Afgelopen voorjaar werden mijn plannen voor een foodblog te starten steeds concreter. In een bijzonder roerig jaar maakte ik noodgedwongen pas op de plaats en kwam er ruimte om nadrukkelijker stil te staan bij wat ik leuk vond. Het allereerste wat daarbij in me opkwam was koken en lekker eten. Hoewel achteraf misschien volstrekt logisch  begon ik steeds duidelijker voor mezelf te krijgen dat ik hiermee op een of andere manier iets wilde doen. En in deze tijd van foodblogs kwam het idee voor wat uiteindelijk Vertruffelijk is geworden hiervoor als bijna vanzelf op mijn pad. En omdat ik geen halve dingen doe, ongeacht de omstandigheden, pakte ik dat ook meteen serieus en goed doordacht aan. Met behulp van m’n man die ICT-er is (superhandig en fijn als foodblogger) maakten we een opzet voor de site. De naam was snel genoeg verzonnen en de rest volgde bijna vanzelf! In deze post kijk ik terug op het ontstaan en de ontwikkeling van Vertruffelijk in het afgelopen jaar.

April – hoe Vertruffelijk ontstond
In april ging ik met mijn lieve zus een culinair weekend weg. We waren er allebei aan toe en als bourgondische zussen besloten we 2 nachten te logeren bij een wijnboer in Noord-Holland. We boekten het reisje via een ontzettend leuk culinair reisbureau dat ik had ontdekt: Cazebonne.  In deze periode stond ik vanwege persoonlijke omstandigheden nadrukkelijk stil bij de vraag wat ik nou echt heel leuk vond om te doen, en waar ik energie uit haalde. Het antwoord daarop was zeer duidelijk: lekker eten en drinken : ) Ik ging hiermee aan de slag en probeerde te ontdekken hoe en op welke manier ik hiermee concreter bezig wilde zijn. Ik trok de stoute schoenen aan en keek of ik eens een tv-opname van Navenant Kookt! kon bijwonen. Dat kon! Hoewel op dat moment weing andere dingen in mijn leven op rolletjes liepen ervaarde ik dat als je wat wil, en je daar je energie instreekt er dingen voor je in beweging komen. En, dat als je je energie daarbij richt op iets leuks, je er nog meer positiviteit uithaalt. Een hele leuke ervaring. Uiteindelijk nam ik deze maand de beslissing om een foodblog te starten. Ik begon met het verzinnen van de naam en het uitwerken van de recepten die ik al jaren kookte. Een van de eerste gerechten die ik uitwerkte was deze worteltaart met roomkaasglazuur.

worteltaart

Oei ik groei!
In mei en juni was het vooral een kwestie van veel recepten uitwerken, experimenteren in la cucina en het fotograferen van de gerechten.Verder verdiepte ik me voorzichtig in wat basisbeginselen voor marketing: hoe bereik je mensen, hoe spreek je je doelgroep aan, wat willen bezoekers, hoe onderscheid je je? Ik breidde de sociale media mogelijkheden voor Vertruffelijk uit en al doende kreeg ik de technische kant  (WordPress) van het hele verhaal ook steeds wat beter onder de knie. Tegen juli vond ik dat de website genoeg basisinhoud had om live te kunnen gaan. Deze maand houd ik dan ook aan als beginmaand voor Vertruffelijk. In de maand juli had ik 34 unieke bezoekers. De bezoekers namen al snel toe: in augustus 579, september 1020, oktober 1864 en in november 3700. Dat is bijna steeds een verdubbeling elke maand! Wauw, hier ben ik nog steeds erg blij mee! En wat leuk om zoveel positieve respons te krijgen van (on)bekende lezers!

De Tasty en een ontmoeting met sterrenchef Niven Kunz
In oktober bezocht ik in goed gezelschap de Tasty, een culinaire beurs die afgelopen jaar voor het eerst werd georganiseerd in de Jaarbeurs. Het lukte om hier de laatste plaatsen te veroveren voor de masterclass van sterrenchef Niven Kunz. Onze dag kon niet meer stuk! De datum voor volgend jaar staat al in m’n agenda en dankzij een Groupon actie staat een restaurantbezoek aan Niven in de planning voor 2015. Dat is alvast een leuk vooruitzicht.

tasty1

Oktober: m’n eerste kookwedstrijd
In oktober kreeg ik een uitnodiging van Smulweb om mee te doen aan een rolladewedstrijd. Dit werd de eerste kookwedstrijd waaraan ik meedeed,  hartstikke leuk. Ik ben vrijwel vanaf de start medio 2000 actief op Smulweb en heb het afgelopen jaar veel Vertruffelijke recepten doorgeplaatst. Omdat ik nog nooit een rollade had gemaakt oefende ik het inbinden op een paar sokken. Dat leverde nogal wat hilarische momenten thuis en in onze familie whats-app op : ) De wedstrijd vond ik leuk maar ook spannend hoewel we niet op tijd hoefden te koken en er geen sprake was van een competitieve sfeer. Hoewel ik niet won met mijn kalkoenrollade gevuld met paddestoelen en truffels was het een superleuke ervaring waarbij ik leuke nieuwe mensen heb ontmoet die net zo gek zijn op lekker eten en drinken als ik. Het artikel verscheen afgelopen november in het magazine Smult.
smulweb artikel 2014-2

November: zou je het leuk vinden om met Vertruffelijk in de krant te staan?
De maandag voordat de Smult verscheen kreeg ik een leuke vraag van een journaliste van Dagblad de Limburger: of het me leuk leek om mee te werken aan hun rubriek ‘Chez Moi’ voor de zaterdageditie. In deze rubriek schittert elke week een Limburger met zijn/haar lievelingsgerecht. Met het verhaal achter het gerecht, en in dit geval het verhaal achter mijn passie voor koken en Vertruffelijk. Over dat antwoord hoefde ik duidelijk niet lang na te denken! Wat een prachtkans om mede Limburgers kennis te laten maken met m’n foodblog : )Het gerecht kiezen wat ik zou koken, vond ik wat moeilijker. Het werd uiteindelijk een van onze lievelingsrecepten: lasagna bolognese.

IMG_1774 (2)

Het was goed te merken dat het recept en de website in de smaak vielen. In November bereikte Vertruffelijk een nieuw dagrecord bezoekers op de dag dat het artikel in de krant verscheen: 436. Verder bezocht ik in november de stad Dusseldorf met een goede vriendin en ontdekte daar op haar aanraden de Japanse keuken. Na de eerste hap was ik verkocht. De daaropvolgende weken heb ik me in deze nog voor mij vrij onbekende keuken verdiept, erg leuk! Het is zo leuk om nieuwe smaken en smaakcombinaties te ontdekken. Leuk dat ik in 2014 de Japanse keuken kan toevoegen als nieuwe culinaire ontdekking.

December: eerste publicatie in een kookboek & terugblik
Afgelopen week kreeg ik een mailtje over een receptenwedstrijd waaraan ik in oktober meedeed: of het me leuk lijkt om aanwezig te zijn bij de presentatie van het digitale kookboek in de Jaarbeurs waarin onder andere mijn ingezonden recept Spaanse penne carbonara is opgenomen… Verder zijn er plannen van de organisatie om de ingezonden recepten ook live te bereiden voor bezoekers van de vakantiebeurs. Of ik het leuk zou vinden om live te koken…Hoe gaaf is dat?

Nu ik een aantal maanden bezig ben met Vertruffelijk merk ik dat ik voor de website dezelfde aanpak hanteer als in mijn werk als juridisch consulent: plan-do-check-adapt. Zo blijft Vertruffelijk zich steeds ontwikkelen en wordt de site steeds mooier en beter vind ik. De afgelopen weken heb ik me meer verdiept in de styling van gerechten, heb ik een workshop food fotografie gevolgd, fotografeer ik met een spiegelreflexcamera (van de hubby) en sta ik naast mijn initiële enthousiaste reacties op verzoeken van derden en commerciële partijen stil bij vragen zoals wil ik hier wel op ingaan, en op welke voorwaarden. Want hoe dan ook, ik wil alleen dingen doen die ik echt leuk vind en daar wil ik ook eerlijk over zijn. En het moet bij mij/Vertruffelijk passen en ook mij wat leuks opleveren. En zo houd ik het toch fijn dicht bij mezelf: )

In december namen de bezoekersaantallen opnieuw aanzienlijk toe. Het was mij duidelijk dat jullie op zoek waren naar lekkere recepten voor de feestdagen! De bezoekersaantallen verdubbelden opnieuw + bijna 1000. Voor de feestdagen maakte ik onder andere dit lekkere aperitiefje: scroppino. Limoncello met bubbels en roomijs. Een soort milkshake voor volwassenen dus, en qua calorieën een echte guilty pleasure : )

scroppino5

Deze recepten bezochten jullie het meest in 2014:
1. Biefstuk met rode wijnsaus en knolselderijpuree
2. Gevulde kalkoenrollade met paddestoelen en truffels
3.  Lasagna Bolognese
4. Koolhydraatarme lasagna
5. Chocolademousse van bon bon bloc

Ik kan terugkijken op een mooi jaar voor Vertruffelijk en ben benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren in 2015! Een hele fijne jaarwisseling toegewenst en een superleuk en lekker 2015! En vooral: do what you love & love what you do, het kan je ver brengen, maar waarschijnlijk precies waar je wil zijn! : ) Bedankt!

Hartelijke groeten,

Dagmar

PS:

Dit zijn de links naar de recepten en artikels:
Worteltaart met roomkaasglazuur
Culinair reisverslag: logeren bij de wijnboer
Bezoekersverslag van De Tasty
Verslag kookwedstrijd Smult
Artikel over Vertruffelijk in de media
Overzicht van publicaties Vertruffelijk in de media
Kalkoenrollade met paddestoelen en truffels
Lasagna Bolognese
Spaanse penne carbonara
Scroppino

 

One Response to Jaaroverzicht

  1. Sylvia Knelissen schreef:

    Lieve Dagmar, mooi om te lezen hoe je afgelopen jaar beleefd hebt. En wat mag je er trots op zijn! Je enthousiasme spat van alle kanten van je site af en dat is hetgene wat mij elke keer weer inspireerd om iets nieuws te proberen. Super, ga zo door want we kunnen je niet meer missen,
    Groetjes Sylvia X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk