Hemelse chocolade koffie taart

23 december 2017Dagmar
Blog post

Een chocolade theater stuk: hemelse chocolade koffie taart met twee lagen luchtige chocolade biscuit, een icing en vulling van chocolademousse en toefjes koffie-slagroom.Het is maar 1x per jaar Kerst en dat betekent voor mij dat je ongegeneerd mag uitpakken met heerlijke en decadente gerechten. Speciaal voor Rubens magazine bedacht ik deze decadente chocolade taart. Decoreer de chocolade koffie taart met bijvoorbeeld eetbare zilveren bolletjes, nougatine en flikkersterren en zet deze taart met een grote glimlach voor je gasten op tafel tijdens de feestdagen. Deze taart is makkelijk om te maken en valt in de categorie ‘weinig moeite, groots effect’. Ideaal als je wel iets heel lekkers op tafel wilt toveren maar geen zin hebt in ingewikkelde toestanden. Kan jij ook niet wachten om je tanden in deze taart te zetten? Zo maak je hem!

Hemelse chocolade koffie taart
Twee lagen chocolade biscuit gevuld en afgesmeerd met chocolade mousse, yummmm! Tip: breng de chocolademousse aan vlak voor het serveren want deze verkleurt snel. 

Hemelse chocolade koffie taart
Voor een speciale gelegenheid mag je uitpakken, toch? Daarom versierde ik de bovenkant met toefjes koffie-room. Gewoon omdat het kan. 
Hemelse chocolade koffie taart

Maak een showstopper van de taart door hem te serveren met flikkersterren! Oorspronkelijk is showstopper een term uit het theater en een onderdeel dat zo’n heftige reacties teweeg brengt dat de voorstelling even onderbroken moet worden. Wedden dat er ‘Oeh!’s en ‘Aah!’ s zullen klinken als je zo binnenkomt met deze taart?

Hemelse chocolade koffie taart
Het moment suprême: het opensnijden! Verheug jij je ook al om deze taart te maken? En vooral om op te eten?  icon-smile-o
Hemelse chocolade koffie taart

De finale: een groot stuk taart met jouw naam erop! Qua titel twijfelde ik nog over ‘Death bij chocolate taart’ maar die titel heb ik maar gereserveerd voor een volgend theaterstuk. Geniet ervan!

Ingrediënten voor hemelse chocolade koffie taart (8-12 stukken)
Let op: voor de 2 chocolade biscuits heb je 2x de onderstaande ingrediënten nodig. Vanaf de ingrediënten voor de chocolademousse kun je de hoeveelheden zoals beschreven aanhouden
250 gram choco biscuit mix van funcakes
3 eieren
55 ml water
bakspray
Verder heb je nodig:
Voor de chocolademousse
1 reep bon bon bloc praline melk van 200 gram
1 beker verse slagroom van 250 ml
125 gram mascarpone (roomkaas, prima alternatief voor geklopte eiwitten)
Voor de koffie slagroom
200 ml slagroom
1 stick oploskoffie van 1.8 gram
1 zakje klopfix
3 eetlepels poedersuiker

Benodigdheden: een mixer,  een bakvorm van 22 cm, een schraper om de chocolademousse mooi en glad aan te brengen, een spuitzak en een stervormig spuitmondje.

Recept voor de hemelse chocolade koffie taart
1. Chocolademousse. Maak de chocolademousse eventueel de avond van tevoren. Breek de bon bon bloc in kleine stukjes en smelt deze au bain marie. Hiervoor zet je een hittebestendige kom in een pan met een bodempje water. De kom moet goed aansluiten, anders kun je je branden aan de stoom. De kom dient het water niet te raken. Breng het water tegen de kook aan. Niet laten koken, anders kan je chocolade te heet worden en bitter gaan smaken. Roer met een spatel of garde totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Mix de slagroom stijf met een mixer. Roer de mascarpone even los, en roer deze dan onder de stijfgeslagen slagroom. Roer de gesmolten chocolade door het slagroom-mascarpone mengsel. Zet het chocolademengsel in een afgedekte kom of bakje minstens 4 uur in de koelkast.

2. Biscuits. Bak 2 biscuits achter elkaar. Je kunt het beste 2 biscuits bakken aangezien het beslag erg luchtig wordt bij het mixen en in volume verdubbelt.  Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrische oven).  Meng biscuit mix, ei en water in een kom. Mix 7-8 minuten op de hoogste stand en daarna nog 2-3 minuten op lage snelheid. Spray de bakvorm in met wat bakspray. Doe het beslag in de bakvorm en bak de chocolade biscuit in ongeveer 30-35 minuten gaar of totdat er een houten prikker er schoon uit komt. Laat de taart ongeveer 5-10 minuten afkoelen in de vorm en laat daarna verder afkoelen op een taartrooster. Tip: breng de chocolademousse pas aan vlak voor het serveren want deze verkleurt snel.  Opmaken: roer even door de chocolademousse.  Leg een taarthelft op serveerschaal of bord en bestrijk de bovenkant met een gedeelte van de chocolademousse. Leg de andere taarthelft erop. Bestrijk de boven- en zijkant van de taart met de rest van de chocolademousse. Strijk glad met behulp van de schraper.

3. Koffie slagroom. Mix de slagroom met de klopfix bijna stijf. Verpulver de oploskoffie, bijvoorbeeld door met een deegroller op de ongeopende stick oploskoffie te slaan en doe deze bij de slagroom. Mix tot de slagroom stijf is, doe de slagroom in een spuitzak met een stervormig mondje en decoreer de bovenkant van de taart met toefjes koffie-slagroom. Decoreer naar wens met bijvoorbeeld nougatine, eetbare zilveren bolletjes en flikkersterren.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Reacties

  • Jolanda Hurenkamp

    29 december 2017 at 11:53 am

    hoe lang is vlak voor het serveren? zou ik de taart kunnen 1 uur van te voren kunnen afsmeren? Ik neem hem mee voor mijn collega’s….
    ik heb al 1 biscuitbodem klaar, wat groot is ie geworden!!! Ben heel benieuwd hoe ie dadelijk “in het echie” is.

    Groetjes, Jolanda

    1. Dagmar

      29 december 2017 at 11:58 am

      Hoi Jolanda,

      Wat een bofkonten die collega’s! Het beste is afsmeren en meteen serveren. Veel plezier!
      Hartelijke groet Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht