Dorade uit de oven

6 juni 2017Dagmar

Met dit recept maak je een heerlijke dorade uit de oven op Oosterse wijze. Door de hele vis te bereiden in de oven smaakt deze dorade nog lekkerder. Vis vind ik lekker en ik experimenteer er graag mee. Ik bedacht een Oosterse saus om de vis mee te combineren en ik vulde de dorade met wat schijfjes limoen en kaffir limoenblaadjes.Want die vind ik echt SUPERLEKKER. Toen ik de vis in de oven schoof bedacht ik dat kokosrijst er lekker bij zou smaken, dus werd het dorade uit de oven met kokosrijst. En lekker dat dit was! Licht, subtiel en aromatisch. Ik kon het niet laten om deze lekkere dorade met als bijgerecht kokosrijst te serveren en ook nog wat ketjap medja. Wat heb ik gesmuld!

Dorade uit de oven
Kokosrijst
Dorade uit de oven met kokosrijst
Oosterse dorade uit de oven met kokosrijst. Een hele lekkere combi! Het recept van de kokosrijst is gebaseerd op dit recept van 24 Kitchen. Ik voegde er nog wat limoenblaadjes aan toe als twist en extra smaakmaker. En omdat ik er dol op ben. 

Dit heb je nodig voor de dorade uit de oven
(onderdeel van hoofdgerecht voor 2 personen)
1 dorade (ongeveer 470 gram, schoongemaakt en klaar voor gebruik)
2 theelepels olijfolie
1/4 theelepel gemalen gember
1 theelepel oestersaus
1 theelepel sojasaus
1/4 theelepel ketjap medja + extra
snufje chili poeder
3 schijfjes limoen
3 kaffir limoen blaadjes
een halve fijngesneden chilipeper
Verder heb je een ovenschaal en een velletje bakpapier nodig
Voor de kokosrijst heb je nodig: 200 gram basmatirijst, 120 ml kokosmelk, 250 ml water + extra, 2 kaffir limoenblaadjes en een snufje zout

Dorade uit de oven recept
1. Verwarm de oven voor op 180 graden (electrische oven). Spoel de dorade af en dep droog (ook de buiholte) met keukenpapier. Maak aan beide kanten van de dorade ongeveer 4 inkepingen zoals op de foto. Leg de vis in een ovenschaal bekleed met bakpapier. Maak de Oosterse saus door de volgende ingrediënten in een kommetje door elkaar te roeren: olijfolie, oestersaus, sojasaus, ketjap medja en chili poeder. Schep in elke inkeping een theelepel saus en smeer de buikholte er mee in. Vul de buikholte met de schijfjes limoen en de kaffir limoenblaadjes.  Verdeel de fijngesneden chilipeper over de vis. Bak de dorade ongeveer 25 minuten in de oven. Is je vis kleiner, dan is hij sneller klaar. Is hij groter, dan duurt het wat langer. Vraag eventueel je visboer om advies.

2. Ondertussen kun je aan de slag met de yummy kokosrijst. Doe rijst, water en kokosmelk met een snufje zout en de kaffir limoenblaadjes in een pan en breng aan de kook. Zodra de rijst kookt zet je het vuur wat lager. Kook gedurende 10 minuten. Schenk als de rijst droog dreigt te koken zo nodig steeds een scheutje water erbij.  Roer regelmatig door. Zet na de 10 minuten de rijst van het vuur met het deksel op de pan. Laat de rijst nog ongeveer 5 minuten staan.

3. Haal de vis uit de oven, haal twee filets van de graat en serveer met de kokosrijst. Ik serveerde er nog een beetje ketjap medja bij. Maak er een compleet hoofdgerecht van door er een lekkere frisse salade bij te serveren.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht