El Bulli. Bij deze naam komen bij gastronomische en liefhebbers van de moleculaire keuken meteen allerlei assocoaties op. Espuma. Olijfolie-kaviaar.  En natuurlijk de naam Ferran Adrià (*** Michelin sterren): grondlegger van het moleculair koken en de gastronomische kunstenaar en inspirator van El Bulli dat ooit werd verkozen tot beste restaurant ter wereld en in 2011 haar deuren sloot.

Exclusieve tentoonstelling ‘Ferran Adrià: Notes on creativity’ in Maastricht
Ben je dol op gastronomie en de moleculaire keuken en kun je het out-of-the box denken daarin zo enorm waarderen? Voel je je als een kind zo blij en verrast bij de presentatie van eetbare kunstwerkjes en maakt je hart een vreugdesprongetjes bij het zien van een moleculaire kookkit? Dan is deze tentoonstelling echt iets voor jou. De expositie vindt van 10 maart tot 3 juli 2016 plaats bij Marres in Maastricht en gunt je een bijzondere en exclusieve blik in de denkwijze van Adrià.

Adrià’s Culinaire & Moleculaire revolutie
Zijn toverkunst wordt op haast wetenschappelijke wijze ontrafeld en gunt je als bezoeker een blik in het culinaire scheppingsproces van Adrià waarin hij smaak wil blootleggen en objectiveren. Na je bezoek zul je ongewtijfeld kunnen begrijpen waarom het Spaanse El Bulli elk jaar 6 maanden werd gesloten zodat hij zich kon richten op de ontwikkeling van nieuwe gerechten. Want na het bezoeken van de pers voorbezichtiging – 1 van de vele voordelen als foodie met een foodblog- is me wel duidelijk geworden dat het ontwikkelen van zijn revolutionare smaakcreaties  onmogelijk gecombineerd hadden kunnen worden bij tegelijkertijd de openstelling van het beroemde restaurant.

Een tipje van de sluier
Graag neem ik jullie mee op een exclusieve sneak preview van deze bijzondere tentoonstelling. Allereerst is Notes on creativity onderdeel van het Marres programma gewijd aan de zintuigen en richt zich op Adrià’s consistentie en radicale aanpak van het zintuig van de smaak. Het toont de belangrijke relatie in zijn werk tussen zintuiglijke waarneming en het creatieve proces.

untitled-499Ferran Adrià: Notes on creativity

Deze tekening en mind map laat de verschillende fasen in het culinaire proces van kok tot eter zien. Tussen de rode balken kun je door Adrià ontworpen culinaire pictogrammen zien. Deze man creëerde zijn eigen taal. Hoe bijzonder is dat? Adrià gebruikte vaak schematische tekeningen, grafieken en andere visuele hulpmiddelen om processen en organisatorische methoden in de keuken te verduidelijken. En zo krijg je een beetje een idee van de manier van denken van deze man. En hoe hij op haast wetenschappelijke wijze kookprocessen analyseert. Een idee voor een gerecht begon vaak met het maken van een tekening. Net zoals kunstenaars bereidde Adrià zijn werk zo visueel voor en kon hij smaken als het ware al proeven en doorgronden. Deze tekeningen – en nog veel meer- kun je bekijken bij deze expositie. Vandaar ook de naam de van tentoonstelling: Notes on creativity. 

Ferran Adrià: Notes on creativity
Een van de signature dishes van Adrià was onder andere de ‘verdwijnende ravioli’. Hij ontdekte bij een Japanse apotheker een zeer dun oplosbaar transparant velletje -obulato-dat werd gebruikt om medicijnen oraal te kunnen verpakken. Het velletje lost onmiddelijk op in je mond. Geïnspireerd voor culinaire toepassingen wordt je inzichtelijk gemaakt  hoe diverse gerechten na een uiterst nauwkeurig prices van experimenteren en perfectioneren tot stand kwamen. Op de foto zie je de obulato die uiteindelijk Adrià inspireerde tot het gerecht van de ‘verdwijnende ravioli’. Heel bijzonder om zo mooi visueel in kaart gebracht te kunnen zien hoe hij gedegen en allesomvattend een idee conceptualiseerde.
Ferran Adrià: Notes on creativity
Om nog even verder te gaan op het gerechtje met de obulato: vanaf 2001 werkte Adrià samen met een ontwerpbureau voor het ontwerpen van bijpassend servies en eetgerei. Op de foto zie je links een deel van het servies dat speciaal werd ontworpen voor de ‘verdwijnende ravioli’.  El Bulli liet een oneindige hoeveelheid verschillende borden ontwerpen met als doel om het gerecht zoveel mogelijk aan te vullen en te vervolmaken. Naast servies liet Adrià ook allerlei kookgerei speciaal aanpassen en vervaardigen. In dit alles – en nog veel meer-  krijg je een unieke kijkje in het proces dat vooraf gaat aan de gerechtjes van Ferran Adrià. Rechts op de foto zie je 3 van de pictogrammen waar ik het net even over had. Meer zien? Hieronder kun je de teaser van de expositie bekijken.

Teaser Ferran Adrià: Notes on Creativity from Marres on Vimeo.

Ga je verwonderen en laat je betoveren
Zo. Dat was het. Meer ga ik je niet verklappen… Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te ontdekken. Als je geïntrigeerd bent geraakt door het lezen van deze blogpost dan weet je nu waar je moet zijn. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Marres. Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur is te vinden in hartje Maastricht en is niet alleen een aanrader voor bijvoorbeeld deze bijzondere tentoonstelling maar ook als je een lekker hapje wilt eten.

Marres Kitchen
In Marres Kitchen (in hetzelfde pand) mocht ik proeven van enkele gerechtjes bereid door Syrische chef kok Maher Al Sabbagh: in 1 woord ge-wel-dig. Overdag kun je er heerlijk koffie drinken, lunchen of van een glas wijn genieten. ’s Avonds wordt de sterren van de hemel gekookt door Maher. Het is hip, hot and happening bij Marres. En daarmee past deze expositie prima in het totaalplaatje en programma van Marres waar het gaat om het prikkelen van al je zintuigen.

Marres
Capucijnenstraat 98
6211 RT Maastricht
www.marres.org 

Openingstijden Marres & Tickets
Dinsdag – Zondag: 11.00 – 17.00 uur. Op maandag gesloten. Een regulier toegangsticket kost € 15,-. Tickets zijn online te reserveren via www.marres.org/adria

Vond je dit leuk om te lezen en ga je Marres en Notes on Creativity bezoeken? Kijk dan ook eens naar mijn tips voor een culinair dagje uit in Maastricht. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Tekst en foto’s: Dagmar
Het bezoek aan deze tentoonstelling vond plaats in samenwerking met Marres en Claire Beke – Communicatie in Cultuur.

2 Responses to Ferran Adria in Maastricht: Notes on creativity

  1. Daphne schreef:

    Wat leuk! Ik ga in april nog twee daagjes naar Maastricht hier ga ik zeker naartoe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk