Bolognese saus recept

9 mei 2016Dagmar

Laatst maakte ik samen  met mijn nichtje Iris deze heerlijke Bolognese saus voor pasta op basis van bleekselderij, wortel en die verder op smaak wordt gebracht met knoflook, tomaat, runderbouillon en rode wijn. Uiteindelijk pureerde ik alles en het resultaat was een heerlijke Bolognese saus die je als basis kunt gebruiken voor ontzettend veel pasta gerechten. Ik besloot er spaghetti Bolognese mee te maken door de saus te combineren met biologisch rundergehakt en spaghetti maar als saus voor lasagna lijkt hij me ook heerlijk! Deze basissaus lijkt me met toevoeging van meer bouillon ook een hele lekkere basis voor Italiaanse tomatensoep. Nog wat mascarpone erbij, eventueel nog met een lepeltje pesto, een stukje bruschetta… Heerlijk! Je kunt met dit handige basisrecept alle kanten op.

Bolognese saus recept
Spaghetti Bolognese met zelfgemaakte Bolognese saus: niet voor niets een Italiaanse klassieker. Met dit Bolognese saus recept maak je hem zelf. Tip: maak lekker veel en vries de saus in porties in. Dat is handig in drukke periode. Of als je geen zin hebt om te koken maar wel lekker wilt eten. Kortom: met dit handige basisrecept kun je alle kanten uit.

Dit heb je nodig voor Spaghetti Bolognese (hoofdgerecht voor 4 personen)
300 gram biologisch rundergehakt
400 gram spaghetti
1 eetlepel olijfolie

Voor de Bolognese saus
2 eetlepels olijfolie
2 stengels bleekselderij
2 wortels
1 grote ui
3 eetlepels tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten (ik gebruikte San Marzano tomaten)
2 laurierblaadjes
4 teentjes knoflook (geperst)
250 ml runderbouillon
50 ml rode wijn
1 eetlepel citroensap
peper en zout naar smaak

Voor erbij: verse Parmezaanse kaas van een stuk en eventueel wat verse basilicum blaadjes ter garnering

En zo maak je het Bolognese saus recept voor spaghetti Bolognese
1. Snipper de ui. Snijd de bleekselderij en geschilde wortel in gelijke kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Bak de ui, wortel en bleekselderij 5 minuten in 2 eetlepels olijfolie zonder ze te kleuren. Pers de teentjes knoflook uit en laat ook deze niet verkleuren. Bak de tomatenpuree 5 minuten mee op laag vuur.

2. Schenk de rode wijn erbij en laat 5 minuten op medium vuur inkoken. Voeg de tomaten, runderbouillon en laurierblaadjes toe en laat 15-20 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met behulp van een staafmixer. Breng naar wens op smaak met peper en zout uit de molen. Roer een eetlepel citroensap onder de saus.

3. Kook ondertussen de spaghetti volgens de verpakking gaar in een grote pan gezouten water. Bak het gehakt rul in 1 eetlepel olijfolie. Meng het gare gehakt onder de tomatensaus. Serveer de spaghetti met de Bolognese saus.

Ook zo dol op lasagna? Ik heb ook een erg lekker recept voor je om zelf lasagna Bolognese te maken. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht