Champignons met witte wijnsaus in een feestelijk deegbakje

14 december 2017Dagmar
Blog post

Ik ben dol op alles met champignons, paddenstoelen en truffel. In menig restaurant heb ik champignons in witte wijnsaus besteld. Tijdens een leuke kookworkshop bij het Koakpunt leerde ik ze eindelijk zelf maken, zo leuk! De champignons werden gebakken met wat ui en bosui en vervolgens verblijd met een flinke scheut witte wijn en kookroom. De champignons werden toen alleen nog maar even gekruid en heel verrassend in een krokant deegbakje geserveerd. Je snapt dat ik me heb zitten inhouden om het bord te likken aangezien ik in gezelschap van andere kookliefhebbers verkeerde, maar anders… 

Champignons met witte wijnsaus
Tijdens de workshop bakten we de deeg bakjes met brickdeeg maar ik maakte ze thuis met het filodeeg dat je op de deze foto ziet. Belangrijk is dat je het deeg niet te zeer om de randen van het ovenschaaltje vouwt, anders breken ze al snel als je ze na het bakken eruit probeert te halen.
Champignons met witte wijnsaus
En dat ziet er na het bakken dan zo uit! Mooi licht goudbruin en lekker krokant na slechts zo’n 8 minuten in de oven. Een leuke, lekkere en originele manier om je champignons in te serveren. Je kunt natuurlijk ook gemengde paddenstoelen nemen in plaats van champignons.
Champignons met witte wijnsaus
En dit is het eindresultaat! Romige champignons in een zalige witte wijnsaus in een krokant bakje filo deeg! Een mooi en feestelijk voorgerecht. 

Ingrediënten voor champignons met witte wijnsaus
(voorgerecht voor 4 personen)
4 vellen filo deeg (ontdooid)
2 sjalotjes
2 bosuitjes
400 gram champignons en/of gemengde paddenstoelen
200 ml droge witte wijn
300 ml kookroom
2 theelepels bourguignonne mélange (verkrijgbaar bij Hanos, je zou ze kunnen vervangen door wat fijngesneden verse peterselie)
zout
roomboter

Verder heb je bakspray en 4 wat grotere ovenbestendige ronde schaaltjes nodig voor de filo deeg bakjes

Champignons met witte wijnsaus recept
1. Verwarm de oven voor op 200 graden (electrische oven). Spray de ovenschaaltjes in met bakspray. Vouw de vellen filo deeg voorzichtig (scheuren snel) in de ovenschaaltjes. Vouw het deeg niet te zeer over de randen anders komen ze er niet heel uit. Bak ze zo’n 8 minuten of totdat ze licht goudbruin zijn. Snijd de champignons/paddenstoelen in schijfjes en/of stukjes.

2. Snipper de sjalot en het bosuitje fijn. Smelt de roomboter en bak glazig. Doe de champignons erbij en bak ze mee tot ze gaar zijn maar niet verkleurd. Blus met de witte wijn en laat een beetje verdampen. Doe de kookroom erbij met de kruiden. Laat even zachtjes koken totdat de room wat dikker is. Kruid dan naar smaak met zout en de bourguignonne mélange.

3. Zet 4 soepborden klaar. Hier zet je de deegbakjes in zodat ze er niet stiekem tussen uit knijpen en jij in eerste instantie verwachtingsvol en een tel later beteuterd kijk waar dat lekkere voorgerecht nou helemaal is gebleven…  Schep de champignons in witte wijnsaus in de filo deeg bakjes en serveer meteen.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Recept gebaseerd op het recept ‘champignons bourguignon’ van het Koakpunt 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht