Frittata met pompoen en paddenstoelen

27 oktober 2019Dagmar
Blog post

Deze frittata met pompoen en paddenstoelen is een soort kruising van een omelet, pizza en pannekoek. Of je zou hem kunnen omschrijven als een bodemloze quiche. Maar lekker is hij zeker! Ik had nog wat restjes van het een en ander en combineerde een vulling van zoete gekarameliseerde ui, goudbruin vlezige gebakken paddenstoelen, zachte en zoete pompoen met o.a. eieren, lekkere Italiaanse provolone kaas, geurige knoflook en kruidige tijm. Het mengsel verdween vervolgens ruim een half uur in de oven om er als een gegratineerde hartige frittata met de smaken van het najaar weer uit tevoorschijn te komen. Je kunt de frittata -nadat je hem een beetje hebt laten afkoelen- in punten snijden en serveren als een soort hartige taart. Lekker met een kop soep en ciabatta. En dus een ideale manier om kliekjes en restjes om te toveren in een maaltijd. Van een paar ingrediënten zoiets lekkers maken wat je van tevredenheid vervult, ik houd daarvan. Jij ook?

Frittata met pompoen en paddenstoelen
Frittata met pompoen en paddenstoelen: een leuke en lekkere manier om een soort hartige taart zonder bodem te maken. In plaats van pompoen en paddenstoelen zou je ook andere ingrediënten kunnen toevoegen. Het is maar net wat je nog hebt liggen en wat je een lekkere combi lijkt. Ik wil een volgende keer de frittata maken met geitenkaas en pompoen, dat lijkt me ook heerlijk!

Frittata met pompoen en paddenstoelen
Nadat je de frittata met pompoen en paddenstoelen een beetje hebt laten afkoelen kun je hem in punten snijden en lauwwarm serveren. Koud is hij trouwens ook lekker!

Ingrediënten voor 1 grote frittata met pompoen en paddenstoelen
(voor ongeveer 8 stukken/8 porties)
200 gram gemengde paddenstoelen (ik had een combi van shiitake, kastanjechampignons en koningsoesterzwammen)
vloeibare bakboter
450 gram pompoenblokjes (diepvries)
3 eieren
2 kleine uien
2 eetlepels zuivelspread naturel light
100 ml halfvolle koffiemelk
100 gram geraspte 30 + kaas
75 gram geraspte provolone (Italiaanse kaas)
1 teen knoflook
1/4 theelepel gedroogde tijm
vloeibare bakboter en olijfolie
peper en zout

Verder heb je een quichevorm met een diameter van ongeveer 25 cm nodig. Ik gebruikte een porseleinen bakvorm uit 1 stuk en niet met een losse bodem ter voorkoming van het verdwalen van de vulling in de oven. Ik gebruikte een stoominzet om de pompoen te stomen.

Frittata met pompoen en paddenstoelen recept
1. Verwarm de oven (electrische oven) voor op 200 graden.

2. Stoom de pompoen 5 minuten. Snijd de champignons in schijfjes en bak ze in 2 porties goudbruin in een grote koekenpan met wat boter. Doe daarna alle champignons in de koekenpan en voeg nog wat boter toe. Pers de knoflook uit, kruid met peper en zout en voeg de tijm toe. Bak 2-3 minuten en zet de pan daarna van het vuur. Bak tegelijkertijd met de paddenstoelen de uien in een andere grote koekenpan. Snijd hiervoor de uien in halve ringen en bak ze licht goudbruin in wat vloeibare boter. Niet op een te hoog vuur, je wilt lekkere zoete gekarameliseerde uien.

3. Roer de eieren los in een grote kom en kruid royaal met peper en zout. Doe de geraspte 30 plus kaas, koffiemelk en zuivelspread bij het eimengsel. Meng alles goed. Schep de pompoen, paddenstoelen en uien door het mengsel.

4. Vet de quichevorm lichtjes in met wat olijfolie en verdeel het mengsel gelijkmatig erover. Top af met de geraspte provolone en bak de frittata in ongeveer 40-45 minuten of tot hij mooi goudbruin kleurt. Laat de frittata 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem aansnijdt.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht