• Categorie: Soep
  • Gepubliceerd op: januari 9, 2015
  • Geschreven door:

Vergeten groenten. Die term heb je vast wel eens gehoord de afgelopen tijd. Aardpeer was ook een van de zogenaamde vergeten groenten (net zoals pastinaak) en is nu weer vrij populair en bekend . Voor mij was het een onbekende groente en al sinds ik de smaakbeschrijving las (licht zoet, anijs en nootachtig), wilde ik er een keer graag aardpeer soep mee maken. Ik dacht dat een geroosterd stukje stokbrood met wat pittige rouille en wat druppeltjes zelfgemaakte olijfolie met chili er lekker bij zouden smaken en wauw, dat was ook zo! Deze soep is smaakvol, lekker, makkelijk om te maken en heel bijzonder om te serveren door de onverwachte smaakcombinaties.

aardpeer2
 Aardperen, ook wel topinamboer of Jeruzalem artisjok genoemd. Deze aardpeer soep is een echte aanrader.

Ingrediënten voor 4 personen (voor ruim 1 liter soep)
1 liter bouillon van een bouillonblokje van bospaddestoelen en van rundvlees

500 gram aardperen, schoongespoeld en waar nodig schoongeborsteld. In stukje van ongeveer 1×1 cm gesneden

1 grote sjalot, gesnipperd

4 eetlepels Madeira (likeurwijn)

100 ml verse slagroom (beker, ongeslagen, ongezoet)

wat versgemalen peper en zout

wat chili olie van goede kwaliteit

1 eetlepel roomboter

En zo maak je het
1
. Bak de sjalot in een eetlepel boter 5 minuten op middelhoog vuur.

2. Bak de stukjes aardpeer 5 minuten mee.

3. Blus af met de Madeira. Schenk de bouillon erbij en kook zachtjes gedurende zo’n 20 minuten.

4. Pureer de soep met een staafmixer. Doe de slagroom erbij en warm nog 2 minuten door (niet koken).

Serveren:  schep de soep in borden. Draai er wat versgemalen zwarte peper over en druppel er wat chili olie in. Serveer er stokbrood met bijvoorbeeld rouille of kruidenboter bij.

NB: ik heb de schil laten zitten, en heb de soep niet gezeefd om meer vezels in de soep te behouden.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is dit soepje van knolselderij en truffel misschien ook wat voor je. Of wacht dat je van deze culinaire paddestoelensoep?

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk