Gentse waterzooi

1 mei 2015Dagmar

Gentse waterzooi is een gebonden soep met kip, groenten, room en aardappeltjes op basis van een zelfgetrokken bouillon: heerlijk! Het is wat werk maar daarna kun je er ook heerlijk van genieten. Het is niet voor niets dat dit gerecht een Belgische klassieker is. Ik zei het al eerder in mijn blogpost ‘Op culinair schattenavontuur in een Belgische supermarkt‘: de Belgen weten wat lekker is! Dit recept leerde ik maken tijdens kookles in België. Sindsdien maak ik hem regelmatig. De basis is een zelfgemaakte kippensoep en dat is niet moeilijk, maar kost je even wat tijd. Maar wat is dat de moeite waard! Een alles wat je er daarna nog mee doe, daar wordt de soep alleen nog maar lekkerder van. Een scheutje room hier, wat julienne gesneden groente daar. En vergeet de gekookte aardappeltjes niet. Dat maakt deze Gentse waterzooi helemaal af. 

untitled-121
 De soep is rijk en heerlijk van smaak dankzij de zelf getrokken bouillon. Waarschijnlijk stamt waterzooi oorspronkelijk uit de Middeleeuwen. Het is vast niet voor niets dat het vandaag de dag in België nog vaak wordt gemaakt.

Dit heb je allemaal nodig voor 4 personen
Voor de soepbasis
1 grote braadkip (biologisch of scharrel), versneden (klik hier eventueel voor een filmpje hoe je een kip in stukken snijdt)
2 stengels bleekselderij, in grove stukken gesneden
2 grote wortels, geschild en in grove stukken gesneden
1 grote ui, gepeld en in grove stukken gesneden
1 prei (alleen het wit), in grove stukken gesneden
2 laurierblaadjes
1 theelepel licht geplette zwarte peperkorrels (pletten kun je prima met de zijkant van een koksmes)
2 takjes verse tijm
1 teentje knoflook, geplet (hoeft niet te worden gepeld)
800 ml water
400 ml gevogelte fond

Voor de saus heb je nodig
750 ml kippenbouillon (wat je over hebt, kun je prima invriezen)
1 wortel, julienne gesneden
1 stengel bleekselderij, julienne gesneden
1 prei (alleen het wit), julienne gesneden
150 ml room
30 gram bloem
30 gram boter
3 eetlepels (fijngesneden) kervel
ongeveeer 1 eetlepel citroensap
1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
een snufje cayennepeper
peper en zout naar smaak

Verder heb je nodig
700 gram kleine aardappeltjes, geschild. (Of 700 gram aardappel geschild en in stukjes van ongeveer 4 cm gesneden)

untitled-125
In de soep zitten sappige stukjes kip, aardappeltjes en in julienne gesneden wortel, prei en bleekselderij. Ik krijg alweer zin in deze soep…

En zo maak je deze heerlijke Gentse waterzooi
1. Leg alle stukken kip (ook de niet eetbare delen) in een grote braadketel. Doe alle overige ingrediënten voor de soepbasis erbij.

2. Breng de soepbasis aan de kook. Kook zachtjes gedurende 40 minuten en schuim regelmatig af.

3. Schil en kook ondertussen de aardappeltjes gaar in gezouten water. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten of totdat je makkelijk met een mes in de aardappel kunt steken. Controleer dit tegen het einde van de kooktijd een paar keer. Giet de aardappeltjes af en zet ze tot gebruik opzij in de pan met deksel waarin ze zijn gekookt.

4. Zeef de soep en vang de bouillon op. Schep het vet van de bouillon af. Haal de eetbare stukken kip uit de zeef en houd deze warm. Dat kun je bijvoorbeeld doen in een warme ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie. Verwijder het vel van de kip zodra je de kip kan vastpakken zonder je pijn te doen. Gooi de rest van de kip en de groenten weg.

5. Ondertussen maak je een roux want dit is een gebonden soep. Hiervoor smelt je de boter, en voordat deze verkleurt, roer je de bloem er in één keer onder. Er ontstaat als het goed is nu een soort papje. Laat de roux op laag vuur onder voortdurend roeren in een paar minuutjes gaar worden (deze begint dan i.p.v. zurig zoet te ruiken. Schenk al roerend vervolgens een beetje kippenbouillon onder de roux. Als de bouillon helemaal is opgenomen, giet je weer een kleine hoeveelheid vloeistof erbij. Blijf roeren.  Herhaal dit tot alle bouillon op is. Er is nu als het goed is een gebonden soep ontstaan.

6. Je kunt de soep nu gaan afkruiden. Breng de soep verder op smaak met zout, peper, kervel, nootmuskaat en de cayennepeper. Roer de room en het citroensap eronder. Proef of de smaken naar jouw wens zijn en pas deze desgewenst aan. Breng de soep zachtjes aan de kook en verwarm de in julienne gesneden groenten 2-3 minuten mee.

7. Verdeel de kip over de borden. Schep de soep met de julienne groenten in de borden. Schep de aardappeltjes erbij en strooi de kervel over de borden.
En dan gezellig samen genieten van dit heerlijke familiegerecht.

Tips: de receptuur is voldoende voor een voorgerecht. Wil je er een maaltijdsoep van maken voeg dan extra kip, aardappeltjes en nog wat extra julienne gesneden groenten toe. Als je dat prettiger vindt eten dan zou je de kip in kleine stukjes kunnen scheuren en zo in de soep kunnen serveren.

untitled-124
 Gentse waterzooi: een van mijn favoriete soepen! Een echte aanrader.

untitled-166

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze lekkere chocolademousse van bonbonbloc misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook. 

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht