Bietjessoep met appel

24 november 2014Dagmar

Deze maand mag ik voor de foodblogswap wat koken van Cynni’s engelstalige foodblog ‘shelikesbento’. Uiteindelijk kies ik voor haar ‘Beet soup with apples’ oftwel bietjessoep met appel. Het gebruik van de bietjes die nu in het seizoen zijn en hun aardse smaak sprak me wel aan. De combinatie van de aardse bietjes met appel leek me wel bijzonder en bovendien had ik nog bietenbouillonpoeder uit een Poolse winkel in de voorraadkast staan. Leuk om die eindelijk eens te kunnen gebruiken dacht ik. Dit is het resultaat.

Ingrediënten voor 4 personen
Een pakje voorverpakte en gekookte bietjes a 400 gram, in gelijke blokjes gesneden (bewaar het sap)
2 sjalotjes, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
250 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
2 zoete appels, gewassen en in gelijke blokjes gesneden
1,5 liter bouillon van 1 groentebouillontablet en 3 eetlepels bietenbouillonpoeder
boter of olie
wat versgemalen zout en peper
100 ml verse slagroom, lichtjes stijf geklopt (net niet meer vloeibaar)
4 eetlepels zachte geitenkaas
balsamico crème naar wens
een bosuitje, in ringetjes

bietjesoep
Een bijzondere smaakcombinatie: bietjes met appel.

En zo maak je deze bietjessoep met appel
1. Verhit wat boter of olie in een pan bak de sjalotten en knoflook glazig. Zorg ervoor dat ze niet bruin worden.

2. Doe de de bietenblokjes erbij en bak ze 2-3 minuten. Doe daarna de zoete aardappel en appels erbij.

3. Doe de bouillon en het bietensap erbij. Breng de soep zachtjes en de kook. Kook zo’n 30 minuten.

4. Pureer de soep met een staafmixer.

5. Voeg wat versgemalen peper en zout naar smaak toe.

6. Roer de slagroom en geitenkaas door elkaar. Schenk de soep in kommen en schep in elke kom een toef slagroom-geitenkaas, gegarneerd met de bosui. Zet het flesje balsamico crème erbij op tafel, zo kunnen mensen die naar wens erbij doen.

Wat vond ik ervan? Ik vond de soep lekker. Het was even afwachten hoe de zoete i.p.v. gewone (aard)appels zouden smaken, maar de smaken waren mooi in balans: zoet, aards, fris en romig. Ik heb ook de balsamico crème erin geproefd en die voegde een licht zuurtje toe. Lekker! De toef slagroom en geitenkaas gegarneerd met bosui is een eigen touch in mijn versie van het recept van Cynni. Geitenkaas + bietjes = topcombinatie en de bosui zorgt wat voor textuur.

Neem voor nog meer lekkere recepten eens een kijkje in de receptenindex, klik hier.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!

untitled-166

Recept: Cynni, bereiding, foto’s en styling: Dagmar.
Klik hier voor de foodblog van Cynni.

 

 

.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht