De ultieme chocolade cupcakes

11 oktober 2017Dagmar
Blog post

Onlangs heb ik misschien wel de allerlekkerste chocolade cupcakes ooit gemaakt. Laat me beginnen met te vertellen wat voor mij de ultieme chocolade cupcake is. Een heerlijk luchtige cupcake, mooi van vorm en met een lekkere chocolade smaak. Maar daar hoort naar mijn idee nog iets bij wat een chocolade cupcake helemaal onweerstaanbaar maakt, en dat is  een prachtige swirl chocolade botercrème. Want laten we eerlijk zijn: er bestaat niets als teveel chocolade, toch? Graag vertel ik jullie hoe je de ultieme chocolade cupcakes ook zelf kunt maken.

De ultieme chocolade cupcakes
Een geslaagd gerecht begint met een goede basis. In dit geval een Le Creuset muffin tray die ik snel en eenvoudig bestelde bij de uitgebreide en mooie webshop Kookexpert. Deze zware degelijk aanvoelende bakvorm voor 12 muffins (of cupcakes) is voorzien van een anti-aanbaklaag, ik liet papieren vormpjes dan ook achterwege en sprayde de vorm alleen in met bakspray. De chocolade cupcakes gaarden mooi gelijkmatig en kwamen heel en zonder aangekoekt te zijn uit de tray. De reactie van mijn man toen hij de eerste nog warme chocolade cupcake proefde die ik net moeiteloos uit de vorm had gehaald: ‘Ik had niet gedacht dat een andere vorm zo’n verschil zou uitmaken!’. Hij vond ze beduidend lekkerder. En ik ook. 

De ultieme chocolade cupcakes
Ik gebruikte een ijsschep om de hoeveelheid beslag te doseren. Daarmee worden de cupcakes allemaal even groot en garen ze gelijkmatig. Verder gebruikte ik een hele fijne bakmix van funcakes waar ik bij  zweer. Ik ben meer een koker dan een bakker. Bij koken kan ik wat meer experimenteren en bakken is een stuk technischer qua hoeveelheden en dergelijke. Als kritische foodie vind ik de smaak van deze mix ook heel erg lekker.

De ultieme chocolade cupcakes
Deze héérlijke chocolade botercrème maakte ik met het recept van Zoetrecepten.

De ultieme chocolade cupcakes
Zoals je kunt zien zijn de cupcakes door het gebruik van de Le Creuset tray en de ijsschep mooi gelijkmatig gebakken en even groot. Ik gebruikte het 1m stervormig spuitmondje van Wilton voor het opspuiten van deze watertandend lekkere botercrème.
De ultieme chocolade cupcakes
Bij gebruik van de Le Creuset bakvorm heb je geen vormpjes nodig maar als je het mooi of leuk vindt kun je de cupcakes natuurlijk mooi presenteren in een mooi vormpje. Doordat de cupcakes niet in de papieren vormpjes zijn gebakken hebben ze ook geen ontsierende vetvlekjes.

De ultieme chocolade cupcakes
Wat je naast een mooi papiertje gebruiken ook nog kan doen is een lekker snoepje in de toef botercrème steken. Op de foto zie je bijvoorbeeld een mars bite. De mooie roze wrapper en het chocolaatje maken deze chocolade cupcakes nog mooier en onweerstaanbaarder, toch? De chocolade die ik gebruikte voor de botercrème was cote d’or puur. Deze chocolade die ik kocht bij de supermarkt is wat mij betreft de lekkerste chocolade voor chocolade botercrème.  Benieuwd naar het recept? Lees hieronder wat je allemaal nodig hebt.

Ingrediënten voor de ultieme chocolade cupcakes
(12 stuks)

Voor de cupcakes:
125 gram funcakes choco biscuit mix (ik kocht de mix bij de leukste taartenshop)
2 kleine eieren (op kamertemperatuur)
40 ml water
bakspray
Voor de chocolade botercrème :
De helft van dit super recept

Verder heb je een cupcake blik/muffin tray voor 12 stuks, mixer, ijsschep, spuitzak en een stervorming spuitmondje nodig. De muffin tray van Le Creuset raad ik je van harte aan. De tray is voor €30.- verkrijgbaar bij Kookexpert. Ben je benieuwd naar wat Le Creuset nog meer te bieden heeft?  Bekijk dan eens het volledige Le Creuset assortiment bij Kookexpert.

Ultieme chocolade cupcakes recept
1. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrische oven).  Meng biscuit mix, ei en water in een kom. Mix 7-8 minuten op de hoogste stand en daarna nog 2-3 minuten op lage snelheid. Spray de bakvorm in met wat bakspray. Schep ongeveer 1 afgestreken met beslag gevulde ijsschep in de bakvormpjes (zonder papieren vormpjes, rechtstreeks dus). Bak de cupcakes in ongeveer 14 minuten gaar, haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal de cupcakes dan uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

2. Maak de chocolade botercrème volgens de link naar dit recept.  Vul de spuitzak met de chocolade botercrème en voorzie de chocolade cupcakes hiermee van een mooie swirl. Tip: doe dit vlak voor gebruik. Je loopt namelijk het risico als je de cupcakes met de botercrème in de koelkast zet ze uitdrogen. De botercrème wordt dan ook minder smeuïg.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!


Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kookexpert. Ik  mocht de Le Creuset muffin tray bestellen en maakte er de chocolade cupcakes mee. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 Reacties

  • Lianne

    11 oktober 2017 at 6:41 pm

    Het water loopt me in de mond, wat ziet dit er heerlijk uit en wat een prachtige foto’s!

    1. Dagmar

      11 oktober 2017 at 6:45 pm

      Dankjewel Lianne! Op de foto’s heb ik extra mijn best gedaan!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht