Culi nieuws en trends bij de Culiperslunch 2020!

28 september 2020Dagmar
Blog post

Wauw, wat een mooie, leuke en interessante ontdekkingen weer tijdens de alweer 11e editie van de Culiperslunch 2020! Dit jaar vond de culiperslunch in aangepaste vorm plaats vanwege Corona en ik mocht er weer bij zijn. Ik kwam vol energie en met de nodige inspiratie thuis. Benieuwd waar ik zo enthousiast over ben? Lees dan snel verder!

Wat is de Culiperslunch?
Tijdens de culiperslunch krijg je als culinaire pers/culinair schrijver/foodblogger voorgeschoteld wat je in 2020 op het gebied van eten, kookboeken, drinken & koken aan nieuws kan verwachten. En al dat culi nieuws en trends die ik ontdekte deel ik natuurlijk graag met jou! Lees je mee?

Karma Shoarma. Via instagram had ik vernomen dat deze vegan shoarma op basis van gevriesdroogde knolselderij erg lekker zou zijn. Ik moet toegeven: ik was geïntrigeerd en reuze benieuwd. En na de eerste hap was ik verkocht: wat lekker! Met zo’n lekkere vleesvervangers wordt het steeds leuker, lekkerder en meer voor de hand liggend om plantaardig(er) te eten! Nu fingers crossed dat Karma Shoarma snel verkrijgbaar wordt in de supermarkten!
Meer informatie: www.karmashoarma.nl
De trend om steeds plantaardiger en zelfs vegan te eten is op de culiperslunch dit jaar duidelijk proefbaar. En ik ben onder de indruk van de smaken, zo ook van deze lekkere gemaks diepvriesmaaltijden voor lazy vegans. Yum! De maaltijden van ‘Lazy Vegan’ zijn vrij van dierlijke producten zoals vlees, ei en melk maar ook vrij van gluten en soja, en bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten. De ‘kipstukjes’ zijn op basis van erwteneiwit. Wat mij betreft een aanrader. Naast AH, Marqt en Jumbo ook verkrijgbaar bij Crisp! Woohoo!
Meer informatie: www.lazyvegan.com
Naast meer plantaardige producten was het bewuster eten ook als duidelijke trend en beweging te proeven tijdens de culiperslunch. Bijvoorbeeld met deze Leon & León frietjes: ’s werelds eerste koolhydraatarme friet met 30% minder calorieën en vet. Dit zijn sinds vandaag mijn nieuwe favoriete frietjes uit de airfryer! Ze smaken nagenoeg zoals versgesneden frites uit het vet. Ook een aanrader wat mij betreft en een leuke nieuwe ontdekking! Verkrijgbaar bij veel filialen van AH.
Meer informatie: www.leonleonfries.com
Wijnliefhebbers opgelet! Nederlandse wijnen worden steeds populairder en niet voor niets natuurlijk. Bij Nederlandse streekwijnen is het mogelijk om wijnen te bestellen uit 11 Nederlandse provincies. Van druif tot botteling zijn alle te bestellen wijnen 100 % traceerbaar plaats op Nederlands grondgebied. Ik mocht deze witte Cuvée uit de Betuwe proeven en had graag meteen een doosje besteld. Wat een mooie Nederlandse witte wijn!
Meer informatie: www.nederlandsestreekwijnen.nl
Hier zie je iets heel speciaals en lekkers: een bitterbal van hete bliksem, rode bietjes en gestoofde vlezige shiitakes. Een culinaire en vegetarische versie van oerhollandse stamppot dus! Op de culiperslunch presenteerden Vkusvill en DutchCuisine het nieuwe supermarktconcept de Vegetable Butcher: dagelijks wisselende vers gesneden groenten, ondersteund met advies en gezonde recepten zodat het voor iedereen heel makkelijk is om aan de dagelijkse portie groenten te komen. Ik kan beamen: dit smaakt naar meer!
Meer informatie:
Dutch Cuisine
Vkussill
Bij Geert en Glenn, de heren van Mayoneur mocht ik vandaag voor het allereerst vegan mayonaise proeven! Ik mocht de variant met mango en wasabi proeven en vond ze allebei lekker. Binnenkort wordt ook een variant met truffel op de markt gebracht en daar ben ik natuurlijk reuze benieuwd naar, dat snap je!
Meer informatie:
www.mayoneur.com
O la la! Vandaag waren onze Belgische buren van kookkanaal Njam aanwezig op de culiperslunch en zij hadden Syrco Bakker en Michiel van der Eerde weten te strikken om dit prachtig twee sterren gerechtje te bereiden voor de bezoekers van de Culiperslunch. Dit was een heerlijke frisse ceviche van vis. In het gerecht zat zelfs een beetje (eetbaar) goud (!) verwerkt.
Njam is in Nederland te zien via KPN maar ik ken ze met name via internet en hun smakelijke recepten. Ik zei het al eerder: die Belgen weten wat lekker is!
Meer informatie:
www.njam.tv
Bij Montgomery icecream mocht ik o.a. het allerlekkerste chocolade ijs ooit proeven. Dit vegan ijs is hemels! Niet zo gek als je bedenkt dat de naam van dit ijs (69) de 69e geteste chocolade bevat die het allerlekkerste ijs opleverde. Dat is nog eens culinaire volharding!
Meer informatie:
www.montgomerysicecream.com
Bij Botanic Bites mocht ik een heerlijk vegan curry gerechtje proeven op basis van oesterzwam. Ook weer een vegan gerechtje en ook al zo lekker! Op world vegan day (1 november) introduceert Botanic Bites haar gezond plantaardig maaltijd concept. Ook hier wordt lekker en slim ingespeeld op de behoefte aan meer plantaardig gemak.
Meer informatie:
www.botanicbites.com

Tenslotte mocht ik een spectaculaire goodiebag mee naar huis nemen. Een mooie kans om de producten thuis in alle rust te proberen waarvan ik niet in de gelegenheid was er kennis mee te maken. Het allerleukste van de Culiperslunch vind ik misschien nog wel de bedenkers/makers/(kersverse )ondernemers ontmoeten achter het product met in de basis dezelfde gemeenschappelijke passie voor lekker eten en drinken. Extra leuk om deze hardwerkende bikkels in een welverdiende spotlight te zetten in dit artikel, zeker in deze uitdagende periode waarin we ons bevinden! Ik wens jullie allemaal veel succes maar vooral veel plezier!

Harriët Boekholt en Marcus Polman, hartelijk dank voor de uitnodiging en organisatie. Het was weer top! En natuurlijk ook dank aan de deelnemers en iedereen die dit event mede mogelijk heeft gemaakt.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Tekst en foto’s: Dagmar

1 Reacties

  • marcus

    29 september 2020 at 1:05 pm

    Hoi Dagmar,

    Leuk dat je erbij was! En een leuk verslag heb je er weer van gemaakt.

    Met grt,

    Marcus

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht