Gepocheerd ei Florentine

9 februari 2015Dagmar

“Eggs for brunch. Eggs for ler-uh-unch” zoals Julia Child zei. Deze combinatie van gepocheerd ei, gesauteerde spinazie en kaassaus op toast is za-li-hig : ) Zie je op tegen het pocheren van ei? Of lukte dat eerder misschien niet zo goed? Kijk dan eens naar mijn blogpost ‘zo pocheer je een eitje‘. Het is het proberen echt waard. En als je trots zit te smullen van je gepocheerd ei Florentine denk je misschien ‘dat pocheren viel reuze mee, wat is dit lekker!’

Ingrediënten voor 2 personen
2 zeer verse biologische eieren
1.7 liter water in een pan van 2 liter
125 ml witte wijn azijn
1 theelepel zout
200 gram verse spinazie, gewassen
2 sneetjes toast, krokant van buiten, zacht van binnen
3 x een klontje boter

Voor de kaassaus
12 gram boter
6 gram bloem
200 ml melk
7.5 gram geraspte gruyère (kaas) + wat extra
7.5 gram geraspte Parmezaanse kaas + wat extra
wat versgemalen peper en zout
1 theelepel nootmuskaat

gepocheerdei1
Romig eigeel met verse spinazie; een erg lekkere smaakcombinatie

Tip: heb je nog niet eerder een ei gepocheerd, of lukte dat niet zo goed? Met deze superhandige tips wordt pocheren een eitje. Klik hier. Dit is een recept met het nodige multi tasken. Omdat je alles vers en zelf maakt kost het ook wat tijd (dat is het ook waard hoor), maar misschien wil je liever eerst eggs benedict proberen? Klik dan hier.

En zo maak je gepocheerde eieren Florentine
1. Verwarm de oven voor op 220 graden (electrische oven). Breng het water  met de azijn en het zout tegen de kook aan.

2. Maak de roux door de boter te laten smelten en de bloem eronder te roeren.

3. Gaar de roux in de oven. Als je pannetje ertegen kan, kun je deze met de roux in de oven zetten. Zodra deze niet meer zuur ruikt, maar naar koekjes begint te ruiken is de klaar. Zet opzij om af te laten koelen (ongeveer 10 minuten).

4. Verwarm de melk op middelhoge hitte. Zodra deze tegen de kook aanzit, roer je de roux eronder tot de saus licht gebonden is. Je hebt nu een bechamelsaus. Kruid de bechamelsaus met peper, zout en de nootmuskaat. Je overkruidt hem als het ware, omdat de kaas de smaak wat verzwakt. Haal van het vuur, en roer de kaas eronder. Blijf stevig roeren, doe een deksel op de pan en zet opzij.

5. Zodra het water tegen de kook aanzit (belangrijk: het water moet niet koken, dan stollen de eieren, en je wilt juist graag een vloeibare romige dooier) pocheer je 1 ei per keer gedurende zo’n 3 minuten. Leg de gepocheerde eieren op een bord met een vochtige keukendoek of keukenpapier.

6. Sauteer de spinazie in het klontje boter. Kruid met peper en zout naar smaak. Doe de spinazie in een vergiet en druk het vocht eruit met de bolle kant van een lepel. Maak ondertussen de toast.

7. Je kunt de eieren nu gaan samenstellen: leg de toast in een ovenschaal en schik de spinazie erop. Leg op elk stuk toast een gepocheerd ei. Bedek de eieren met een flinke lepel kaassaus. De saus moet als het ware als een ‘lintje’ van je spatel of garde lopen. Verdun eventueel met wat kookvocht van de gepocheerde eieren voor de gewenste dikte. Strooi een klein beetje kaas over de saus en leg op elk ei een klein klontje boter. Gratineer de eieren in de oven tot de saus licht goudbruin kleurt (zoals op onderstaande foto) en serveer meteen.

Neem voor nog meer lekkere recepten eens een kijkje in de receptenindex, klik hier. Klik voor nog meer handige, tips en weetjes hier.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

Lijkt dit je een lekker recept? Kijk dan ook eens in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten en handige tips. Warm aanbevolen: mijn favoriete recept voor pasta carbonara.

gepocheerdei4
Serveervoorbeeld: steek toast uit met een serveerring, schik hier de gesauteerde verse spinazie op met het gepocheerd ei. Even laten gratineren met een kaassaus en een klontje boter en dan snel aanvallen op dit lekkere gerecht.

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Recept: D. Willems

1 Reacties

  • Kim

    6 maart 2015 at 7:27 am

    Mmm lekker! Toen ik stewardess was at ik dit altijd in de hotels….zoooo lekker. Ik ga het zeker een keer proberen 😀

    Liefs,

    Kim
    eatcleanqueen.nl

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht