• Categorie: Zoet
  • Gepubliceerd op: februari 15, 2016
  • Geschreven door:

Het verhaal achter deze chocolade mousse taart: al zo’n jaar of twee wil ik graag de explosive chocolate gateau maken van Heston Blumenthal. In de bodem van deze chocolade ganache taart zit knettersnoep verstopt wat zorgt voor een wel een heel bijzonder stukje chocoladetaart! Op zoek dus naar knettersnoep. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Ik vond wel knettersnoep met cola smaak in de snoepwinkel maar -ugh- dat leek me niet zo lekker.

Toen ik eindelijk wat neutraal knettersnoep in handen kreeg heb ik Heston’s taart dezelfde week nog gemaakt. De bodem lukte prima, maar ik was niet weg van de ganache. (Dat lag aan mijn geëxperimenteer, niet zozeer aan het recept denk ik). Daarom besloot ik de bodem te combineren met m’n recept voor chocolademousse van bonbonbloc. En tadaah! Het resultaat is deze wel heel speciale chocolade mousse taart met bonbonbloc! PS: is het geen plaatje?

Chocolade mousse taart
untitled-402
De taartbodem is gemaakt van roomboter spritsen met daarop een laag heerlijke chocolademousse van bonbonbloc. 1 van m’n favoriete chocolades. Natuurlijk kun je het knettersnoep achterwege laten als je dat wil. Lekker is deze chocolade mousse taart hoe dan ook.  Hij is makkelijk om te maken en je hebt niet veel ingrediënten nodig. O ja, je hebt er geen oven voor nodig. Als je het recept volgt en knettersnoep gebruikt dan zeg je dat natuurlijk niet tegen je gasten aan wie je de taart serveert  icon-smile-o 

Dit heb je nodig voor 1 chocolade mousse taart
(voor 8 personen – 8 stukjes)

Voor de taartbodem
150 gram roomboter spritsen
30 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
2 eetlepels kristalsuiker
25 gram neutraal knettersnoep (verkrijgbaar bij de snoepwinkel)

Voor de chocolademousse
175 ml slagroom
125 gram mascarpone
200 gram bonbonbloc praliné melk (of een andere chocolade naar jouw keuze)
2 blaadjes gelatine

Verder heb je wat cacao (+ zeefje) nodig om de taart te bestuiven. Tenzij je net zoals Heston een spraygun wilt vullen met gesmolten chocolade en olie en daarmee de taart tannen. Maar jouw feestje! Verder heb je een keukenmachine, een springvorm van 17 cm, en een velletje bakpapier nodig.

Zo maak je de chocolade mousse taart –  met bonbonbloc
1. Maal de koekjes zeer fijn in een keukenmachine. Voeg de suiker en gesmolten boter toe en maal opnieuw tot het mengsel de consistentie van zand heeft. Roer voorzichtig het knettersnoep eronder. Klem het vel bakpapier in de springvorm en knip zo nodig bij. Doe de gemalen koekjes in de springvorm en druk voorzichtig aan met behulp van de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm weg in de vriezer om op te stijven.

2. Breek de bon bon bloc in kleine stukjes en smelt deze au bain marie. Hiervoor zet je een hittebestendige kom in een pan met een bodempje water. De kom moet goed aansluiten, anders kun je je branden aan de stoom. De kom dient het water niet te raken. Breng het water tegen de kook aan. Niet laten koken, anders kan je chocolade te heet worden en bitter gaan smaken. Roer met een spatel of garde totdat de chocolade helemaal gesmolten is.

3. Mix de slagroom stijf met een mixer. Roer de mascarpone even los, en roer deze dan onder de stijfgeslagen slagroom. Week de gelatine 5 minuten  in koud water. Knijp de gelatine uit en verwarm hem  al roerend met 5 eetlepels water tot hij is opgelost. Laat niet koken. Laat op kamertemperatuur komen en meng al roerend onder de mascarpone-room. Roer de gesmolten chocolade onder het slagroom-mascarpone mengsel .

4. Haal de springvorm uit de vriezer en smeer de bodem met behulp van een kwastje dun in met chocolademengsel. Neem de randjes ook mee. Zet 5 minuten in de vriezer. Zo voorkom je dat de vulling uit de vorm loopt. Giet de rest van het chocolademengsel in de vorm. Laat 10 minuten opstijven in de vriezer en zet hem daarna afgedekt minstens 4 uur in de koelkast. Bij het aansnijden gebruik je het beste een warm scherp mes. Als je een brandertje hebt kun je dit langs de springvorm halen voordat je hem openklikt. Zo blijft je taart mooi heel. Heb je geen brandertje haal dan voorzichtig een mes langs de taartvorm. Vlak voor het serveren zeef je nog wat cacao over de taart. Serveer met een dot slagroom en eventueel met wat aardbeien of bosvruchten.

Chocolade mousse taart

Het effect van de knettersnoep is optimaal als je de taart serrveert op dezelfde dag als je hem maakt. Hoe langer je hem in de koelkast bewaart, des te meer zal de werking verwminderen door de invloed van vocht. Nou ja, kleine kans dat deze taart lang overleeft. Daar is hij te lekker voor.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan zijn deze panna cotta met witte chocolade en frambozen misschien ook wat voor je.  Of neem eens een kijkje in de receptenindexWil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Recept taartbodem: Heston Blumenthal

3 Responses to Chocolade mousse taart – met bonbonbloc

  1. Roel schreef:

    Woow! Dit is sowieso het lekkerste wat ik vandaag gezien heb 🙂

  2. Maris schreef:

    Dit klinkt lekker. Sowieso heb ik een zwak voor recepten die geinspireerd zijn door Heston 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk