• Categorie: Zoet
  • Gepubliceerd op: februari 19, 2015
  • Geschreven door:

Luchtige,licht zoetzure citroenmousse op een bodempje van bastognekoekjes. Met slechts 4 ingrediënten en zonder dat bakken in de oven nodig is maak je deze lekkere taartjes eenvoudig en snel. Ze hoeven daarna alleen maar een uurtje op te stijven in de koelkast. Opgepast, ze zijn erg machtig! Een feestelijk eenpersoonstaartje voor een speciale gelegenheid bij een kopje koffie of thee, of ter afsluiting van een lekker etentje als dessert. Bij een romantische gebeurtenis zou je 1 taartje voor 2 personen kunnen serveren, met twee vorkjes  icon-smile-o 

untitled-20
untitled-22
Met maar 4 ingrediënten maak je deze lekkere maar machtige citroenmousse taartjes.

Ingrediënten voor 4 personen

6 grote eetlepels lemoncurd (of meer/minder naar smaak)
500 ml verse slagroom, ongeslagen en ongezoet
200 gram bastognekoekjes
50 gram roomboter

Je hebt verder een keukenmachine en 4 serveerringen nodig. Ik gebruikte serveerringen met een diameter van 9 cm. Omdat het een erg machtig taartje was, zou ik de volgende keer en kleinere maat serveerring gebruiken. Misschien ook een tip voor jou. Ik zit er ook over te denken om een volgende keer deze taart te maken in brownieblik waar je de onderkant uit kan tillen. Om vervolgens kleine vierkante stukjes taart te snijden. Misschien ook een idee? Lemoncurd kun je kant-en-klaar kopen in de grotere supermarkt (Chivers bijvoorbeeld) of zelf maken. Maar nu verder met het maken van deze taartjes.

En zo maak je deze citroentaartjes
1. Maal de koekjes zeer fijn in een keukenmachine.

2. Smelt de boter in een steelpannetje. Haal de pan van het vuur en roer de koekjeskruimels erdoor.

3. Verdeel het mengsel gelijkmatig over 4 serveerringen en druk zachtjes aan met de bolle kant van een puddinglepel. Zet ze in de koelkast.

Tip: ik deed dit op een snijplank bekleed met bakpapier. Het bakpapier zette ik vast met elastiekjes zodat het niet kon verschuiven. Hierop zette ik de serveerringen, en na het vullen zette ik de serveerringen met snijplank in de koelkast.

untitled-28
Ik gebruikte 4 van deze serveerringen met een diameter van 9 cm. Je kunt deze bij o.a. kookwinkels en groothandel kopen. Gebruik je 1 grote vorm? Gebruik dan gelatine en laat dan minstens 4 uurtjes opstijven in de koelkast. 

4. Mix de slagroom stijf. Roer de lemoncurd los in een grote kom en spatel de stijve slagroom er voorzichtig onder zodat het mengsel zo luchtig mogelijk blijft.

5. Haal de serveerringen uit de koelkast en verdeel de citroenmousse erover. Zet tenminste een uurtje in de koelkast.

6. Haal de taartjes vlak voor het serveren uit de koelkast. Snijd met een mes langs de binnenkant van de serveerring totdat je hem kan weghalen. Schuif voorzichttig met een pannekoekenmes of vlaaischep onder het taartje om op een bordje te kunnen serveren. En dan je broek alvast wat losser maken en smullen maar.

untitled-27
Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze overheerlijke en makkelijk te maken chocolademousse van bonbonbloc misschien ook wat voor je. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

4 Responses to Citroenmousse taartjes

  1. John schreef:

    Oooooo, deze taartjes zijn superlekker. We hebben ze afgelopen weekend gemaakt.

  2. Jolanda Hurenkamp schreef:

    Hi Dagmar,

    Ik wil dit taartje morgen gaan maken, in een brownievorm omdat het een van de vier toetjes is en we met 10 mensen zijn, het is zeker maar 1 dag te bewaren en als het voor meerdere dagen is zou ik er dan gelatine in kunnen doen. Zoja, hoeveel dan???

    Groetjes, Jolanda

    ps de stoofpot was heerlijk!!!

    • Dagmar schreef:

      Hoi Jolanda,

      Fijn dat het stoofpotje lekker was! Leuk dat je de citroenmousse taart morgen als 1 van 4 toetjes wilt maken. Op de verpakking van de gelatine staat als het goed hoeveel blaadjes je per hoeveelheid vloeistof nodig hebt 🙂
      Als je de vorm afdekt en in de koelkast bewaart zal hij zeker 1 dag te bewaren zijn. Succes en geniet ervan. Fijne dagen!

      Met hartelijke groet,

  3. Jolanda Hurenkamp schreef:

    Hi Dagmar,

    Het toetje werd door alle 9 (ik mocht het niet proberen door mijn melkeiwittenallergie) als ver-ruk-ke-lijk bestempeld!!! Dank je wel voor het recept!!!

    Groetjes, Jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk