Asperges met zeebaars en pesto roomsaus

2 mei 2020Dagmar
Blog post

Ter ere van het nieuwe aspergeseizoen kreeg ik onlangs een mooi pakket met superverse Limburgse witte asperges toegestuurd van het aspergecentrum! Meteen ging ik bedenken wat ik met dit witte goud zou kunnen kokkerellen! Dit was het smakelijke en spontane resultaat: asperges met zeebaars met Italiaanse kruiden en een romige zelfgemaakte rode pesto saus. Erbij serveerde ik in reuzel gebakken aardappeltjes. Zalig dit! En een totaal andere maar makkelijke manier om eens asperges op tafel te toveren!

Heb je zin in asperges maar weleens wat anders dan klassieke asperges? Maak deze asperges met zeebaars en pesto roomsaus dan eens! Tip: serveer er deze heerlijke gebakken aardappeltjes bij! Eerder schreef ik dit handig artikel over het bereiden van asperges. Met de handige tips en weetjes in dit artikel is het bereiden en bewaren van asperges een eitje. Nog een tip: in dit recept heb ik de asperges gekookt maar je kan ze ook 10 minuten stomen (daar moet je eventuele stoominzet wel groot genoeg voor zijn, kook ze anders gewoon). Dat is nog sneller en makkelijker! Zorg dan wel dat de asperges klaar voor gebruik zijn.

Ingrediënten voor asperges met zeebaars en pesto roomsaus
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 2 personen)

+/- 800 gram geschilde witte asperges klaar voor gebruik
2 zeebaarsfilets met huid
bloem
wat Italiaanse kruiden
peper en zout
vloeibare bakboter + olijfolie
1 suikerklontje

voor de pesto roomsaus
150 gram uitgelekte gedroogde tomaatjes * uit de oven (ik maak speciaal voor de pesto deze gedroogde tomaatjes uit de oven van mede foodie Anniepannie, een aanrader!) + extra om te garneren
ongeveer 20 gram fijn geraspte Parmezaan
50 gram geroosterde pijnboompitten of ongezouten ongebrande cashewnoten
extra vierge olijfolie
4 tot 6 eetlepels kookroom (light)

om te garneren
eventueel wat fijngesneden peterselie **

* je kan ook uitgelekte tomaatjes op olie gebruiken. Of nog makkelijker: koop een lekkere goede kant-en-klare rode pesto.

** Er is ook vriesverse fijngesneden peterselie verkrijgbaar in de supermarkt, ideaal om een gerecht snel te garneren. Ik maak er graag gebruik van.

Asperges met zeebaars en pesto roomsaus recept
1. Voor de pesto roomsaus pureer je de gedroogde tomaatjes met de Parmezaan, de nootjes van je keuze en wat olijfolie met een staafmixer of kleine keukenmachine. Kruid naar smaak met peper en zout. Snijd eventueel alvast wat peterselie fijn om het gerecht vlak voor het serveren te garneren en bewaar dit tot gebruik in de koelkast.

2. Zet de asperges op in een grote pan met ruim water met een suikerklontje en wat zout. Breng de asperges aan de kook. Kook ze gedurende 3-5 minuten en laat de asperges vervolgens nog zo’n 15 tot 20 minuten nagaren met het deksel op de pan (van het vuur af dus). Je kunt de gaarheid controleren door een mes in het uiteinde van een asperge te steken. Dit moet makkelijk kunnen maar je moet nog een beetje weerstand voelen. Tewijl de asperges staan na te garen, ga je aan de slag met de zeebaars.

3. Dep de zeebaars droog. Kerf de huid voorzichtig met een scherp mes (ik maakte een paar verticale inkervingen in het dikste stuk van de filet). Kruid met peper en zout. Bestuif de zeebaars aan beiden zijden met wat bloem en Italiaanse kruiden. Verwarm de laatste 5 minuten van het nagaren van de asperges wat olijfolie en vloeibare bakboter in een koekenpan met anti-aanbak laag. Leg de filets op de huidkant in de pan. Bak de huid krokant en keer ze pas op het allerlaatst even om. Bak de vis in enkele minuten gaar en licht goudbruin. Ondertussen verwarm de pesto samen met de kookroom. Dat gaat het beste met een garde. De saus blijft vrij dik. Verdun zo nodig met wat meer kookroom. Proef de saus en kruid zo nodig nog met wat peper en/of zout.

Serveren
Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en verdeel ze over de borden. Leg de zeebaars op de asperges met de huidkant naar boven. Lepel wat van de pesto roomsaus over de asperges en vis. Garneer met de achtergehouden gedroogde tomaatjes en eventueel met de peterselie en serveer meteen. Lekker met in reuzel gebakken aardappeltjes.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

NB: de asperges kreeg ik toegestuurd. Ik besloot deze te gebruiken in dit recept. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht