• Categorie: Soep
  • Gepubliceerd op: februari 9, 2016
  • Geschreven door:

Om het nieuwe jaar culinair in te luiden lunchte ik laatst heerlijk bij sterrenrestaurant Beluga in Maastricht. In 1 woord geweldig! 1 van de gangen was een heerlijk gastronomisch Thais soepje op basis van erwtjes. De smaakbalans was perfect en werd mooi afgewisseld met verschillende texturen. Echt zo’n soepje waar je het liefste een groot bord van zou willen eten omdat hij zo lekker is. Heerlijk, ik denk er nu alweer met heimwee aan terug!

Eenmaal thuis kreeg ik het soepje niet uit mijn hoofd en dook ik snel geïnspireerd de keuken in. Ik heb een beetje met de smaken zoet-zout-zuur-bitter lopen spelen en de laagjes smaak proberen te creëren die ik zo lekker vond aan het gerechtje van Beluga. En dat is best aardig gelukt. Niet dat ik dit soepje zou willen vergelijken met het gerechtje van Beluga, maar lekker is hij zeker. Benieuwd naar het recept? O ja, het is trouwens geen gastronomisch ingewikkeld recept, maar juist makkelijk om te maken met gangbare ingrediënten. Als je vaker Thais kookt zul je het meeste vast al in huis hebben. 

untitled-315
Deze culinaire Thaise soep is zo al heerlijk om te eten. Je zou hem nog wat meer kunnen aankleden met stukjes krokant gebakken gamba’s, gefrituurde wortelsliertjes of cassave gevuld met Noordzee garnaaltjes in een bieslook room dressing. Op de foto heb ik het soepje heel eenvoudig gelaten, maar graag garneer ik hem nog eens met komkommerkruid of een mooie orchidee. Of – nog een leuk idee- het bord in 1/3 circel mooi opmaken met bijvoorbeeld eetbare bloemen, gamba’s, geschaafde venkel en croutons en de soep er aan tafel in schenken. Net zoals in een sterrenrestaurant.

Dit heb je nodig voor 4 personen (ongeveer 1 liter soep)
1 liter kippenbouillon
450 gram diepvries erwtjes (ontdooid)
250 ml kokosmelk
2-3 eetlepels groene curry pasta (naar smaak meer/minder, liefst zelfgemaakt)
2 kaffir limoenblaadjes (diepvries toko)
1 theelepel gedroogde munt
1 eetlepel lichte balsamico siroop of -crème
1 eetlepel gembersiroop
1 koffielepel tamarinde
2 eetlepels vissaus
1 theelepel sambal of rode chili pasta

En zo maak je deze culinaire Thaise soep
1. Breng de kippenbouillon met de curry pasta, munt en de kaffir limoenblaadjes aan de kook. Kook de erwtjes 5 tot 10 minuten mee en pureer de soep dan.

2. Zeef de soep en vang hem op in een schone pan (of maak de gebruikte pan even snel schoon). Breng de soep op smaak met de rest van de ingrediënten. Warm de soep voor het serveren nog even door (niet meer laten koken).

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze pompoensoep met kokosmelk misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

2 Responses to Culinaire Thaise soep

  1. Maris schreef:

    Leuk dat je inspiratie hebt gehaald uit zo’n luxe gerecht en dit vertaald hebt naar een recept voor de huiskokjes onder ons 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk