Culinair genieten: zalm met pastinaakpuree, paddenstoelen en truffel

22 oktober 2017Dagmar
Blog post

Dit lekker culinair hoofdgerecht zalm met pastinaakpuree, paddenstoelen en truffel bedacht ik speciaal voor een eetclub etentje. Het is een erg lekkere combinatie. De in roomboter en knoflook gebakken paddenstoelen worden nog lekkerder door er vlak voor het serveren wat truffelolie over te druppelen en passen perfect bij de pastinaakpuree met tijm. Bietenchips zorgen voor een zoet crunchy element en de zalm past goed bij alles. Door wat olijfolie met citroen over de zalm te sprenkelen zorgt je voor een verrassende frisse noot als tegenhanger voor de aardse smaken van de paddenstoelen en truffel. Kortom: het is culinair genieten geblazen met dit heerlijk hoofdgerecht voor een speciale gelegenheid! Een aanrader voor de feestdagen!

Culinair genieten: zalm met pastinaakpuree, paddestoelen en truffel
Dit culinair gerecht kun je prima voorbereiden. De pastinaakpuree kunt je een paar uurtjes van te voren al maken en hoef je alleen nog even op te warmen. De paddenstoelen kun je ook alvast even aanbakken zodat je ze alleen nog maar even hoeft af te bakken als je aan de slag gaat met deze gang. Desgewenst kun je de bordjes even voorverwarmen zodat het gerecht zo lang mogelijk heet blijft terwijl je het bordje net zo mooi opmaakt zoals op de foto’s. Ik beloof je: het is niet moeilijk maar zorgt wel voor een leuke wauw-factor als je je gasten deze mooie bordjes voorschotelt.
Culinair genieten: zalm met pastinaakpuree, paddestoelen en truffel
Zalm met pastinaakpuree, paddenstoelen en truffel. De smaken zijn niet alleen lekker in combinatie met elkaar, de kleuren spatten ook nog eens van het bord. Eten doe je niet alleen met je mond, maar ook met je ogen en je neus. Stel je eens voor hoe heerlijk dit bijzondere hoofdgerecht zal ruiken. Het water loopt mij alweer in mijn mond terwijl ik dat doe! De bietenchips kun je zelf maken door dunne schijfjes rauwe rode biet te frituren in zonnebloemolie maar je kunt ze ook kant-en -klaar kopen. 

Ingrediënten voor de zalm met pastinaakpuree, paddestoelen en truffel
(hoofdgerecht voor 4 personen)
4 zalmfilets zonder huid (125 gram per stuk)
400 gram gemengde paddestoelen (in dit gerecht gebruikte ik een combinatie van oesterzwammen, shiitake en kastanjechampignons)
olijfolie
zwarte truffel olijfolie van goede kwaliteit
citroen olijfolie van goede kwaliteit
een Julia Child hoeveelheid roomboter
4 theelepels knoflookpuree
Voor de pastinaakpuree met tijm heb je nodig:
800 gram pastinaak
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 theelepel gedroogde tijm
375-400 ml groentebouillon van 1 tablet + extra
100 ml slagroom
2 eetlepels roomboter
peper en zout
voor het garnituur heb je nodig: 15 gram rode bietenchips (ik kocht een zak groentechips en viste daar de bietenchips uit), wat eetbare bloemblaadjes (ik had viooltjes) en wat kleine blaadjes zuring
peper en zout

verder heb je huishoudfolie, een staafmixer om te pureren keukenpincet en een zeef nodig

Zalm met pastinaakpuree , paddestoelen en truffel recept
1. 
Schil de pastinaak en snijd hem in gelijke stukken van ongeveer 2-3 cm. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Smelt de roomboter en bak de ui hierin glazig met de knoflook en tijm. Bak de pastinaak een paar minuten op laag vuur mee. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Gaar de pastinaak in zo’n 15 minuten zachtjes gaar (vuur iets lager zetten). Als de pastinaak dreigt droog te koken, voeg je nog wat bouillon toe. Pureer en breng op smaak met de slagroom, peper en zout. Zeef de pastinaakpuree voor een iets gladdere puree. Houd de puree warm tot gebruik of warm hem op als je de borden gaat opmaken.

2. Snijd de paddestoelen in plakjes of kleinere stukjes. Bak ondertussen dat de pastinaakpuree zachtjes kookt in 4 porties de paddestoelen goudbruin. Gebruik bij elke portie die je bakt een royale eetlepel roomboter en een scheutje olijfolie. Breng elke portie op smaak met de knoflook en kruid met peper en zout. Door de paddestoelen in porties te bakken worden ze mooi goudbruin. Doe de gebakken paddestoelen in een kom en dek deze af met huishoudfolie zodat ze warm blijven. Doe de bietenchips in een kommetje en zet deze klaar samen met de pastinaakpuree , gebakken paddestoelen, bloemblaadjes, zuring, truffel olijfolie en citroen olijfolie om na het bakken van de zalm zo snel mogelijk de bordjes te kunnen opmaken.

3. Kruid de zalm met peper en zout. Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan waarin je de paddenstoelen hebt gebakken en bak hierin de zalmfilets gaar.

4. Dresseren (restaurant jargon voor het opmaken van de bordjes): verdeel de zalm over de borden. Schep boven en onder de zalm twee royale eetlepels pastinaakpuree. Druppel wat olijfolie met truffel over de gebakken paddestoelen. Garneer de pastinaakpuree met de paddestoelen, bietenchips, bloemblaadjes en blaadjes zuring (ik gebruikte daarbij een keuken pincet). Sprenkel een beetje olijfolie met citroen over de zalm. Serveer meteen.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Reacties

  • aggie

    27 oktober 2017 at 6:26 pm

    iech höb dit vaanmiddag gemaak, ’t waor heerlik, bedaank Dagmar.
    Vaanoet Mestreech kompleminte.

    1. Dagmar

      27 oktober 2017 at 9:22 pm

      Wat leuk, daanke!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht