Maak heerlijke gebakken aardappeltjes door ze in reuzel te bakken. Mijn aardappeltjes werden er van buiten goudbruin krokant en van binnen zacht en smeuïg van. En niet te vergeten ontzettend lekker! Een hele smaak dan aardappeltjes gebakken in boter of olie. Het deed me denken aan ossewit. In m’n jeugd, toen dierlijk vet nog niet in de ban was, kan ik me nog herrinneren hoe lekker de frietjes waren die m’n vader in Ossewit frituurde. Njam! Ook een beetje jeugdsentiment dus deze gebakken aardappeltjes. Wat is reuzel? Reuzel is een (vergeten?) dierlijk vet afkomstig uit de varkensbuik. Door dit spek te smelten krijg je reuzel. Reuzel wordt ook wel gebruikt om op brood te smeren, vlees in te braden etc. Ik ontdekte wagyu reuzel bij een Limburgse delicatessenwinkel en besloot er aardappeltjes mee te bakken. En wat een succes was dat! Daarom deel ik dit supereenvoudig receptje graag met je zodat jij deze aardappeltjes ook kan maken!

Heerlijke gebakken aardappeltjes
Heerlijke gebakken aardappeltjes: goudbruin krokant van buiten en van binnen zacht en smeuïg.Mmm!
wat is reuzel?
Dit is de wagyu reuzel die ik kocht en waar ik deze heerlijke gebakken aardappeltjes mee maakte. Wagyu is een van oorsprong Japans runderras met een zeer mooie vet dooradering. Dat zorgt voor een ontzettend lekker stukje vlees. De keuze voor deze wagyu reuzel was voor mij dan ook snel gemaakt. 

Ingrediënten voor de heerlijke gebakken aardappeltjes
(bijgerecht voor 2 personen)
400 gram middelgrote aardappeltjes (ongeveer van gelijk formaat)
1 flinke eetlepel (wagyu) reuzel
zout naar smaak

Heerlijke gebakken aardappeltjes recept
1. Ik kookte de aardappeltjes in de schil en schrobde de aardappeltjes met de groene kant van een nieuw schuursponsje schoon onder de lopende kraan. Doe de aardappeltjes in een ruime pan met gezouten water en breng ze aan de kook. Als het water begint te koken, gaar je de aardappeltjes in zo’n 20 minuten. Laat de aardappeltjes schrikken onder stromend zo koud mogelijk water. Je kunt het velletje nu heel makkelijk van de aardappels wrijven. Pas op: kan nog flink heet zijn! Het kan zijn dat je voor een begin te maken het velletje een beetje moet insnijden. Je zult zien dat alleen het velletje meekomt en de aardappels mooi hun vorm behouden. En belangrijker: er is veel minder vocht in de aardappels gekomen en dat scheelt weer met spatten tijdens het bakken. Je kunt de aardappels natuurlijk ook gewoon schillen voordat je ze kookt. Maar deze manier kan ook en dat vind ik leuk om je te vertellen. Laat de aardappels afkoelen en snijd ze in gelijke grove stukken.

2. Verhit een flinke eetlepel reuzel in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak hierin de aardappels goudbruin en krokant, bestrooi met zout en je heerlijke gebakken aardappeltjes zijn klaar.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

4 Responses to Heerlijke gebakken aardappeltjes

  1. Joan schreef:

    Lijkt me een heerlijk aardappeltje. Maar omdat reuzel varkensvet is begrijp ik niet dat dit rundervet ook reuzel genoemd wordt. In de UK noemen ze dit suet. Reuzel is trouwens ook heel lekker in taartdeeg.

  2. culinaire bagage schreef:

    Heerlijk! Die reuzel ga ik ook kopen! Tot nu toe gebruikte ik zelf ganzenvet. Ook erg smaakvol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk