Culinair stamppotje met pastinaak, coquilles, gamba’s, garnaaltjes en witte wijnsaus

9 november 2020Dagmar
Blog post

Verhip, ik heb bijna geen stamppot recepten op vertruffelijk staan! Heel eerlijk ben ik niet zo’n fan van het Hollandse AGV’tje (aardappelen, groente, vlees) en ook niet van stamppotjes. Maar toen ik me bedacht van welk stamppotje ik wel blij zou worden bedacht ik de combinatie van pastinaak met gamba’s met gebakken uitjes, kervel en dragon. De anijsachtige samen passen namelijk mooi bij elkaar. Ik voegde er nog Noordzee garnaaltjes en coquilles aan toe en maakte er een bordaflikwaardig (heb het bord serieus afgelikt) stamppotje van door er tennslotte een superlekkere witte wijnsaus bij te serveren. Het was zo lekker dat ik het recept dezelfde avond nog heb uitgewerkt en gepubliceerd! Want dit stamppotje is te lekker om niet te delen…

De combinatie van gekarameliseerde sjalot en gamba’s gebakken met dragon en kervel past heel mooi bij pastinaak. De gebakken uitjes voegen ook wat lekkers en bijzonders toe aan dit stamppotje.
Een stamppotje, maar dan totaal anders! Dit culinair en origineel stamppotje zou ik best bij een etentje thuis durven voorschotelen of zelfs tijdens de feestdagen (of andere speciale gelegenheid) mijn gasten durven voorzetten. Yummm!
Zin om dit culinair stamppotje te maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor culinair stamppotje met pastinaak, coquilles, gamba’s garnaaltjes en witte wijnsaus

per persoon heb je nodig
60 gram aardappel
60 gram pastinaak
12.5 gram gepelde Noorzee garnaaltjes
3 coquilles
3 rauwe gepelde gamba’s (schoongemaakt en klaar voor gebruik)
1/4 theelepel gedroogde dragon
1/4 theelepel gedroogde kervel
1 sjalotje (gesnipperd)
hete melk of kookzuivel
1 a 2 sauslepels van dit witte wijnsaus recept
vloeibare boter
olijfolie
peper en zout

Om te garneren
takjes affilla cress

verder heb je een aardappelstamper nodig

Culinair stamppotje met pastinaak, coquilles, gamba’s garnaaltjes en witte wijnsaus recept
1. Begin met het maken van het witte wijnsaus recept. Hier ben je namelijk even mee bezig. Dit saus recept is ruim voldoende voor een aantal personen. Houd de saus warm tot gebruik of warm hem vlak van tevoren even op.

2. Schil de aardappel en pastinaak en snijd ze in gelijke stukjes. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar in ruim gezouten water. Giet af en doe ze terug in de pan. Stamp fijn met wat hete melk en wat boter. Kruid naar smaak met peper en zout. Houd warm tot gebruik.

3. Dep de gamba’s droog en kruid met zout. Bak het sjalotje glazig. Voeg kervel en dragon toe samen met de gamba’s. Bak de gamba’s gaar en karameliseer tegelijkertijd het sjalotje. Kruid met peper. Houd warm tot gebruik.

4. Dep de coquilles droog en kruid met zout. Verhit wat boter met olijfolie en bak de coquilles 1 minuut aan beiden kanten goudbruin in een hete pan. Grote exemplaren hebben zo’n 2 minuten aan elke kant nodig.

Opdienen
Schep de pastinaakpuree in een mooie kom. Schik de gamba’s met de gebakken uitjes en coquilles eromheen. Verdeel de garnaaltjes over het gerecht en garneer eventueel met de cress. Lepel 1 a 2 sauslepels van de witte wijnsaus om het gerecht heen. Serveer meteen.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar


Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht