• Categorie: Soep, Vis
  • Gepubliceerd op: mei 10, 2016
  • Geschreven door:

Voor een rijke, zelfgemaakte vissoep mag je me ’s nachts wakker maken. En al helemaal als hij wordt geserveerd met vers afgebakken stokbrood met rouille. De afgelopen tijd heb ik de nodige recepten uitgeprobeerd maar er was er nog geen een bij met de wauwfactor. En daar ben ik toch altijd wel naar op zoek. Toen ik bij restaurant Gaar een overheerlijke bouillabaisse proefde was ik verkocht. Daardoor werd ik ook weer verleid om toch nog een keer een eigen recept proberen te maken. Ik besloot een klassieke basis te maken van gesauteerde wortel, ui en bleekselderij met daaraan toegevoegd wat tomaat, laurier, saffraan en visbouillon. Als vulling koos ik voor kabeljauw, zalm, die zalige grijze Noordzee garnaaltjes en gemengde zeevruchten. Die zijn makkelijk verkrijgbaar maar je kunt er natuurlijk ook andere vis indoen.

Omdat anijs deze soep helemaal voor mij afmaakt en voor een mooi extra laagje smaak zorgt kon ik niet anders dan deze er ook in te verwerken. De bijbehorende licht pittige en romige rouille maakte ik op basis van yoghurt mayonaise. Erg lekker maar met minder calorieën dan volvette mayonaise (daar let ik momenteel op). En toen de soep na zo’n 30-40 minuten klaar was doopte ik een stukje bruin stokbrood besmeerd met rouille in deze heerlijke Mediterraanse vissoep….en slaakte spontaan vol voldoening een zucht. Eindelijk gelukt! En eigenlijk te lekker om verder te omschrijven. Deze ‘moet’ je gewoon proeven!

Franse vissoep - Bouillabaisse
 Deze heerlijke en rijkgevulde Franse vissoep is makkelijk om te maken. De rouille is gebaseerd op een receptje van Sergio Herman en smaakt er perfect bij. 

Dit heb je nodig voor 4 personen (hoofdgerecht)
Voor de bouillon
3 eetlepels olijfolie
1 grote ui (gesnipperd)
2 stengels bleekselderij (in schijfjes gesneden)
2 dikke wortels (in schijfjes gesneden)
4 teentjes knoflook (uit de pers)
2 eetlepels tomatenpuree
750 ml visbouillon (van 2 tabletten)
2 eetlepels fijngeknipte verse peterselie
1 envelopje saffraan
2 laurierblaadjes
een snufje nootmuskaat
2 stuks steranijs
peper uit de molen

Voor de vulling
2 stukjes kabeljauw (250 gram)
2 zalmfilets (250 gram)
100 gram (Noordzee) garnaaltjes
150 gram zeevruchten (optioneel)

Voor de rouille
4 grote eetlepels yoghurt mayonaise (of op basis van zelfgemaakte mayonaise)
1 teentje geperste knoflook
snufje cayennepeper
snufje saffraan
2 eetlepels vissoep (zonder vulling)

Verder: 4 tarwebroodjes of 1 groot stokbrood naar keuze

En zo maak je deze Franse vissoep met rouille
1. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de wortel, ui, bleekselderij 5 tot 7 minuten zonder te kleuren. Bak vervolgens knoflook 2-3 min. zachtjes mee (ook zonder deze te kleuren). Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut zachtjes mee (om te ontzuren).  Voeg de bouillon, peterselie, saffraan, steranijs en laurier toe. Breng op smaak met mespunt nootmuskaat en versgemalen peper naar wens en laat op laag vuur nog 15 minuten zachtjes stoven (net niet koken).

2. Snijd de vis in stukjes van 3-4 cm en voeg toe.  Laat de vis met het deksel op de pan in 10 min. zachtjes gaarstoven. Verwijder de laurier en steranijs. De laatste 5 minuten verwarm je de garnaaltjes en zeevruchten mee (als je dat langer en/of ze laat koken dan worden het stuiterballetjes).

3. Voor de rouille meng je alle ingrediënten onder elkaar. Besmeer een stukje stokbrood met de rouille en serveer dit in of bij de vissoep. Je kunt het schaaltje met de rouille en het brood ook op tafel zetten en de gasten zichzelf laten bedienen.

Franse vissoep - Bouillabaisse
Bouillabaisse en rouille: een onweerstaanbaar lekkere combinatie. 

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze courgette soep misschien ook wat voor jou. Je maakt hem met maar 4 ingrediënten. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk