Laatst werd ik door Groupon in het kader van de Culi weken uitgenodigd voor een kookworkshop ‘Puur koken met asperges’ en het NK asperge steken op de Boereblij boerderij in het Gooi. Als Limburgse sprak me dit natuurlijk meteen aan en ik moet ook eerlijk bekennen dat ik een beetje verrast was dat er in het Gooi ook asperges werden geteeld icon-smile-o  Dus je raadt het al; ondanks de flinke reisafstand stapte ik op een zaterdag in de auto en reed richting Blaricum. Tussen de veelal prachtig gerenoveerde voormalige boerderijtjes omzoomd door groene laantjes die zò in de serie ‘Gooische vrouwen’ hadden kunnen schitteren ligt de van een rieten dak voorziene Boereblij boerderij van boerin Marielle.

Tijdens de kookworkshop gingen we aan de slag met een aantal verrassende asperge gerechten: een heerlijke asperge crème soep, gegrilde groene asperges met olijfolie en zeezout en een asperge salade gecombineerd met crème fraîche en mierikswortel. Eenmaal thuis maakte ik de volgende dag opnieuw de gegrilde groene asperges. De groene asperges worden bereid in de oven met wat olijfolie en zeezout. Dat is alles. Maar wat is dit lekker! De topjes van de groene asperges worden lichtbruin en smaken zelfs licht vlezig. Heel bijzonder! Natuurlijk zijn groene asperges die je bij de boer haalt véél lekkerder dan die uit de supermarkt en dit verschil heb ik tijdens de kook workshop zelf kunnen proeven. Dus haal verse groene asperges in huis als je dit heerlijk gerechtje maakt, het is het ècht waard. En als je een keer in de buurt van de Blijboerderij in Blaricum bent, ga daar dan beslist langs. Maar nu eerst terug naar het receptje voor deze groene asperges met olijfolie en zeezout uit de oven  icon-smile-o 

Zo maak je de groene asperges met olijfolie en zeezout uit oven
1. Verwarm de oven voor op 200 graden (electrische oven). Was de groene asperges en droog ze met een theedoek. Je hoeft ze niet te schillen en bij te snijden. Tenzij ze nog nog niet in de ovenschaal passen.

2. Leg de asperges in een ovenschaal. Hussel de asperges door wat olijfolie totdat ze mooi glanzen bestrooi ze met een beetje zeezout. Schuif de asperges zo’n 15 tot 20 minuten in de oven of totdat de puntjes lichtbruin zijn verkleurd. Serveer meteen.

Serveertips: een stukje gebakken zalm met wat gebakken krieltjes smaken er wonderwel bij. Ik denk dat parmaham en wat lekkere balsamico siroop er ook top bij smaken.

Groene asperges met olijfolie en zeezout uit de oven
Op de foto’s zie je een impressie van de Boereblij boerderij. De ingrediënten voor de kookworkshop waren verser dan vers: we mochten ze zelf uit de grond halen. Hoe leuk is dat? Ik vond het in elk geval erg leuk. Heel leuk om als Limburgse nader kennis te maken met asperges in nota bene het Gooi. Ook grappig om nog te vermelden: de keuken waarin werd gekookt is afkomstig uit de villa van Cheryl Moreiro (gespeeld door Linda de Mol) in de serie Gooische vrouwen. Op de boerderij kun je naast asperges ook een aantal andere producten kopen: bijvoorbeeld een bijpassende biologische wijn voor bij asperges en kruidige rabarbersaus. Deze laatste heeft Marielle zelf ontwikkeld en bereid. Wil je graag meer weten over de Boereblij boerderij, voor bijvoorbeeld een workshop, lunch of diner? Of voor asperges natuurlijk, neem dan een kijkje op de website. Kijk hier voor meer informatie over de Culi weken van Groupon met allerlei leuke en lekkere culinaire hoogstandjes.

Tips
– Wil je graag meer weten over het kopen, bewaren, schillen en koken van verse asperges? Ik heb deze handige tips voor je op een rijtje gezet.
– Een klassieke saus voor bij asperges is hollandaise saus. Hier lees je hoe je deze gevaarlijk lekkere boter-ei saus maakt.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze white chocolate cheesecake misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Tekst & foto’s: Dagmar
Recept: Marielle
Met dank aan Groupon voor de uitnodiging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk