Gegrilde zwaardvis met orzo, antiboise en heldere gazpacho + wijntip

29 november 2020Dagmar
Blog post

Na een paar dagen heerlijk weg in eigen land afgelopen zomer met de nodige etentjes (dus inspiratie) kriebelde het me enorm om thuis lekker te gaan freubelen in de keuken. Ik leefde me uit en maakte orzo met Parmezaan, room en dragon. Erop een stukje gegrilde zwaardvis ( wat is dat lekker zeg! ). Daar lepelde ik een soort antiboise overheen. Antiboise is een warme dressing van fijngesneden tomaat, olijven en kappertjes gebakken in knoflook en olijfolie.

Mijn antiboise versie is echter koud plus ik heb die lekkere oven gedroogde tomaatjes van collega foodie Anniepannie gebruikt in combinatie met kalamata olijven en kappertjes. Eromheen: heldere gazpacho. Die maak je door gazpacho een kleine eeuwigheid (ongeveer 4 uurtjes) te laten staan in een fijne zeef met kaasdoek. Maar man, wat zalig dit…  Een absoluut kerstwaardig klein, lekker en licht hoofdgerecht! Plus ik heb ook nog een bijpassende wijntip voor je!

De smaak van gegrilde zwaardvis vind ik ongelooflijk smaakvol en bijna vlezig. Zwaardvis is stevige vis en daardoor uitermate geschikt om te grillen. Mijn versie van antiboise zit bomvol smaak door de combinatie van ovengedroogde tomaatjes met kappertjes, lekkere kalamata olijven, kappertjes en wat olijfolie. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare gemarineerde tomaatjes gebruiken. De heldere gazpacho die dit gerecht compleet maakt is een leuke en smakelijke verrassing!
Garneren met wat rucola i.p.v. dragon kan natuurlijk ook. Benieuwd naar het recept voor deze gegrilde zwaardvis met orzo en antiboise? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor gegrilde zwaardvis met orzo en antiboise
(klein hoofdgerecht voor 2 personen)
2 zwaardvis filets van ongeveer 100 gram elk
olijfolie
peper en zout
fleur de sel

voor de antiboise
2 eetlepels gedroogde tomaatjes uit de oven (of 2 eetlepels gemarineerde tomaatjes)
2 eetlepels kalamata olijven zonder pit
2 theelepels kappertjes
een klein beetje olijfolie

voor de orzo
60 gram orzo
2 eetlepels fijngeraspte Parmezaan
een paar blaadjes verse dragon (fijngesneden)
2 eetlepels kookroom (light)

voor de heldere gazpacho
de helft van dit gazpacho recept (minus de zalm)

om te garneren
2 takjes dragon (of rucola)

verder nodig
een grillpan, serveerringen, een fijne zeef en kaasdoek

Gegrilde zwaardvis met orzo, antiboise en heldere gazpacho recept
1. Begin met het maken van de gazpacho, maak de helft van dit gazpacho recept. Bekleed een fijne zeef met een paar laagjes kaasdoek en laat de gazpacho hierin ongeveer 4 uur uitlekken. Leg eventueel een zware soeplepel bovenop om dit proces te versnellen. Houd er rekening mee dat deze ongeveer 4 uurtjes nodig heeft om uit te lekken. Bewaar de heldere gazpacho tot gebruik gekoeld en afgedekt in de koelkast.

2. Gaar de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en doe terug in het pannetje (van het vuur). Voeg room, dragon en parmezaan toe. Roer door elkaar en laat met het deksel op de pan staan tot gebruik. Kruid naar smaak met peper en zout.

3. Laat de zwaardvis een kwartiertje op kamertemperatuur komen. Dep droog met keukenpapier en kruid vlak voor gebruik met zout. Grill de zwaardvis rondom op een hete grill tot bruine grillstrepen ontstaan. De binnenkant mag nog rauw zijn. Laat de zwaardvis rusten op een rooster en kruid met versgemalen peper.

4. Maak ondertussen de antiboise door de ingrediënten hiervoor grof fijn te snijden en verder op smaak te brengen met een klein beetje olijfolie.

5. Verdeel de orzo met een serveerring over de borden en druk aan. Leg hierop de zwaardvis. Kruid met wat fleur de sel. Lepel hier de antiboise over en garneer met een mooi takje verse dragon.

6. Serveer en schenk de koude gazpacho aan tafel rondom in het bord. En dan…genieten!

Ten slotte nog een bijpassende wijntip: Deze Zuid-Afrikaanse de Morgenzon Chardonnay. Een lekkere volle witte wijn die ook evengoed lekker fris is. Met mooie minerale aroma’s. Ik vond hem heerlijk bij de gegrilde zwaardvis!

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht