• Categorie: Vis
  • Gepubliceerd op: oktober 27, 2016
  • Geschreven door:

Dit is een heerlijk en makkelijk recept voor gamba’s met peterselie en knoflook. Laatst sloeg mijn hart een slag over:  ik ontdekte rauwe ongepelde reuzengarnalen bij een boerderijwinkel. Dol ben ik op deze schaaldieren! Omdat ze ongepeld en rauw zijn (helaas wel ingevroren, maar je hoort me niet klagen) hebben ze veel meer smaak dan hun roze al gekookte en gepelde broertjes en zusjes. Helemaal in mijn nopjes besloot ik om een heerlijke klassieker met deze beauty’s te maken: Gamba’s met peterselie en knoflook. En oeh…wat was het smullen! Graag vertel ik je hoe je ze maakt.

Gamba's met peterselie en knoflook
 Gamba’s met peterselie en knoflook. Ok..en ook nog met een sjalotje, roomboter, olijfolie en witte wijn. 

Dit heb je nodig voor 4 personen (hoofdgerecht)
800 gram gamba’s (ik kocht Black Tiger gamba’s/zo nodig ontdooit)
25 gram roomboter
1 eetlepel olijfolie + extra
1 gesnipperd sjalotje
4 teentjes geperste knoflook
15 gram (een half bosje) fijngesneden verse peterselie (alleen de blaadjes)
75 ml droge witte wijn
versgemalen peper en zout

Zo maak je de gamba’s met peterselie en knoflook
1. Indien gewenst pel je de gamba’s en verwijder je het darmkanaal. Verwarm de roomboter en olijfolie op medium hitte in een grote koekenpan met anti aanbaklaag. Bak het sjalotje met de knoflook zonder te kleuren. Doe de peterselie en witte wijn erbij. (Tip: houd wat peterselie achter om te garneren). Laat een beetje inkoken. Doe de gamba’s erbij en bak beide zijdes tot ze roze kleuren. Ik moest dit in twee gedeeltes doen omdat mijn pan niet groot genoeg was. De eerste lading gamba’s hield ik warm in de oven. Je kunt natuurlijk ook twee pannen gebruiken: je verdeelt de ingrediënten volgens het recept dan over de twee pannen.

2. Klaar! Je gamba’s met peterselie en knoflook zijn klaar om te serveren. Leg ze op een grote schaal, kruid ze met peper en zout, besprenkel ze met olijfolie plus eventueel wat achtergehouden peterselie. Lepel er alsjeblieft ook wat van het knoflook-ui mengsel over dat eventueel in de koekenpan is achtergebleven. Dep hier de gamba’s en wat stokbrood in. Goddelijk! Serveer met flink wat stokbrood en zet een een lekkere fles olijfolie erbij op tafel zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Nog een lekkere frisse salade erbij en smullen maar! En een heerlijk wit wijntje past hier natuurlijk ook super bij. Ik zeg alvast: Geniet ervan en Proost!

Gamba's met peterselie en knoflook
 In Spanje staat dit gerechtje ook wel bekend als Gambas al ajillo. Hoe dan ook; het is niet voor niets een klassieker! Smakelijk alvast!

Zin om te iets overheerlijks te bakken? Wat dacht je van deze heerlijke tulband cake met appel, rozijnen en kaneel ? Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk