Met dit recept heb ik meegedaan aan de rolladewedstrijd voor het feestnummer van het magazine Smult. Deze kalkoenrollade is gevuld met kastanjechampignons en truffels en wordt geserveerd met een heerlijke romige paddestoelensaus. Voordat de kalkoenrollade met truffels en paddestoelen in de oven wordt geschoven wordt hij omwikkeld met laagjes spek zodat de kalkoen tijdens het braden heerlijk mals en sappig blijft. De rollade is gegarneerd met bladerdeeg sterren die feestelijk staan en makkelijk zijn te maken. Lekker voor kerst?

icon-clock-o 1 uur voorbereiden, 10 minuten aanbakken, 45 minuten bakken in de oven
icon-group 4-5 personen (uitgaande van 2 dikke plakken per persoon)

Dit heb je allemaal nodig
Voor de vulling
175 gram kastanjechampignons
10 gram zomertruffels (potje, verkrijgbaar bij AH) of verse zwarte truffel
1 grote sjalot
2-3 eetlepels gevogeltefond
1 eetlepel Madeira om de truffels in te weken
3 eetlepels Madeira en 4 eetlepels gevogeltefond om de paddestoelen mee af te blussen
1 eetlepel roomboter en 1 eetlepel olie

Voor de rollade
600 gram biologische kalkoenschnitzels (zonder paneermeel)
400 gram ontbijtspek
2 eetlepels roomboter
wat versgemalen zout en peper
keukentouw

Voor de paddestoelenroomsaus
1 pot gevogeltefond
10 gram gedroogde morieljes (heerlijke paddestoelen, een echte aanrader!)
3 grote sjalotten, gesnipperd
1 takje tijm
175 ml droge witte wijn
250 ml slagroom
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel olie
rollade2

En zo maak je de rollade
Je start met het maken van de vulling. Daarna ga je rollade panklaar maken en opbinden. Als de rollade in de oven zit, week je de paddestoelen en ga je na 20 minuten de paddenstoelenroomsaus bereiden. Op deze manier is deze klaar tegen de tijd dat de rollade gebakken is.

Bereiding vulling
1.  Snijd de truffels in kleine blokjes en week ze in de madeira. De madeira versterkt de smaak van de truffels.
Borstel de kastanjechampignons waar nodig schoon en snijd ze in kleine blokjes. Pers in een theedoek zoveel mogelijk vocht uit de champignons en vang het vocht op.  Dat doe je door steeds een handjevol champignons in het midden van een theedoek te leggen, de punten van de theedoek naar elkaar toebrengen en deze stevig te draaien tot een bal. Anders is de vulling te nat en dat is natuurlijk niet lekker. Snijd de sjalot in kleine blokjes.
2. Bak de truffelblokjes even aan in de boter en olie. Voeg als de Madeira  grotendeels verdampt is de kastanjechampignons en sjalot toe. Bak ze goudbruin in ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Blus af met 3 eetlepels Madeira en 4 eetlepels gevogeltefond. De vulling is nu klaar en kan even opzij worden gezet. Je kan nu verder met de rollade panklaar maken.

Bereiding rollade
1. Dep de kalkoenschnitzels droog met keukenpapier. Leg ze op een snijplank. Leg er een laag huishoudfolie over en sla hiermee de kalkoen zo nodig nog wat platter en zorg ervoor dat elke filet nagenoeg even dik is. Zo kun je ze makkelijker vullen en oprollen. Maal wat peper en zout over de kalkoen.
2. Leg de ontbijtspek in een rechthoek op het keukenaanrecht. Dat doe je als volgt. Begin met een plakje, let het volgende plakje ontbijtspek erbovenop, iets overlappend. Maak een rijtje van 5 plakjes, van boven naar beneden. Begin dan een  nieuwe rij. Maak zo in totaal 6 rijtjes. Je krijgt dus 5 x 6 rijtjes ontbijtspek.
3. Leg de kalkoen op het spek, iets overlappend  over elkaar met de  gekruide kant naar beneden. Zorg dat je een soort rechthoek van kalkoen krijgt. Schep de vulling aan de onderkant op de kalkoen, van links naar rechts.  Het is de bedoeling dat je een soort dikke streep vulling krijgt. Aan de kant waar de vulling ligt, ga je rollen. Rol de kalkoenfilets  dicht. Nu kun je de rollade gaan opbinden met het keukentouw.

Opbinden en bakken in de oven
1. Verwarm de oven voor op 180 graden (uitgaande van een electrische oven, pas zo nodig de temperatuur aan voor jouw oven). Klik hier eventueel voor een Duits filmpje hoe je een rollade kan opbinden. Bind de rollade op.
2. Bak de rollade in roomboter rondom licht goudbruin  aan gedurende zo’n 10 minuten op middelhoog vuur.
3. Leg rollade in een braadslede en giet het bakvet eroverheen.
Bak de rollade zo’n 45 minuten in het midden van de oven.
4. Zodra de rollade in de oven zit week je de morieljes 20 minuten in heet water.

Na deze 20 minuten start je met het maken van de morieljesaus. De rollade heeft nu nog zo’n 25 minuten baktijd.

Bereiding paddenstoelenroomsaus
1. Hak de geweekte morieljes fijn en bewaar het vocht.
2. Bak de sjalotjes samen met de tijm en knoflook 5 minuten in wat olie. Doe de morieljes erbij en breng op smaak met wat peper en zout. Doe na 5 minuten het gezeefde weekvocht van de morieljes erbij.
3. Giet de wijn erbij en laat deze inkoken. Schep er 2-3 soeplepels gevogeltefond bij. Laat dit voor de helft inkoken. Doe de slagroom erbij, breng op smaak met peper en zout.
4. Tegen de tijd dat de saus klaar is, zal de rollade ook klaar zijn. Haal de rollade uit de oven, leg deze op een snijplank en verwijder het keukentouw. Snijd de rollade in plakken. Verdeel de rollade over de borden en serveer met de paddenstoelenroomsaus.

Als je ook de bladerdeeg sterren wilt maken dan steek je met een koekjesvorm de sterren uit, bestrijk je ze met wat eigeel en bak je ze volgens de gebruiksaanwijzing goudbruin.

Tips: met een oventhermometer kun je de juiste temperatuur vaststellen. Je hebt ook heel handige thermometers die je in het vlees kunt steken om de juiste kerntemperatuur te bepalen. Voor een mooie cuisson (gaarheid) van kalkoen is 74 graden de ideale kerntemperatuur.Bepaal de algemene temperatuur van je oven afhankelijk van het type oven dat je hebt. Ik heb dit recept gemaakt in een electrische oven. Als je dit recept in een hetelucht oven wilt maken, trek dan 20 graden van de temperatuur in dit recept af.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is dit heerlijk amuse soepje van knolselderij en truffel misschien ook wat voor je.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!

rollade3

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar. De saus is naar een recept van Gordon Ramsay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk