Aardpeer soep met chili olie

9 januari 2015Dagmar

Vergeten groenten. Die term heb je vast wel eens gehoord de afgelopen tijd. Aardpeer was ook een van de zogenaamde vergeten groenten (net zoals pastinaak) en is nu weer vrij populair en bekend . Voor mij was het een onbekende groente en al sinds ik de smaakbeschrijving las (licht zoet, anijs en nootachtig), wilde ik er een keer graag aardpeer soep mee maken. Ik dacht dat een geroosterd stukje stokbrood met wat pittige rouille en wat druppeltjes zelfgemaakte olijfolie met chili er lekker bij zouden smaken en wauw, dat was ook zo! Deze soep is smaakvol, lekker, makkelijk om te maken en heel bijzonder om te serveren door de onverwachte smaakcombinaties.

aardpeer2
 Aardperen, ook wel topinamboer of Jeruzalem artisjok genoemd. Deze aardpeer soep is een echte aanrader.

Ingrediënten voor 4 personen (voor ruim 1 liter soep)
1 liter bouillon van een bouillonblokje van bospaddestoelen en van rundvlees

500 gram aardperen, schoongespoeld en waar nodig schoongeborsteld. In stukje van ongeveer 1×1 cm gesneden

1 grote sjalot, gesnipperd

4 eetlepels Madeira (likeurwijn)

100 ml verse slagroom (beker, ongeslagen, ongezoet)

wat versgemalen peper en zout

wat chili olie van goede kwaliteit

1 eetlepel roomboter

En zo maak je het
1
. Bak de sjalot in een eetlepel boter 5 minuten op middelhoog vuur.

2. Bak de stukjes aardpeer 5 minuten mee.

3. Blus af met de Madeira. Schenk de bouillon erbij en kook zachtjes gedurende zo’n 20 minuten.

4. Pureer de soep met een staafmixer. Doe de slagroom erbij en warm nog 2 minuten door (niet koken).

Serveren:  schep de soep in borden. Draai er wat versgemalen zwarte peper over en druppel er wat chili olie in. Serveer er stokbrood met bijvoorbeeld rouille of kruidenboter bij.

NB: ik heb de schil laten zitten, en heb de soep niet gezeefd om meer vezels in de soep te behouden.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is dit soepje van knolselderij en truffel misschien ook wat voor je. Of wacht dat je van deze culinaire paddestoelensoep?

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht