‘Gezouten karamelmousse geserveerd met olijfolie’. De titel van dit recept op Smulweb oefende een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij uit. Waarschijnlijk komt dat omdat ik zo gek ben op de Tony chocolonely chocoladereep karamel met zeezout. De olijfolie erbij leek me ook wel wat. Na het recept gemaakt te hebben, wat natuurlijk alleen maar geslaagd kan zijn, vroeg ik of  Arianne (de plaatser van het recept op Smulweb), het goed vond als ik het zou plaatsen op Vertruffelijk. Zoals je kunt zien vond Arianne dat goed  icon-smile-o  Na het twee keer gemaakt te hebben vind ik zelf 1.5 zout precies de juiste hoeveelheid zout om mooi in balans te blijven met het zoete van de karamel. Dit lijkt me een leuk en bijzonder kerstdessert. Omdat de mousse moet opstijven kun je het 1-2 dagen van tevoren maken en hoef je op de dag zelf dit nagerecht alleen maar te serveren. Het is een vrij machtig nagerecht dus een kleine portie bevelen zowel Arianne als ik aan. Voor deze mousse heb je nodig:

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen
1 blik gecondenseerde melk (Friesche vlag, 397 gram)
400 ml slagroom
3 blaadjes gelatine
2 eiwitten
1.5 theelepel Maldon zoutvlokken of fleur de sel
optioneel: olijfolie van goede kwaliteit en wat extra zoutvlokken

gezouten karamel
 Mooi, lekker en bijzonder deze quenelles van gezouten karamelmousse. 

Zo maak je de gezouten karamelmousse
1. Verwijder het etiket van het blik gecondenseerde melk. Kook het blik 3 uur. Je zult regelmatig water moeten bijschenken. Het blik moet steeds volledig onder water staan.

2. 10 minuten voordat de kooktijd is afgelopen week je de gelatineblaadjes in koud water en kun je de eieren alvast scheiden.

3. Klopt de eiwitten stijf. Klop de slagroom stijf. Meng de eiwitten met de slagroom.

4. Haal het blik uit het water en maak het meteen voorzichtig open. Doe de karamelmassa uit het blik in een grote kom, knijp de gelatine uit en voeg het aan de nog hete karamelmassa toe en roer stevig door totdat alle gelatine is opgelost. Doe er dan de 1.5 theelepel Maldon of Fleur de sel bij en roer alles goed door elkaar. Zet de kom even weg.

5. Spatel de karamel voorzichtig in drie porties door het slagroom-ei mengsel. Verdeel de mousse over individuele schaaltjes of laat het koelen in een grote kom. Houd voor het opstijven in de koelkast minstens 1 uur aan, en dek de mousse hierbij af.

Serveren:
Je kunt deze mousse mooi serveren in quenelles. Serveer de mousse met wat zeezoutvlokken en olijfolie over zodat iedereen naar eigen smaak dit kan toevoegen. Serveer er ook wat gekarameliseerde nootjes of nougatine en een dot verse slagroom bij als tegenwicht voor de gezouten mousse.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!

untitled-166

Recept: Arianne, bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

 

7 Responses to Gezouten karamelmousse

  1. Corinna schreef:

    Hoi Dagmar,dit lijkt me een heerlijk recept,maar wat is de inhoud van het blik gecondenseerde melk?Aangezien je verschillende maten kunt kopen weet ik nu niet de juiste hoeveelheid voor dit recept. Met hartelijke groeten,Corinna

    • Dagmar schreef:

      Hallo Corinna,

      Leuk dat dit recept je heerlijk lijkt (dat is het ook) : )
      Voor het recept heb ik een blikje gecondenseerde melk van Friesche vlag gebruikt van 397 gram. IK zal het meteen even erbij zetten in het recept, bedankt voor deze vraag. Ben benieuwd hoe je de mousse vindt. Veel plezier met het recept en vooral het opeten.

      Hartelijke groet,

      Dagmar

  2. Donja schreef:

    Hoi Dagmar,

    Ik zag dit recept en aangezien ik die Tony’s variant ook zo verrukkelijk vind, wil ik de mousse graag eens proberen.
    Nou ben ik geen kookwonder, dus snap ik misschien niet zo goed, maar hoe ontstaat de karamel nu uiteindelijk?
    Is daar geen suiker oid voor nodig of heeft het met de gecondenseerde melk te maken?
    Zijn er ook andere alternatieven voor de gecondenseerde melk en de gelatine?
    Alvast bedankt voor jouw reactie.

    Vriendelijke groet,

    Donja

    • Dagmar schreef:

      Hallo Donja,

      Goede vraag! Het heeft inderdaad met de gecondenseerde melk te maken. Gecondenseerde melk bestaat uit ingedampte melk (het watergehalte van de melk is verdampt volgens een bepaalde techniek) met een flinke hoeveelheid suiker. Dankzij de suiker is de gecondenseerde melk lang houdbaar, dik, stroperig en errug zoet. Als je suiker verwarmt op een warmtebron, dan karameliseert de suiker, en krijg je karamel. Vandaar dat je door het blikje gecondenseerde melk te verwarmen, een soort karamel krijgt.

      Zijn er alternatieven voor de gecondenseerde melk en de gelatine?
      In plaats van gelatine zou je het plantaardige agar kunnen gebruiken. Dit is net zoals gelatine een bindmiddel. Je kunt dit bij de grotere supermarkten en reformzaken kopen. Verder denk ik dat je de karamel voor deze mousse ook kan maken op basis van suiker die je laat karameliseren en waar je dan verse slagroom onder roert. Kijk ook eens bij mijn recept ‘panna cotta met karamel en bastognecrumble’ hoe je zelf karamel kunt maken.

      Veel plezier met de karamelmousse. Ben benieuwd hoe je hem vindt! Hartelijke groet, Dagmar

  3. Elize schreef:

    Het ziet er heerlijk uit! Hier ook een fan van de combinatie karamel en (zee)zout..

  4. Deze maand mocht Dagmar van ‘Vertruffelijk’ van mijn foodblog koken. Ik mocht toevallig ook van haar blog koken.
    Ik zag vandaag dat ze zelf voor de vol-au-vent gekozen had. Zeker een uitdagend receptje maar haar foto ziet er al overheerlijk uit! Kijk dus zeker eens op haar blog als je dat receptje ook eens wilt uitproberen!

    Vandaag heb ik dan maar eens ‘gekookt’ van haar blog. Dat werd ook tijd… twee dagen voor de deadline!
    Maar eigenlijk wist ik al een paar weken wat ik wilde proberen… namelijk de gezouten karamelmousse.
    Ik had sowieso al enige tijd een blik gecondenseerde melk staan en wilde die ook wel eens gebruiken.

    Dagmar lijkt me iemand die ook zo kan genieten van lekker eten! En ik las dat ze ook een favoriete chocoladereep heeft met zeezout erin. Toevallig… want die reep vind ik ook geweldig! 🙂
    En verder spreken haar steekwoorden me ook aan… zoals het genieten, servies verzamelen en (uit)eten.
    Heerlijk zo’n genieter!

    Maar nu naar het receptje. In nagerechten durf ik nooit niet veel te veranderen, aangezien ik er zelf te weinig kennis van heb. En ik weet dat het belangrijk is om ingrediënten van nagerechten goed af te wegen/meten.Mijn kleine verschil is dat ik het gecombineerd heb met enkele zoete blauwe bessen op de bodem en bovenop.
    Verder vond ik het wel leuk om enkele geschaafde amandelen erbij te doen.
    De extra zoutvlokken en de olijfolie uit het originele recept heb ik weggelaten.

    De mousse vond ik trouwens erg lekker. Je proeft het zout wel duidelijk maar het overheerst zeker niet!
    Leuk om eens geproefd te hebben en zeker voor herhaling vatbaar!

    De volledige blogpost kun je lezen op: http://lekkerhappen.wordpress.com/2014/12/29/foodblogswap-gezouten-karamelmousse/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk