Bloemkool gratin met truffel

23 november 2016Dagmar

Bloemkool gratin met truffel, op smaak gebracht met witte wijn, mascarpone, mosterd en een snufje nootmuskaat. Het resultaat: romig, subtiel en smeuïg. Met een vleugje truffel. Zaaaalig! En absoluut kerstwaardig. Toen ik mijn ovenschaaltje leeg had geschraapt om maar geen hapje te hoeven missen verlangde ik al weer naar de volgende keer dat ik deze hemelse groente gratin zou kunnen eten. 
Bloemkool gratin met truffel
Inspiratie voor dit gerecht waren een aantal aangebroken producten waar ik nog iets mee wilde doen. Vandaar dat ik mascarpone en mozzarella als verrassende ingrediënten koos om deze romige groente gratin mee te maken. De dikke laag kaas smelt in de oven en zorgt voor een zalig krokant laagje. Dit effect heb ik nog wat versterkt door nog een beetje paneermeel over de kaas te strooien. Heerlijk!

Dit heb je nodig voor 2 personen (bijgerecht)
360 gram bloemkoolroosjes
1 zeer fijn gesnipperd sjalotje
2 eetlepels zwarte truffelolie + extra
80 gram geraspte mozzarella
25 ml droge witte wijn
1/4 theelepel kip bouillonpoeder
1 klein geperst teentje knoflook
4 eetlepels mascarpone
een snufje nootmuskaat
1 theelepel mosterd
75 ml slagroom
wat paneermeel
zout en witte peper

Verder heb je 2 ovenschaaltjes nodig.

Zo maak je de bloemkool gratin met truffel
1. Stoom de bloemkoolroosjes gaar. Ze zijn gaar als je er makkelijk met een mespunt in kunt steken. Als je ze kookt i.p.v. stoomt, laat ze dan goed uitlekken anders blijven de bloemkoolroosjes te nat en dan krijg je een waterige verdunde saus. En dat willen we niet, toch?

2. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bak de sjalot en knoflok glazig in 2 eetlepels truffelolie. Blus af met de witte wijn. Doe de kip bouillonpoeder erbij en laat inkoken. Doe de mascarpone en slagroom erbij en roer deze los met een garde. Breng aan de kook en breng op smaak met mosterd, een snufje nootmuskaat, witte peper, zout en nog een klein scheutje truffelolie naar smaak. Proef of de smaken naar je wens zijn en kruid zo nodig nog wat bij.

3. Verdeel de gare bloemkoolroosjes over de twee ovenschaaltjes. Verdeel de saus hierover en strooi de geraspte mozzarella erover plus een beetje paneermeel. Bak de bloemkool gratin met truffel goudbruin in 20-25 minuten.

Tip: lekker bij een mals stukje kipfilet. Serveer er nog een frisse salade bij en je hebt een heus doordeweeks feestmaaltje. Wil je deze gratin met de feestdagen of voor een andere bijzondere gelegenheid maken? Deze gratin past heel mooi bij bijvoorbeeld een kiprollade.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze chocoladetaart met een dikke laag chocoladeglazuur misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

6 Reacties

  • Petra Wiggers

    25 november 2016 at 7:19 pm

    Dagmar dit ziet er zo verrukkelijk uit. Bij het lezen van het recept liep het water me in de mond. Ik heb je recept overgenomen en ga dit zeker maken. Mmmm….
    Dank je wel voor het delen. Groetjes, Petra Wiggers

    1. Dagmar

      25 november 2016 at 8:19 pm

      Leuk Petra! Ben benieuwd hoe je deze vertruffelijke gratin vindt 🙂
      Hartelijke groet Dagmar

  • Daphne

    15 december 2016 at 12:13 pm

    Wat een heerlijke combinatie weer!

  • Hanneke

    8 maart 2017 at 12:27 pm

    Hallo Dagmar, smaakt goed! Als truffelliefhebber kun je ook terecht op http://www.buon-appetito.eu, voor o.a. truffels en recepten!

    1. Dagmar

      8 maart 2017 at 9:06 pm

      Klinkt interessant, ik ga zeker een kijkje nemen!

  • Fattoria

    13 juni 2017 at 12:02 pm

    Onwijs interessant! Ik ga je recept zeker uitproberen. Aan de reacties te zien is het net zo lekker als dat het eruit ziet!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht