Heerlijke caponata

6 januari 2017Dagmar

Ken je caponata al? Caponata is een Italiaanse zoet-zure groentestoof bomvol lekkere smaakmakers zoals aubergine, tomaat, ui, olijven, kappertjes en nog veel meer. Een heerlijk bijgerecht om je portie groente op een lekkere manier op te plussen. Ik at voor het eerst caponata tijdens een workshop door meneer Wateetons. Hij serveerde er zelfgemaakte kippenworstjes bij en dat smaakte naar meer. Eenmaal thuis ging ik dan ook snel aan de slag met maken van een eigen versie van dit pure rustieke bijgerecht. En lekker dat hij is! Dit is het smakelijke eindresultaat!

Caponata
Deze heerlijke caponata heb ik inmidels al een paar keer gemaakt. Ook heel lekker met bijvoorbeeld nog wat courgette. Heerlijk in combinatie met kippenworstjes, zalm of zeebaars. Of onder de pasta, op brushetta als spread en in combinatie met zachte geitenkaas of feta. Met deze caponata kun je alle kanten op. Wat lijkt jou lekker om deze caponata mee te combineren?

Dit heb je nodig voor deze heerlijke caponata
(bijgerecht voor 3-4 personen)

2 aubergines
2 rode paprika’s
1 ui
1 pak tomatenblokjes van ongeveer 400 gram
4 teentjes knoflook
50 ml rode balsamico azijn
2 theelepels kristalsuiker
10 groene olijven zonder pit
2 eetlepels rozijnen
2 eetlepels kappertjes
1 eetlepel geroosterde pijnboompitjes
olijfolie
peper en zout
een paar blaadjes verse basilicum

Zo maak je deze heerlijke caponata
1. Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 1 cm, doe ze in een vergiet en bestrooi ze met zout. Laat een half uurtje staan. Ondertussen kun je aan de slag met de rest van de groenten. Snijd de paprika in stukjes van 1 cm. Wel de rozijnen in een beetje water. Halveer de olijven. Snijd de ui in halve ringen. Rooster zo nodig de pijnboompitjes.

2. Spoel de aubergine af en dep droog met wat keukenpapier. Bak de aubergineblokjes in porties goudbruin in een flinke scheut olijfolie tot ze goudbruin zijn. Doe de paprika, ui, geperste knoflook en tomaatblokjes erbij en stoof de groenten ongeveer 15 minuten op laag vuur. Doe rode wijnazijn, suiker, rozijnen, kappertjes, pijnboompitten en olijven erbij en breng langzaam zachtjes aan de kook. Laat zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen. Kruid naar smaak af met peper en zout. Serveer de caponata met wat gescheurde blaadjes basilicum. En mijn favoriet: wat verkruimelde feta. Heerlijk!

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze superlekkere ratatouille misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
     

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Reacties

  • Henriëtte

    13 januari 2017 at 5:18 pm

    Vanavond je recept voor caponata uitgeprobeerd.
    Hij is heerlijk, inderdaad feta eroverheen verkruimeld is een een goede combinatie. Ik heb er pompoen/tijmburgers bij gemaakt en een beetje boekweitpasta. Heerlijk👍

    1. Dagmar

      13 januari 2017 at 8:51 pm

      Mmm, lekkere combinatie! Met feta verkruimelt vind ik deze caponata ook héérlijk…

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht