• Categorie: Vlees
  • Gepubliceerd op: december 19, 2015
  • Geschreven door:

Deze eend stond al een tijdje op m’n bucketlist om een keer te koken. Het leek me zo’n leuke klassieker om zelf een keer op tafel te toveren. Toen ik de sinaasappeljam van Pur Natur toegestuurd kreeg en deze proefde bezorgde me dat het eureuka momentje dat me er toe besloot deze eend met sinaasappelsaus maar eens heel snel te gaan maken! Deze jam smaakt heerlijk naar echte sinaasappel en dat komt doordat er stukjes sinaasappelschil inzitten en de condens die tijdens het bereiden van deze jam ontstaat, wordt teruggebracht in de jam voor een optimaal smaakbehoud. En of je dat kan proeven! En toen ik eenmaal aan het koken was kon ik het niet laten om de eend een beetje te kruiden met 5-spice, voor een klein Oosters tintje.
untitled-499
Eend en sinaasappel zijn goede smaakvrienden. De biologische Pur Natur sinaasappel jam die ik voor dit recept heb gebruikt is o.a. verkrijgbaar via deze website. Tip: zoals je op de foto kunt zien houd ik van saignant gebakken eend en steak. Deze eend heb ik 5 minuten op de velzijde gebakken, 2 minuten op het vlees en 5 minuten in de oven. Als je graag iets meer garing hebt (medium) houd dan zo’n 10 minuten op de velzijde aan, 5 minuten op het vlees en 10 minuten in de oven. 

Dit heb je nodig voor 2 personen
ongeveer 350 gram tamme eendeborstfilet met vel
een halve theelepel 5 spice
peper en zout
eventueel wat fleur de sel

Voor de sinaasappelsaus
125 ml kippenbouillon
2 eetlepelsPur Natur sinaasappel jam
peper en zout

En zo maak je deze eend met sinaasappelsaus
1. Verwarm de oven voor op 160 graden (electrische oven).

2. Verhit een ovenbestendige koekenpan met anti aanbaklaag op medium hitte. Dep de eend droog met wat keukenpapier en kruid de vleeskant met peper, zout en de 5-spice.
Bak de eend 5 tot 10 minuten op de velkant en vervolgens 2 minuten op de vleeskant (dus zonder boter of olie). Zet de koekenpan met daarin de eend 5 minuten in de oven. Haal hem daarna uit de oven en laat hem 5 tot 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Ondertussen kun je aan de slag met de sinaasappelsaus. Let op: het handvat van de pan is heet!

3. Schenk het bakvet van de eend weg en zet de lege koekenpan op het vuur met de kippenbouillon en sinaasappeljam. Kook deze in totdat er een stroperige saus ontstaat. Kruid met peper en zout naar smaak.

4. Snijd de eend in stukjes en serveer met de saus. Tip: roer het vleessap van de eend dat bij het rusten achterblijft in de aluminiumfolie onder de saus voor een extra lekkere saus. Strooi eventueel nog wat fleur de sel over de eend.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze pompoensoep met kokosmelk misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk