Japanse omelet: Tenshinhan

26 november 2014Dagmar

Eerder schreef ik dat ik helemaal in luv ben met mijn nieuwe liefde de Japanse keuken. Al heel snel heb ik een van de gerechtjes die ik in Düsseldorf heb gegeten thuis geprobeerd te maken. En met succes! Dit is een heerlijk & makkelijk typisch Japansgerecht. Het bestaat uit een combinatie van een dikke Japanse omelet in een zoet-zure saus op een bedje rijst. In deze omelet zit prei en surimi (imitatie krab) en in de dikke saus zit o.a. sojasaus, ketchup en bruine rijstazijn. Krijg je al zin in dit Japanse gerecht? Dit heb je nodig voor 2 personen als hoofdmaaltijd:

Ingrediënten 
3 eieren
1 koffiekopje basmatirijst ( voor 2 kleine kommetjes witte rijst)
4 eetlepels prei, in ringen gesneden
4 stukjes surimi (surimi is imitatie krab, echte krab of bijvoorbeeld garnalen kunnen ook prima)
3 cm verse gember, geschild en julienne gesneden
wat versgemalen zout en peper
2 eetlepels sake (Japanse rijstwijn, verkrijgbaar bij de grotere supermarkt of toko)
totaal 3 eetlepels olie

Voor de saus
200 ml kippenbouillon van 2 theelepels kippenbouillonpoeder
1 eetlepel sojasaus
1.5 eetlepel sake
1.5 eetlepel bruine rijstazijn
1.5 eetlepel rietsuiker of een andere bruine suiker
1.5 eetlepel ketchup
1 eetlepel maizena, opgelost in 2 eetlepels water
1/2 theelepel sesamolie

En zo maak je het
1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Doe de rijst in de kommetjes en druk de rijst aan met de bolle kant van een lepel. Zet even opzij en ga verder met stap 2.
2. Roer de eieren heel even en lichtjes  los met de sake (belangrijk voor de textuur)  en wat versgemalen peper en zout. Het eigeel moet doorbroken zijn maar niet helemaal vermengd tot 1 egale gele kleur. Trek de surimi uit elkaar in kleine stukjes en reepjes. Duw de surimi in de eieren, maar roer niet.
3. Verhit een koekenpan met anti aanbaklaag met 1 eetlepel olie op medium hitte.
4. Bak de gember en prei hierin even aan totdat ze lichtjes goudbruin kleuren.Kruid ze lichtjes met wat versgemalen peper en zout.
5. Schep de gebakken prei en gember in het eimengsel en duw ze zachtjes erin. Alle ingrediënten moeten net bedekt zijn met het eimengsel.
6. Stort elk kommetje rijst in het midden van een soepbord.
7. Veeg de koekenpan schoon met wat keukenpapier. Verhit 2 eetlepels olie in de koekenpan totdat de olie lichtjes begint te walmen. Zorg dat de olie goed verdeeld is over de hele bodem van de pan.
8. Bak de omelet net gaar. Zodra het kan keer je de omelet en bak je hem nog zo’n 1-2 minuten. Verdeel de omelet over de twee borden met rijst.
9. Nu ga je de saus maken die over de omelet met rijst wordt gegoten. Veeg de koekenpan weer even schoon met wat keukenpapier.
10. Schenk de kippenbouillon in de koekenpan. Doe de sake, sojasaus, azijn, suiker, ketchup en sesamolie erbij en verwarm tot medium hitte. Roer alles goed door elkaar en als het mengsel begint te koken breng je de warmte terug tot de laagste stand. Schenk de opgeloste maizena erbij en roer goed door. De saus zal nu gaan indikken. Schenk de ingedikte saus over de omelet. Klaar! Laat het smaken!

tenshinhan1

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht