig nog wat platter en zorg ervoor dat elke filet nagenoeg even dik is. Zo kun je ze makkelijker oprollen en dit zorgt ook voor een gelijkmatige garing. Maal wat peper en zout over de kip. Rol de kipfilets dicht. Nu kun je de rollade gaan opbinden met het keukentouw. Klik hier eventueel voor een Duits filmpje hoe je een rollade kan opbinden.
3. Bak de rollade in roomboter rondom licht goudbruin aan op middelhoog vuur.
4. Leg rollade in een braadslede (of ovenschaal) en giet het bakvet eroverheen. Steek de oventhermometer in het midden en het dikste gedeelte van de rollade. Bak de rollade totdat de kerntemperatuur 65 graden aangeeft. Haal de rollade uit de oven en laat hem afgedekt in de braadslede met aluminiumfolie en daarop een keukendoek zo’n 10 minuten rusten.
Terwijl de rollade in de oven staat kun je de champignonroomsaus maken. Deze kun je prima opnieuw opwarmen indien nodig.
Tip: als je graag goudbruine champignons wilt dan kun je het beste de champignons in gedeeltes bakken. Het is namelijk belangrijk dat je niet teveel champignons tegelijkertijd bakt, anders kan er teveel vocht vrijkomen, daalt de temperatuur van de pan en ben je de champignons aan het koken in plaats van aan het bakken. Daardoor worden ze dan ook niet zo mooi goudbruin. Haal de champignons er uit als ze goudbruin zijn en laat opnieuw wat roomboter smelten voordat je de volgende lading in de pan doet. Boter wordt namelijk al snel te warm en je wilt geen verbrand smaakje. Door steeds wat nieuwe boter toe te voegen verlaag je de temperatuur van de pan een beetje waardoor je verbranding voorkomt.
Bereiding champignon roomsaus
1. Bak de champignons in gedeeltes goudbruin in de roomboter en breng op smaak met peper en zout.
2. Smelt in een andere pan de boter op laag vuur. Zodra deze gesmolten is roer je de bloem eronder. Dit mengsel wordt roux genoemd. Zet het vuur wat hoger en schenk de runderfond er geleidelijk en onder voortdurend roeren bij de roux. Breng de saus aan de kook en blijf roeren totdat hij glad is. Als de saus te dik is, dan doe je er een scheutje extra bouillon bij tot hij naar je tevredenheid is. Roer dan de slagroom eronder. Breng naar wens op smaak met de nootmuskaat, tijm, wat citroensap en (witte) peper en zout naar smaak.
3. Doe de gebakken champignons erbij en je champignon roomsaus is klaar. Schenk eventueel nog het braadvocht uit de braadslede erbij.
Serveren: verwijder het keukentouw en snijd de rollade in plakken. Serveer de saus bij de rollade.
Met simpele ingrediënten maak je dit mooie gerechtje. Leuk op zondag, voor een speciale gelegenheid of een feestdag. Of gewoon doordeweeks, omdat het kan. Nog een laatste tip: schenk het braadvocht van de rollade bij de champignon saus. Dan wordt je saus nog lekkerder. Geweldig om zo’n pronkstukje te serveren, toch?
Rollade kunt je kant-en-klaar kopen maar opbinden kun je ook gewoon zelf doen met behulp van wat speciaal keukentouw. Dit is bestand tegen hoge oventemperaturen. Je kunt het o.a. kopen bij de grotere AH en kookwinkels. Een voordeel van zelf opbinden is dat je zelf het vlees uitkiest dat je wilt gebruiken. Van oorsprong is rollade een product om restjes of niet mooie afgesneden stukjes vlees in te verwerken. Wel zo fijn (en lekker) om zelf het vlees uit te kiezen waarmee je de rollade maakt.
Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze heerlijke lamsbout uit de oven misschien ook wat voor je. Of wacht dat je van heerlijke chocolademousse van bonbonbloc met maar 3 ingrediënten? Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten.
Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!
6 Reacties
Margret
22 oktober 2016 at 8:52 pm
Heb zelf ook een kiprollade gemaakt. Zag er goed uit, maar bij het snijden vielen de plakken uit elkaar. Hoe kan ik dit voorkomen? Alvast dank!!!
Dagmar
22 oktober 2016 at 8:59 pm
Dag Margret,
Je zou de volgende dingen kunnen proberen:
– steviger opbinden
– de rollade laten rusten
– aansnijden met een scherp mes met behulp van een vleesvork
Succes!
Wilma
21 december 2016 at 9:42 am
Hoe lang moet een kiprollade in de braadpan
weet het niet precies.
Alvast bedankt
Groetjes wilma
Dagmar
21 december 2016 at 10:16 am
Hallo Wilma, via deze link kun je de diverse bereidingstijden bekijken aan de hand van het gewicht en gebruikte techniek. Succes en smakelijk alvast!
http://www.poelier.nl/kip/kip_bereiden.html
Gonny
22 december 2016 at 5:55 pm
Hallo. Ik zou de saus graag een dag vantevoren willen klaarmaken en de volgende dag opwarmen. Is dat mogelijk?
Dagmar
22 december 2016 at 10:41 pm
Hallo Gonny, dat kan prima. Het kan zijn dat de saus flink dik is geworden door het bewaren in de koelkast. Verwarm hem geleidelijk en al roerend met zo nodig een scheutje water, dan lukt dat prima! Fijne feestdagen.