Haring poké

25 juni 2016Dagmar

Poké: populair, lekker en hip!
Wat is poké? Poké is fijngesneden vis gemarineerd in sojasaus en sesamolie als basis. Je zou kunnen zeggen dat het de Hawaïaanse hartige versie van de Zuid-Amerikaanse ceviche is. Poké is Hawaïaans voor snijden en het is in  de VS en Hawaï een ontzettend populair gerechtje dat ook hier in Nederland steeds bekender wordt. En niet voor niets natuurlijk!

Haring poké: een bijzonder fusion gerechtje
In de Foodies van de maand juni kwam ik het gerechtje opnieuw tegen en omdat de haring nu op haar lekkerst is besloot ik een lekkere variant hiermee te bedenken. De haring wordt gemarineerd in sojasaus, sesamolie, een beetje suiker, een snufje gemberpoeder en een klein beetje Koreaanse chilisaus. Je serveert de haring poké op wat frisse knapperige sla met zoet-zure komkommer, geroosterde sesamzaadjes, wat fijngesneden rode peper en voor een tropische aloha twist besloot ik er nog wat ananas bij te serveren. Het resultaat: een fris hartig voorgerechtje met zoute, zure en zoete tonen & verschillende texturen. Met andere woorden: get your poké on! 

Haring poké
Haring poké: een lekker fris zomers voorgerechtje. Je kunt allerlei soorten vis-, schaal- en schelpdieren als basis gebruiken. Waar ik graag nog eens mee aan de slag wil zijn coquilles , zalm en tonijn. Mmm, dat lijkt me superlekker! Omdat de vis zo’n belangrijke bestanddeel is van poké raad ik je aan om lekkere verse vis bij je visboer te bestellen. Het verschil ga je ècht proeven, en je poké wordt dan nog lekkerder. Geïnspireerd? Ik ben benieuwd welke versie poké jij gaat maken. Laat het even terugweten hieronder, dat vind ik hartstikke leuk. 

Dit heb je nodig voor de haring poké (1 portie/1 persoon)
80 gram gekaakte haring (liefst maatjesharing)
2 eetlepels sojasaus
1/2 eetlepel sesamolie
1 theelepel suiker
snufje gemberpoeder
zeer klein kneepje Koreaanse chilisaus (ik gebruikte deze gochujang)

Voor de gemarineerde komkommer
10-12 zeer dunne schijfjes komkommer (ik gebruikte een mandoline)
1 eetlepel rode wijnazijn
1 eetlepel suiker
1 eetlepel olijfolie

Om de haring poké af te maken
2 blaadjes sla (ik raad ijsbergsla aan omdat deze lekker fris en knapperig is)
1 ananasschijf (in stukjes gesneden)
1/2 rode peper (in dunne schijfjes gesneden)
eventueel wat blaadjes verse munt ter garnering
witte en/of zwarte geroosterde sesamzaadjes

En zo maak je haring poké
1. Snijd de staart van de haring (indien nodig) en gooi deze weg. Snijd de haring in dunne plakken. Meng in een diep bord de sojasaus met de sesamolie, suiker, gemberpoeder en Koreaanse chilisaus. Roer door elkaar: dit is de marinade voor je haring. Schep de plakjes haring voorzichtig om in deze marinade. Dek af en zet tot gebruik even weg in de koelkast zodat de vis lekker koud en fris blijft.

2. Ondertussen marineer je de komkommer. Hiervoor roer je in een ander diep bord alle ingrediënten behalve de komkommer door elkaar. Doe de komkommer erbij en schep voorzichtig om zodat de komkommer lekker zoet-zuur wordt.

3. Nu kun je aan de slag met het bordje opmaken. Haal de haring uit de koelkast. Leg de slabladeren op een bord en schik de komkommer eromheen. Leg de plakjes haring in het midden van het bord en verdeel de ananasstukjes en rode peper erover.  Strooi de geroosterde sesamzaadjes over de haring en garneer eventueel met wat munt. En klaar is je haring poké.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze haring tartaar misschien ook wat voor jou. Er staan nog meer lekkere recepten met vis, schaal- en schelpdieren op vertruffelijk. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

5 Reacties

  • Jolanda Hurenkamp

    26 juni 2016 at 10:33 am

    Ziet er heel goed uit dagmar, alleen hou ik niet zo van haring… voert de smaak van de haring de boventoon of is ie minder door het gebruik van de marinade en kan ik hem toch eten…

    1. Dagmar

      26 juni 2016 at 11:21 am

      Hoi Jolanda,

      Misschien kun je hem vervangen door een vis die je wel lekker vindt? Je zou kunnen experimenteren met zalm, coquilles, tonijn of zelfs inktvis 🙂

  • Daphne

    27 juni 2016 at 2:58 pm

    Weer een erg goed idee!

  • Henk Boonstra

    6 oktober 2016 at 7:01 pm

    Hee Dagmar, heerlijk was het! Vraagje: gebruikte je donkere of lichte sojasaus? je foto suggereerde lichte want mijn haring viel een stuk donkerder uit dan die op jouw plaatje..
    Vr.gr. henk

    1. Dagmar

      6 oktober 2016 at 8:35 pm

      Hoi Henk, Super dat het je heeft gesmaakt! Ik gebruikte de donkere sojasaus van kikkoman. Het zou aan het de belichting kunnen liggen dat hij lichter lijkt op de foto 🙂

      hartelijke groet Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht