• Categorie: Vlees
  • Gepubliceerd op: december 28, 2016
  • Geschreven door:

Deze eend met spitskool is een heerlijk hoofdgerecht. De eend wordt gekruid met 5-spice, gebakken in de pan en daarna nog even in de oven geschoven. Dan rust hij een paar minuutjes terwijl je met pedro ximenez sherry en honing de pan deglaceert. Deglaceren is trouwens niets anders dan het losweken van bak- of braadresten met behulp van een vloeistof. In dit geval dus sherry en honing met als doel een nòg lekkerder sausje maken.  Bij de kruidige eend en zoete saus serveer je in bouillon gestoofde spitskool met een snufje komijn en een klontje roomboter. Nou. Terwijl ik dit beschrijf krijg ik alweer zin in deze bijzonder lekkere eend met spitskool! 

Dit heb je nodig voor 2 personen (hoofdgerecht)
ongeveer 200 gram tamme eendeborstfilet met vel
1 theelepel 5 spice (Dit is een Oosterse kruidenmix met anijs, venkel, peper, kaneel en gember. Je kunt deze kopen of zelf maken)
peper en zout

Voor de pedro ximenez saus met honing
75 ml pedro ximenez sherry
1 eetlepel honing
een klein klontje roomboter
peper en zout

voor de spitskool
200 gram fijne reepjes spitskool
1 klein sjalotje (gesnipperd)
1 theelepel olijfolie
1 eetlepel roomboter
een scheutje kippenbouillon
peper en zout
een snufje gemalen komijn

Zo maak je de eend met spitskool
1. Voor de eend verwarm je de oven voor op 160 graden (electrische oven).

2. Verhit een ovenbestendige koekenpan met anti aanbaklaag op medium hitte. Dep de eend droog met wat keukenpapier en kruid de eend met  5-spice. Bak de eend zo’n 6 minuten op de velkant en vervolgens 2 minuten op de vleeskant (dus zonder boter of olie). Zet de koekenpan met daarin de eend 5 minuten in de oven. Haal hem daarna uit de oven, kruid met peper en zout en laat hem 5 tot 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Ondertussen kun je aan de slag met de saus. Let op: het handvat van de pan is heet!

3. Schenk het bakvet van de eend weg en zet de lege koekenpan op het vuur met de sherry en honing. Kook deze in totdat er een stroperige saus ontstaat. Haal de pan van het vuur en roer een klontje roomboter door de saus totdat dit is gesmolten. Kruid met peper en zout naar smaak.

4. Snijd de eend in stukjes en serveer met de saus. Tip: roer het vleessap van de eend dat bij het rusten achterblijft in de aluminiumfolie onder de saus voor een extra lekkere saus.

Zo maak je de spitskool
1. Verhit de olijfolie en voeg het sjalotje en de spitskool toe. Schep om en schenk er wat kippenbouillon bij. Er hoeft maar een klein bodempje bouillon zichtbaar te zijn. Doe de roomboter erbij. Kruid met peper en zout. Gaar de spitskool en kruid af met een snufje gemalen komijn.

eend met spitskool
 Deze eend met spitskool is een hele lekkere combinatie. Het spitskool recept is van Marco Polderman en besloot ik te combineren met eend, 5 spice en pedro ximenez sherry. 

Lijkt dit je een lekker recept? Dan zijn deze hertenbiefstukjes met rode portsaus misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk